Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Έξι διαιτητές θέλουν και στην Ελλάδα


Η διαιτησία είναι το θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, καθώς οι λάθος αποφάσεις των ρέφερι στο πρωτάθλημα της Σουπερ Λιγκ τις τρεις πρώτες αγωνιστικές, ανάγκασαν αρκετούς παράγοντες του ποδοσφαίρου να βγουν στην αντεπίθεση και να κατακρίνουν όχι μόνο τα διαιτητικά σφάλματα που στοίχησαν βαθμούς στις ομάδες τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ορισμοί. Βέβαια τα διαιτητικά λάθη δεν είναι φαινόμενο που το συναντάς μόνο στην Ελλάδα, αφού σε όλα τα πρωταθλήματα υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που διαιτητές αλλοίωσαν αποτελέσματα, όμως στην χώρα μας φαίνεται να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα διαιτητής. Πριν από περίπου δυο χρόνια τα λάθη των διαιτητών σε αρκετές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις ανάγκασαν τους ανθρώπους που χειρίζονται τις τύχες του λαοφιλέστερου αθλήματος να πάρουν κάποιες αποφάσεις προκειμένου να βοηθήσουν να γίνει ακόμα πιο αξιόπιστο το προϊόν. Έτσι αποφάσισαν να ξεκινήσουν την εφαρμογή ενός μέτρου, σε τουρνουά Εθνικών ομάδων νέων με 6 διαιτητές, αντί για 4. Στο πείραμα με τους 6 διαιτητές, δηλαδή έκτος του διαιτητή, των δυο βοηθών του που έχουν τον έλεγχο των πλάγιων γραμμών και του 4ου που έχει χώρο ευθύνης δίπλα από τους πάγκους των δυο ομάδων, προστέθηκαν ακόμα δυο βοηθοί στην ευθεία της τελικής γραμμής του τέρματος για να βλέπουν αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή και παράλληλα να υπάρχει και καλύτερος έλεγχος εντός της μεγάλης περιοχής. Το συγκεκριμένο εγχείρημα με τους 6 διαιτητές το οποίο είχε την έγκριση της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας πιλοτικά εφαρμόστηκε σε αρκετές αναμετρήσεις για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 19 ετών τις οποίες είχε παρακολουθήσει και ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, ο οποίος την επόμενη χρονιά πήρε τη απόφαση να δοκιμάσει το πείραμα και στο Europaleague. Ο Μισέλ Πλατινί είδε πως το εγχείρημα των 6 διαιτητών στέφτηκε με επιτυχία, αφού όπως φάνηκε μειώθηκαν οι περιπτώσεις προσποίησης των επιθετικών με στόχο να ξεγελάσουν τον διαιτητή και να κερδίσουν πέναλτι, ενώ μειώθηκε και η προσπάθεια των αμυντικών να ανακόψουν αντικανονικά τους επιθετικούς. Το γεγονός αυτό το τόνισαν και οι διαιτητές , οι οποίοι έμειναν ικανοποιημένοι από το σύστημα των 6 και φέτος άρχισε να εφαρμόζεται και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Πλατινί στην χώρα μας ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ παρότρυνε τον ομόλογο του στην ΕΠΟ να το εφαρμόσει και στα πρωταθλήματα της χώρας μας, κάτι που το διαβεβαίωσε και ο Σοφοκλής Πιλάβιος.
Η ΕΠΟ ήδη σκέφτεται να υιοθετήσει το πείραμα της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ με τους έξι διαιτητές και σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να ξεκινήσει την εφαρμογή του από την επόμενη σεζόν στο κύπελλο και στη συνέχεια να επεκταθεί στο πρωτάθλημα, ενώ πριν το δούμε στη Σουπερ Λιγκ δεν αποκλείετε να εφαρμοστεί πρώτα στα πρωταθλήματα υποδομών κάτω των 17 και 20 ετών.
Μπορεί στην χώρα μας μέχρι στιγμής το θέμα των δυο πρόσθετων βοηθών να μην έχει συζητηθεί αλλά ούτε και διδαχτεί στους διαιτητές, όμως ήδη τέσσερις Έλληνες ρέφερι, οι Καλόπουλος, Παμπορίδης, Κουκουλάκης και Σπάθας έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετοι στους πρώτους αγώνες του EuropaLeague.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου