Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Αφεντικό στο "σπίτι" του ΠΑΟ


Αφεντικό στο σπίτι του Παναθηναϊκού θα γίνει ο Ολυμπιακός εάν το Σάββατο επικρατήσει στο ΟΑΚΑ στο ντέρμπι αιωνίων. Οι ερυθρόλευκοι από το 1959 που θεσπίστηκε η Α Εθνική έχουν καταφέρει να νικήσουν τους πράσινους στην έδρα τους 14 φορές, όσες έχει επικρατήσει και το τριφύλλι, ενώ 23 αναμετρήσεις έχουν λήξει ισόπαλες. Έτσι αν ο Ολυμπιακός φύγει από το ΟΑΚΑ με τη νίκη θα φτάσει στις 15 έναντι 14αρων του Παναθηναϊκού και θα πάρει κεφάλι μέσα στην έδρα του αιωνίου αντιπάλου του, ενώ εάν το σκορ λήξει και 0-3, τότε οι ερυθρόλευκοι θα ξεπεράσουν τους πράσινους και στα τέρματα, αφού αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός έχει 51 τέρματα υπέρ του και 49 κατά στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό σε ΟΑΚΑ και Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Πάντως από την χρονιά που το πρωτάθλημα στη χώρα μας έγινε επαγγελματικό, δηλαδή τη σεζόν 1979-80, σε 31 παιχνίδια που έχουν δώσει Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στην έδρα των πρασίνων, οι ερυθρόλευκοι έχουν επικρατήσει 11 φορές, 8 έχουν γνωρίσει την ήττα και 12 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα του Παναθηναϊκού ήρθε τη σεζόν 1966-67 όπου η ομάδα του Μπούκοβι είχε νικήσει τον αιώνιο αντίπαλο με 1-0. Η μεγαλύτερη νίκη των ερυθρόλευκων στο πρωτάθλημα στην έδρα του Παναθηναϊκό ήρθε στις 5 Δεκεμβρίου του 1998 με ανατροπή, αφού η ομάδα του Βασίλη Δανιήλ είχε καταφέρει να προηγηθεί με τα γκολ των Κωνσταντινίδη και Βαζέχα, ενώ μετά το αυτογκόλ του Αλεξόπουλου ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση των παικτών του Ντούσαν Μπάγιεβιτς, με τον Καραπιάλη να ισοφαρίζει σε 2-2, τον Ανατολάκη να δίνει το προβάδισμα στην ομάδα του με 2-3 και τη μεγαλειώδη νίκη στο ΟΑΚΑ να σφραγίζει ο Βασίλης Καραπιάλης με φοβερό γκολ στο 90 γράφοντας το τελικό Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-4.

Μετά από αυτό το παιχνίδι οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να επικρατήσουν ξανά του Παναθηναϊκού στην έδρα του μετά από 7 χρόνια, αφού είχαν προηγηθεί 3 ήττες και 3 ισοπαλίες. Έτσι ο Ολυμπιακός στις 28 Αυγούστου του 2005 με τα γκολ των Στολτίδη και Τζόρτζεβιτς είχε πάρει τη νίκη στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με 0-2.

Τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός κατάφερε μέσα στην έδρα του να κερδίσει τον Ολυμπιακό ήταν στις 5 Νοεμβρίου του 2006 στο ΟΑΚΑ με διαιτητή τον Βασίλη Τεροβίτσα που πλέον είναι πρόεδρος της ΚΕΔ, με την ομάδα του Βίκτορ Μουνιόθ να επικρατεί με 1-0 αυτής του Τροντ Σολιντ χάρης το αυτογκόλ του Θανάση Κωστούλα στο 48΄.

Από την άλλη τελευταία νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα του Παναθηναϊκού σημειώθηκε πέρσι στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής, με τους πράσινους να ετοιμάζουν φιέστα στο ΟΑΚΑ για την κατάκτηση του τίτλου και τον Ματ Ντάρμπισιρ να τους χαλάει τα σχέδια στο 68ο λεπτό, χαρίζοντας ακόμα μια νίκη στους Πειραιώτες κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου