Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΕΣΜΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ...ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ!


Με την ολοκλήρωση των 5 πρώτων αγώνων της ΄Β φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας (αφού ο Ίκαρος Καλλιθέας πέρασε στην επόμενη φάση χωρίς αγώνα εναντίον του Ηρακλή) αυτό που έκανε πραγματικά εντύπωση ήταν η αγωνιστική ανετοιμότητα των ομάδων της Α1 λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.
Στο πιο αμφίρροπο παιχνίδι μεταξύ του Περιστερίου και της ΑΕΚ, όπως τουλάχιστον προλογιζόταν, το Περιστέρι είχε εξ αρχής τον τίτλο του φαβορί στην αναμέτρηση λόγο των γνωστών προβλημάτων της Ένωσης με την παρουσία των ξένων της, κανένας όμως από τους φιλάθλους η τους αντιπάλους της δεν περίμενε την συντριβή της ομάδας του Μηνά Γκέκου με 30 πόντους διαφορά. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έκανε έναν υγιεινό περίπατο και με το τελικό 87-57 εξασφάλισε το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του θεσμού. Αδιαμφισβήτητα η απόφαση που πήρε ο προπονητής της ΑΕΚ και δεν χρησιμοποίησε τους Μάκ, Κάστλ, Σάνον, αφού όλοι τους είχαν αφιχθεί στη χώρα μας λίγα 24ωρα πριν τον αγώνα, έπαιξε τεράστιο ρόλο στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Μόνο με Έλληνες παίκτες στο παρκέ η Ένωση άντεξε ως το 25-20. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν πρωταγωνιστής σε ένα 0-12 του Περιστερίου, το οποίο ξέφυγε με 25-32 στο 17' και έκλεισε τη δεύτερη περίοδο στο +10 (27-37). Από το τρίτο δεκάλεπτο οι “Πρίγκιπες της Δυτικής όχθης”, βασιζόμενοι στους Σκότ και Κίνγκ, δημιούργησαν μια μεγάλη διαφορά και έφθασαν σε μία άνετη επικράτηση με σκορ 57-87. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ΑΕΚ σκόραρε μόλις 11 πόντους στην 3η περίοδο και την ίδια ώρα δέχθηκε 33.
Ο νέος Άρης του Σάρον Ντρούκερ ικανοποίησε κυρίως ως προς το αμυντικό κομμάτι στο παιχνίδι εναντίον των Ίκαρων Σερρών που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες. Ο άλλοτε “Αυτοκράτορας” του Ελληνικού μπάσκετ ανέβασε την απόδοση του στην τελευταία περίοδο και νίκησε εύκολα με το τελικό 80-61. Οι Θεσσαλονικείς καθυστέρησαν να μπουν στο κλίμα της αναμέτρησης και βρέθηκαν να χάνουν στο 10' με 21-17. Στη συνέχεια όμως ο Άρης βελτιώθηκε στην άμυνα και κατάφερε να αντιστρέψει τα εις βάρος του δεδομένα. Το 31-38 του ημιχρόνου έγινε 46-60 και οι όποιες αμφιβολίες για τον τελικό νικητή διαλύθηκαν.
Αν και είδε το χάρο με τα μάτια του, ο Πανιώνιος επικράτησε με 65-58 στην έδρα του ΚΑΔΟ και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Κυπέλλου. Οι γηπεδούχοι είχαν πολύ καλή απόδοση μέχρι τις αρχές της τρίτης περιόδου και αιφνιδίασαν τον εμφανώς ανέτοιμο Πανιώνιο εξασφαλίζοντας διαφορές ακόμα και 17 πόντων (46-29). Όμως στη συνέχεια οι Νεοσμυρνιώτες σοβαρεύτηκαν και με κύριους άξονες τους Ιωάννου και Τσιάρα κατάφεραν αρχικά να ψαλιδίσουν τη διαφορά και στη συνέχεια να περάσουν μπροστά. Από τη στιγμή που προηγήθηκαν, οι φιλοξενούμενοι δεν έχασαν τα ηνία του αγώνα και εν τέλει επικράτησαν.
Επειδή όμως ο θεσμός του κυπέλλου σωστά θεωρείται ως ο θεσμός των εκπλήξεων ότι δεν κατάφερε να κάνει ο ΚΑΟΔ το έκανε ο Αμύντας στο παιχνίδι με την Καβάλα। Ο Αμύντας απέκλεισε την Καβάλα (σκορ 83-76) και έγινε η πρώτη ομάδα που αφήνει εκτός συνέχειας εκπρόσωπο της Α1. Η μακεδονική ομάδα ήταν καλύτερη στο πρώτο μέρος και προηγήθηκε με 40-46. Στην επανάληψη όμως δεν μπόρεσε να προβάλει αντίσταση στο συγκρότημα του Κώστα Σορώτου. Ο τελευταίος είδε τους παίκτες του να παίρνουν το προβάδισμα στο τέλος της 3ης περιόδου (64-61) και να το διατηρούν ως το τέλος. Επόμενος αντίπαλος του Αμύντα θα είναι το Σάββατο ο Ίκαρος Καλλιθέας. Στην αντίπερα όχθη ο Δημήτρης Πρίφτης ξεκινά με ένα μεγάλο σοκ την πορεία του στον πάγκο της Καβάλας.


Γιάννης Ράπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου