Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Oι ΗΠΑ επέστρεψαν στην κορυφή του παγκοσμίου μπάσκετ μετά από 16 χρόνια. Το εμπόδιο της Τουρκίας στον τελικό του Μουντομπάσκετ αποδείχθηκε χαμηλό και οι Αμερικανοί θριάμβευσαν με 81-64.
Ο Τάνιεβιτς χρησιμοποίησε από πολύ νωρίς την αγαπημένη του άμυνα ζώνης μήπως και αποσυντονίσει τη λειτουργία των Αμερικανών. Ο προπονητής των ΗΠΑ, Μάικ Σιζέφσκι όμως, είχε διαβάσει καλά το αντίπαλο παιχνίδι και είχε ετοιμάσει την αντίδραση της ομάδας του. Πέρα από το γρήγορο ρυθμό, έφερε τον Ντουράντ στο high post για να σουτάρει από μακριά και με συνοπτικές διαδικασίες κατέστρεψε την, έως τώρα, δοκιμασμένη συνταγή της επιτυχίας του προπονητή της Τουρκίας. Ήταν εύκολο για τους αθλητικούς παίκτες των ΗΠΑ να διεισδύουν και να ψάχνουν πάντα την καλύτερη δυνατή λύση για να σκοράρουν. Μετά το 15-14 στο 6' από τα διαδοχικά τρίποντα του Τούρκογλου, οι Αμερικανοί δεν κοίταξαν άλλη φορά πίσω. Την ίδια ώρα που ο Ιλιασόβα ήταν σκιά του εαυτού του, ο Ντουράντ οδηγούσε εκ του ασφαλούς τις ΗΠΑ στην κορυφή του παγκόσμιου μπάσκετ μετά από 16 χρόνια και το Μουντομπάσκετ του Καναδά. Το πρώτο δεκάλεπτο μπορεί να ολοκληρώθηκε με το εύθραυστο 17-22, όμως ήδη από το 15' το συγκρότημα του Σιζέφσκι είχε εξασφαλίσει διψήφια διαφορά (21-31), η οποία όχι μόνο παγιώθηκε (26-36), αλλά αυξήθηκε σε σύντομο διάστημα (32-50). Οι Τούρκοι συμβιβάστηκαν από πολύ νωρίς με την ιδέα της ήττας στον τελικό, δεν έκαναν πολλά για να αλλάξουν την ροη του παιχνιδιού. Με τα τρίποντα του Αρσλάν ο κόσμος αναθάρρησε (41-52), γρήγορα όμως οι ισορροπίες αποκαταστάθηκαν. Ο Όντομ πήρε την κατάσταση στα χέρια του και δια χειρός αυτού έγινε το 50-70 στο 33'. Δεν υπήρχε πια επιστροφή για τους Τούρκους, οι οποίοι δεν κάλυψαν κόσμο και θεατές με την αγωνιστικότητά τους όπως στα προηγούμενα παιχνίδια. Εν τέλει δεν έπεισαν πως ήταν καλύτερη ομάδα από τη Σερβία, τη Λιθουανία ή ακόμη από την Αργεντινή ή την Ισπανία, οι οποίες έμειναν εκτός τετράδας.
Παράλληλα με την διεξαγωγή της τελικής φάσης των αγώνων του Μουντομπάσκετ έγινε και η ανακοίνωση της εισαγωγής των καινούργιων μελών στο HALL of FAME της FIBA. Αναλυτικά μπήκαν οι: Όσκαρ Σμιντ, Βλάντε Ντίβατς, Άρβιντας Σαμπόνις, Σέριλ Μίλερ, Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, Ντίνο Μενεγκίν, Νατάλια Ζασουλκάγια (παίκτες και παίκτριες), Λίντσεϊ Γκέιζ, Μίρκο Νόβοσελ και Εβγκένι Γκομέλσκι (προπονητές), Τζιμ Μπέιν και Κώστας Δήμου (διαιτητές), οι Τζορτζ Κίλιαν και Αμπντουλά Σέι Μορώ (πρώην πρόεδροι FIBA) και οι Χανς Γιόακιμ Ότο και Ερνέστο Σεγκούρα ντε Λούνα.

Γιάννης Ράπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου