Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Πρώτο... "πιστόλι" ο Λίνας


Την πρώτη θέση στους σκόρερ της Ευρωλίγκα κατέκτησε στην πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό ο Λίνας Κλέιζα. Το λιθουανικό βαρύ πυροβολικό των Πειραιωτών κατέκτησε το βραβείο "Αλφόνσο Φόρντ" , έχοντας κατά μέσο όρο στα παιχνίδια πριν το Final Four, 17.25 πόντους.Ο Λίνας στην πρώτη του "ευρωπαϊκή" χρονιά οδήγησε την ομάδα του μεγάλου λιμανιού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη τετράδα της διοργάνωσης με 17.6 πόντους ανά παιχνίδι στην κανονική περίοδο και 18.75 πόντους στα πλέι οφ .

Ο Κλέιζα έγινε μόλις στα 25 του , ο δεύτερος νεότερος αθλητής που κατακτά το βραβείο Αλφόνσο Φορντ, μετά τον Ντρου Νίκολας του Παναθηναϊκού που την περίοδο 2005-2006 είχε στεφθεί πρώτος σκόρερ με τη φανέλα της Μπένετον Τρεβίζο στα 24.

"Δεν σκόπευα να κερδίσω το βραβείο αλλά σε τόσο καλή ομάδα, με πολλούς ταλαντούχους παίκτες, είναι ευκολότερο να το πετύχεις. Ο Ολυμπιακός έχει χαρισματικούς γκαρντ που κάνουν τη δουλειά πιο εύκολη και απλή", δήλωσε ο άσος των "ερυθρόλευκων" στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας.

"Είναι μεγάλη τιμή, αλλά το τρόπαιο δεν ανήκει μόνο σε μένα. Είναι το αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και σημαίνει πολλά γιατί φέρει το όνομα ενός πρώην αθλητή του Ολυμπιακού, του Αλφόνσο Φορντ. Αποτέλεσε μεγάλο κομμάτι του ευρωπαϊκού μπάσκετ και το αφιερώνω στη μνήμη του".
Πάντως και ένας άλλος παίκτης που έχει γράψει σύντομη ιστορία με την ερυθρόλευκη φανέλα ,διακρίθηκε στον σκοράρισμα. Ο λόγος για τον Κίντελ Γουντς της Πρόκομ που είχε κατά μέσο όρο 16.85 πόντους. Στην Τρίτη θέση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο μπάσκετ βρέθηκαν οι ο Μάρκο Τόμας της Τσιμπόνα με 16.4 πόντους, ο Κιθ Λάνγκφορντ της Κίμκι με 15.53 και ο Ντέιβιντ Λόγκαν της Πρόκομ με 15.3.

Το εντυπωσιακό πάντως στην περίπτωση του Κλέιζα, δεν ήταν μόνο οι πόντοι που σημείωσε , μιας και αναδείχθηκε τρίτος ριμπάουντερ της διοργάνωσης (6.4 ανά ματς) και ήταν ένας από τους μόλις έξι παίκτες που ξεπέρασαν το φράγμα των 600 λεπτών συμμετοχής.

Επίσης σκόραρε όταν η ομάδα του τον χρειαζόταν περισσότερο. Στα πρώτα δύο παιχνίδια των πλέι οφ με την Πρόκομ είχε από 26 πόντους, οδηγώντας την στο 2-0 ενώ ήταν εντυπωσιακός στο ξεκίνημα της περιόδου με πάνω από 15 πόντους στους πρώτους 18 αγώνες.

Ήταν ακόμα δεύτερος σε επιτυχημένα τρίποντα και τρίτος σε εύστοχές βολές, ενώ είχε τέσσερα ή και περισσότερα τρίποντα σε τρεις περιπτώσεις.

Κώστας Έξαρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου