Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ


Οι Λιθουανοί με τον Λίνας Κλέιζα σε ηγετικό ρόλο, κατατρόπωσαν (104-85) την Αργεντινή στον τελευταίο προημιτελικό και εξασφάλισαν πανηγυρικά τη συμμετοχή τους στην τελική τετράδα του Μουντομπάσκετ.
Με το απόλυτο έξω από 6μ25 στα πρώτα οκτώ σουτ, εξασφάλισε από το πρώτο δεκάλεπτο διψήφια διαφορά (28-18), την οποία ανέβαζε διαρκώς (38-24, 46-28), την ίδια ώρα μάλιστα που ο Κλέιζα ήταν ακόμη ανενεργός. Δεν ήταν όμως μόνο η επίθεση που έκανε τη διαφορά. Ήταν και η άμυνα. Ο σούπερ σταρ των Αργεντινών Σκόλα εκμηδενίστηκε επιθετικά από τον Γιαφτόκας, ο Πριτσιόνι ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από τον ακούραστο Καλνιέτις, ενώ ο Ντελφίνο ήταν αποκλειστικά μόνος για να κρατήσει όρθια την "αλμπιτσελέστε". Άλλωστε οι παίκτες του Κεστούτις Κεμζούρα δεν άφησαν το παραμικρό περιθώριο για μια ενδεχόμενη ανατροπή. Γιασάιτις, Μασιούλις, Ντελινικάιτις, Πότσιους και Γιανκούνας αποτέλεσαν την σταθερή βάση στα χέρια του 40χρονου κόουτς, πάνω στην οποία δημιούργησε το 66-36 στα μισά της τρίτης περιόδου και 85-53 στο φινάλε αυτής. Ο Ερνάντες πέταξε λευκή πετσέτα, άφησε στον πάγκο τους βασικούς (Σκόλα, Πριχιόνι, Χάσεν, Ομπέρτο) και έδωσε χρόνο συμμετοχής στους ανπληρωματικούς. Άλλωστε η μάχη είχε χαθεί προ πολλού για την Αργεντινή, η οποία καταπονημένη από τον υπέρ πάντων αγώνα με τη Βραζιλία δεν αντιστάθηκε στον καταιγιστικό ρυθμό των Λιθουανών.
Αντίπαλος των Λιθουανών στα ημιτελικά της διοργάνωσης θα είναι, πιο δύσκολα πάντως από ότι αναμενόταν, η ΗΠΑ.Το ξέσπασμα στο τρίτο δεκάλεπτο και η σπουδαία απόδοση του Κέβιν Ντουράντ αποτέλεσαν τη βάση για την πρόκριση των ΗΠΑ στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και το 89-79 επί της αξιόμαχης Ρωσίας.
Ίσως οι παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι να μην ήταν υποψιασμένοι για τις δυνατότητες των Ρώσων και τους υποτίμησαν. Φάνηκε από το γεγονός πως στην άμυνα δεν προσπάθησαν όσο συνήθως και δέχθηκαν είτε εύκολα καλάθια είτε γκολ - φάουλ. Μάλιστα το συγκρότημα του Ντέιβιντ Μπλατ προηγήθηκε 20-23 και 30-35 (15'), αμφισβητώντας έντονα την ανωτερότητα των Αμερικανών και ορθώνοντας το δικό τους ανάστημα σε ένα παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων.
Μόνο που στα δύσκολα οι παίκτες του ΝΒΑ έδειξαν χαρακτήρα. Είναι αλήθεια πως κάποια σφυρίγματα τους έδωσαν αέρα, αλλά ταυτόχρονα προσέδωσαν δύναμη και ταχύτητα στο παιχνίδι τους. Ο Ουέστμπρουκ βοήθησε πολύ με την ενέργειά του και στις δυο πλευρές του παρκέ, ενώ οι Γκόρντον και Μπίλαπς προσέφεραν σκορ από την περιφέρεια, κάτι που είχε ανάγκη η ομάδα των ΗΠΑ από τη στιγμή που η αντίπαλη άμυνα έκλεισε πολύ μέσα.
Από το 56-47 η κατάσταση άρχισε να ξεδιαλύνε. Οι Αμερικανοί γρήγορα ξέφυγαν 65-50 και 70-56 στο τέλος της τρίτης περιόδου, αφήνοντας τη Ρωσία εκτός τουρνουά παρά τη διάθεση των παικτών του Ντέιβιντ Μπλατ, οι οποίοι από το -19 (79-60) έριξαν τη διαφορά στο -10 (89-79).


Γιάννης Ράπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου