Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ατλέτικο και Φούλαμ στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ


Την πρόκριση της στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ εξασφάλισε η Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι Ροχιμπλάνκος γνώρισαν γλυκιά ήττα με σκορ 2-1 από την Λίβερπουλ, όμως πήραν την πρόκριση για τον τελικό του Αμβούργου, χάρη στο υπέρ τους 1-0 του πρώτου αγώνα.

19ο λεπτό και οι Μαδριλένοι καρδιοχτυπούν για πρώτη φορά τις κερκίδες του Άνφιλντ, όταν ο Ραούλ Γκαρσία έπιασε το δυνατό σουτ, αναγκάζοντας τον Ρέινα να πετάξει την μπάλα σε κόρνερ.

Από εκείνο το σημείο και μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους, η Λίβερπουλ κυριάρχησε. 26ο λεπτό και οι ρεντς κρύβουν την μπάλα, όταν Τζέραρντ και Ακουιλάνι συνδυάζονται με κινηματογραφική ταχύτητα. Η μπάλα φτάνει στα δεξιά στον Μασεράνο, που κάνει την σέντρα, με τον Κόιτ να πετάγεται στην πορεία της μπάλας, να την στέλνει, όμως, πάνω από τα δοκάρια του Ντε Χία.

6 λεπτά αργότερα, το Άνφιλντ σηκώθηκε στο πόδι, όταν, μετά από εκτέλεση φάουλ του Τζέραρντ, ο Άγκερ νίκησε στον αέρα την άμυνα της Ατλέτικο, και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίκτυα. Τέρμα όμως, το οποίο ακυρώθηκε ως οφσάιντ, απόφαση ορθή από πλευράς διαιτητή, όπως φάνηκε και από το ριπλέι της φάσης.

Το γκολ όμως έδειχνε θέμα χρόνου για τους γηπεδούχους, και στο 44, η πίεση της Λίβερπουλ καρποφόρησε. Ήταν η σέντρα του Μπεναγιούν από τα δεξιά, και το υπέροχο γυριστό σουτ του Ακουιλάνι, με τον Ιταλό μέσο να νικά τον Ντε Χία, στέλνοντας την μπάλα στα δίκτυα των Ισπανών. 1-0 για την Λίβερπουλ, η οποία, με το φινάλε του πρώτου μέρους, ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα.

Στο 2ο ημίχρονο το άγχος κυρίευσε τα πόδια και των 22 ποδοσφαιριστών, με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθεί κάποια αξιόλογη φάση, πλην αυτής του 81ου λεπτού, όταν ο Γκλεν Τζόνσον πραγματοποίησε την ατομική προσπάθεια και το σουτ, αναγκάζοντας τον Ντε Χία να πετάξει την μπάλα σε κόρνερ. Έτσι, το σφύριγμα της λήξης βρήκε την Λίβερπουλ νικήτρια με 1-0, και τις 2 ομάδες να έλυναν, πλέον, τι διαφορές τους, στο έξτρα μισάωρο της παράτασης.

Έτσι φτάσαμε στο 95ο λεπτό, χρονικό σημείο στο οποίο το Άνφιλντ εξερράγη. Η Λίβερπουλ είχε κατασκηνώσει μπροστά από τα καρέ της Ατλέτικο Μαδρίτης, με τον Λούκας να τροφοδοτεί τον Μπεναγιούν, και τον Ισραηλινό μεσοεπιθετικό, με σουτ, να νικά τον Ντε Χία, στέλνοντας την μπάλα στα δίκτυα. Λίβερπουλ - Ατλέτικο Μαδρίτης 2-0, με τους γηπεδούχους να έχουν, πλέον, το πολυπόθητο σκορ πρόκρισης.
Το παιχνίδι όμως είχε πολύ χρόνο μπροστά του, με του Χουράδο στο 101, να φτάνει πολύ κοντά στο 2-1, το δυνατό σουτ που επιχείρησε όμως, πέρασε ελάχιστα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Ρέινα.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό όμως, η Λίβερπουλ δεν στάθηκε το ίδιο τυχερή. Αντίθετα, ο Τζόνσον υπέστη σε τραγικό σφάλμα, με τον Ρέγες να κερδίζει την μπάλα, να μπαίνει στην μεγάλη περιοχή των γηπεδούχων, και την κατάλληλη στιγμή να τροφοδοτεί τον Φορλάν, που από πολύ κοντά δεν δυσκολεύτηκε να κεραυνοβολήσει τον Ρέινα, πετυχαίνοντας το χρυσό γκολ που έψαχνε η Ατλέτικο. 2-1, με τους Ροχιμπλάνκος, πλέον, να κρατούν στα χέρια τους το εισιτήριο του τελικού.

Μάλιστα, 10 λεπτά αργότερα, στο 112, οι Ισπανοί θα μπορούσαν να κλειδώσουν την πρόκριση, αν ο Σιμάο ενεργούσε πιο ομαδικά, τροφοδοτώντας τον, ευρισκόμενο προ κενής εστίας, Αγκουέρο. Αντίθετα, ο Πορτογάλος προτίμησε να τελειώσει μόνος του την φάση, στέλνοντας την μπάλα πάνω από την εστία του Ρέινα.

Τίποτα δεν άλλαξε στα εναπομείναντα λεπτά. Έτσι, το σφύριγμα της λήξης βρήκε την Λίβερπουλ νικήτρια με 2-1, την Ατλέτικο Μαδρίτης όμως, να είναι αυτή που πανηγύριζε έξαλλα την πρόκριση της για τον τελικό της διοργάνωσης.

Εκεί, θα αντιμετωπίσει την Φούλαμ, η οποία επικράτησε με 2-1 του Αμβούργου, και σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου αγώνα, πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Τίποτα δεν προμήνυε την εξέλιξη που θα έχει το παιχνίδι, με το Αμβούργο να παγώνει το Κρέιβεν Κότατζ με την συμπλήρωση 22 λεπτών αγώνα, όταν ο Πέτριτς, με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ, νίκησε τον Σβάρτσερ, πετυχαίνοντας το 0-1 για τους Γερμανούς, οι οποίοι έδειχναν πλέον, το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στον τελικό, που θα διεξαχθεί μάλιστα, στο σπίτι τους.

Μάλιστα, στο 39 οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να κλειδώσουν την πρόκριση τους, όταν ο Πιτρόιπα έπιασε το σουτ, είδε την μπάλα, όμως, να περνά άουτ.
Στο 2ο ημίχρονο ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση από πλευράς Φούλαμ. 63ο λεπτό, και ο Νταφ βρίσκεται σε θέση για γκολ, χωρίς όμως να καταφέρει να βρει στόχο.
6 λεπτά αργότερα όμως, στο 69, οι Κότατζερς μπήκαν και πάλι δυνατά στο κυνήγι της πρόκρισης. Ο Ντάνι Μέρφι τροφοδότησε τον Ντέιβις, με τον τελευταίο να πραγματοποιεί μια απίστευτη ατομική προσπάθεια, και αφού αρχικά χόρεψε τον προσωπικό του αντίπαλο, στην συνέχεια με αριστερό πλασέ, νίκησε τον πορτιέρο του Αμβούργου, στέλνοντας την μπάλα στα δίκτυα. 1-1, με την Φούλαμ να έχει ακόμα 20 λεπτά για να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση.

Η επική ανατροπή των Άγγλων ολοκληρώθηκε 7 λεπτά αργότερα. Ήταν υο 76ο λεπτό, και μετά από εκτέλεση κόρνερ του Ντέιβις, και σύγχυση στα καρέ του Αμβούργου, ο Ζόλταν Γκέρα με κοντινό σουτ σημείωσε το 2-1, στέλνοντας παίκτες και οπαδούς των Κότζτζερς στους 7 ουρανούς.

Πλέον, οι Άγγλοι, το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να διατηρήσουν το υπέρ τους αποτέλεσμα μέχρι το φινάλε. Κάτι που κατάφεραν, με το τελικό σφύριγμα του διαιτητή να τους στέλνει στον τελικό, εκεί που θα διεκδικήσουν το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας τους, απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Γιάννης Γιαννουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου