Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Τα "αντίο" του Ντούσαν


Παρελθόν αποτελεί από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ από το βράδυ της Κυριακής ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός μετά την ήττα του δικέφαλου με 3-1 από τον Ολυμπιακό Βόλου και τις έντονες αποδοκιμασίες από τους οπαδούς της Ένωσης για ακόμα μια φορά, πηρέ την απόφαση να παραιτηθεί από την ομάδα της καρδιάς του. Αυτή ήταν και η τρίτη φορά και ίσως η τελευταία που ο Μπάγιεβιτς λέει αντίο στην ΑΕΚ. Ο 62χρόνος προπονητής θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους στην Ελλάδα, κάτι που το μαρτυρούν τα συνολικά 8 πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει, τέσσερα ως προπονητής της ΑΕΚ και αλλά τέσσερα ως προπονητής του Ολυμπιακού, ενώ έχει σηκώσει και τρία κύπελλα Ελλάδας, ένα με τους κιτρινόμαυρους, δυο με τους ερυθρόλευκους και ένα με τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα ο Σερβοέλληνας τεχνικός από το 1988 που ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής στην χώρα μας κατάφερε να αγαπηθεί αλλά και να μισηθεί όσο κανένας άλλος τεχνικός που δούλεψε στην Ελλάδα.

Η πρώτη θητεία του Μπάγιεβιτς στην ΑΕΚ ήταν ίσως η καλύτερη για τον Σερβοέλληνα, αφού από το 1988 που ανέλαβε τις τύχες των κιτρινόμαυρων οδήγησε τον Αθηναϊκό σύλλογο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 10 χρόνια, ενώ την επόμενη χρονιά πήρε και το Σουπερ Καπ. Ο Ντούσαν ήταν «μετρ» στο να στήνει από την αρχή ομάδες κάτι που έκανε με μεγάλη επιτυχία στην ΑΕΚ με την οποία πανηγύρισε ακόμα 3 πρωταθλήματα το 1992,1993 και 1994. Οι επιτυχίες αυτές είχαν κάνει σύνθημα το όνομα του στα χείλια των οπαδών της Ένωσης, κάτι όμως που μέσα σε μια μέρα κατάφερε να αλλάξει. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του το 1996 όπου ενώ είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας με την ΑΕΚ και είχε δώσει την υπόσχεση του ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ την Ένωση ξαφνικά οι οπαδοί του δικέφαλου τον είδαν να μη τηρεί την υπόσχεση του και να μετακομίζει από την Νέα Φιλαδέλφεια στον Πειραιά για να φορέσει την ερυθρόλευκη φόρμα. Εστί εν μια νυχτί ο πρίγκιπας του κιτρινόμαυρου παραμυθιού μετατρέπεται σε βάτραχο για τους οπαδούς της ΑΕΚ, οι όποιοι όπως έδειξε και η ιστορία δεν συγχώρεσαν ποτέ τον Μπάγιεβιτς για την συγκεκριμένη απόφαση του, ενώ δεν ήταν και λίγοι αυτοί που προσπάθησαν να του κάνουν τη ζωή δύσκολη και στα δυο επόμενα του περάσματα από την Ένωση.

Το μίσος των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο βλέποντας πως ο Μπάγιεβιτς με τον Ολυμπιακά άρχισε να παίρνει τον ένα τίτλο πίσω από τον άλλο. Πρωτάθλημα το 1997-1998 με τους ερυθρόλευκους, νταμπλ την επομένη σεζόν και καλή πορεία στην Ευρώπη , όπου έφτασε στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ και ακόμα ένα πρωτάθλημα την σεζόν 1998-99. Ωστόσο ο Σερβοέλληνας προπονητής το Νοέμβριο του 1999 θα φύγει από το μεγάλο λιμάνι για να ανηφορήσει προς την Θεσσαλονίκη και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ και το 2001 θα καταφέρνει να πανηγυρίσει και το Κύπελλο Ελλάδας.

Το 2002 θα επιστρέψει στην ΑΕΚ, όμως η υποδοχή που του επεφύλασσαν οι οπαδοί της ομάδας δεν ήταν και η καλύτερη. Αποδοκιμασίες, ύβρεις και απειλές για την ζωή του και την οικογένεια του θα τον κρατήσουν στον πάγκο της Ένωσης μόλις 18 μήνες και το 2004 θα επιστρέψει στον Ολυμπιακό, το οποίο θα οδηγήσει στο νταμπλ πριν αποχωρήσει για δεύτερη φορά από τον Πειραιά για την πατρίδα του προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ερυθρού Αστέρα. Το 2007 θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα αναλάβει τον Άρη, στον πάγκο του οποίου θα μείνει για ένα χρόνο.

Το 2008 θα ζητηθεί από τον Μπάγιεβιτς να καθίσει στον πάγκο της ΑΕΚ για τρίτη φορά. Ο Σερβοέλληνας θα ζητήσει συγγνώμη και οι οπαδοί θα τοποθετήσουν προσωρινά τα σπαθιά τους στα θηκάρια, για το καλό της Ένωσης, όπως θα υποστηρίξουν. Η ΑΕΚ παρά το αρκετά οικονομικά της προβλήματα θα παλέψει στους αγωνιστικούς χώρους, όμως ούτε πρωτάθλημα θα πάρει αλλά ούτε κύπελλο. Βέβαια σε όλο αυτό το διάστημα θα υπάρχουν αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Μπάγιεβιτς, ωστόσο θα είναι χλιαρές.

Στην έναρξη της προετοιμασίας της ΑΕΚ για την φετινή χρόνια, παρά το περιορισμένο μπατζετ, η ομάδα θα παρουσιάσει ένα αρκετά κάλο πρόσωπο στο τουρνουά της Αυστραλίας, όπου θα κατακτήσει και την πρώτη θέση, όμως η χαρά θα κρατήσει για λίγο. Στο φιλικό παιχνίδι με την Καλλιθέα τα σπαθιά των οπαδών θα ξαναβγούν από τα θηκάρια και η επίθεση που θα δεχθεί ο Σερβοελληνας τεχνικός στο Ελ Πασο από εξαγριωμένους οπαδούς της ομάδας θα αποδείξει πως κανείς δεν έχει ξεχάσει.

Ο Μπάγιεβιτς θα στηριχτεί από την διοίκηση, όμως τα αποτελέσματα στα επίσημα ματς του πρωταθλήματος με την ήττα κόντρα στην Κέρκυρα, την ισοπαλία με τον Αστέρα Τρίπολης αλλά και την ήττα στον Βόλο θα φέρουν εκ νέου αναταραχή και αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Ντούσαν, ο οποίος βλέποντας πως έχει χάσει και τον έλεγχο των αποδυτηρίων θα πει αντίο.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου