Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Αναζητείται κάτοχος


Κάτοχο αναζητεί το 67ο Κύπελλο Ελλάδας. Θα είναι ο Παναθηναϊκός αυτός που θα το κατακτήσει η ο Άρης. Αυτό θα το γνωρίζουμε με την λήξη του τελικού το Σάββατο στο ΟΑΚΑ. Οι δυο ομάδες πάντως έχουν συναντηθεί ακόμα μια φορά σε τελικό το 1940 πριν το Β Παγκόσμιο Πόλεμο με τους πρασίνους να επικρατούν των κιτρινόμαυρων του βορρά με 3-1 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και να κατακτούν το τρόπαιο, το οποίο ήταν και το πρώτο στην ιστορία τους.

Ο θεσμός ξεκίνησε το 1931-32 και η συμμέτοχη τότε ήταν προαιρετική, ενώ και για αρκετά χρονιά μετά ως την φάση των 16 τα ζευγάρια προέκυπταν με γεωγραφικά κριτήρια για να αποφεύγονται οι συχνές μετακινήσεις των ομάδων. Το 1933 μέχρι και το 1938 δεν διοργανώθηκε Κύπελλο Ελλάδας για οικονομικούς λόγους, ενώ η εμπλοκή της χώρας μας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί ο θεσμός από το 1940 έως το 1946. Η πρώτη ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο ήταν η ΑΕΚ, η όποια πριν από 78 χρόνια κέρδισε τον Άρη με 5-3 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και πήρε το τρόπαιο. Η ΑΕΚ ωστόσο είναι και η μόνη ομάδα που κατάφερε να σηκώσει την κούπα χωρίς καν να αγωνιστεί, όταν το 1966 ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε και ο δικέφαλος πήρε το παιχνίδι στα χαρτιά με 2-0. Επίσης δυο χρόνια νωρίτερα η ΑΕΚ είχε δηλωθεί κυπελλούχος από την ΕΠΟ, χωρίς να χρειαστεί να πάει στον τελικό, αφού η διοργάνωση είχε διακοπεί μετά από επεισόδια στον ημιτελικό του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Εκτός της ΑΕΚ όμως και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πρωτοτύπησε σε τελικό κυπέλλου όταν μετά την ισοπαλία με 1-1 στην παράταση του τελικού το 1969 κόντρα στον Ολυμπιακό, αποφασίστηκε ο νικητής να αναδεχθεί στο στρίψιμο της δεκάρας με τους πράσινους να κερδίζουν σε αυτή την διαδικασία. Υπάρχει βεβαία και ο τελικός το 1962 στον όποιο συμμετείχαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, όμως δεν υπήρξε ποτέ κυπελλούχος διότι ο αγώνας διακόπηκε λόγω επεισοδίων.

Η ομάδα που έχει καταφέρει να σηκώσει τα περισσότερα κύπελλα είναι ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι από το 1947 που κατάφεραν στον τελικό εκείνης της χρόνιας να επικρατήσουν με 5-0 του Ηρακλή στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και να πάρουν το πρώτο τους κύπελλο μέχρι και σήμερα έχουν κατακτήσει 24 φορές το τρόπαιο, ενώ έχουν αγωνιστεί συνολικά σε 36 τελικούς. Οι Πειραιώτες μάλιστα κατέχουν και το ρεκόρ 5 συνεχόμενων κατακτήσεων από το 1956 έως το 1961. Δεύτερος σε κατακτήσεις έρχεται ο Παναθηναϊκός με 16 Κύπελλα και ακολουθούν η ΑΕΚ με 13, ο ΠΑΟΚ με 4, η Λάρισα και ο Πανιώνιος με 2, ενώ από 1 κύπελλο έχουν καταφέρει να κατακτήσουν οι Εθνικός, Άρης, Ηρακλής, Καστοριά και ΟΦΗ.

Τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο ήταν το 2004 όπου είχε επικρατήσει του Ολυμπιακού στη Νέα Σμύρνη με 3-1. Η πιο πρόσφατη συμμέτοχη των πρασίνων σε τελικό ήταν το 2007 όμως ηττήθηκε από την Λάρισα με 2-1 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως οι πράσινοι έχουν φτάσει σε τελικό άλλες 11 φορές.

Σε ότι αφορά τον Άρη, οι Θεσσαλονικείς από τις 7 φορές που έχουν παίξει σε τελικό έχουν φτάσει στην κατάκτηση του κυπέλλου μόνο μια φορά και συγκεκριμένα το 1970 ,όπου είχαν κερδίσει στον τελικό τον ΠΑΟΚ με 1-0 στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, ενώ τελευταία τους συμμετοχή σε τελικό ήταν πρόπερσι κόντρα στον Ολυμπιακό, με τους ερυθρόλευκους όμως να φεύγουν νικητές από το Καυταντζόγλειο Στάδιο με 2-0 και να κατακτούν το τρόπαιο.

Αναφορικά με τον περσινό τελικό εκεί βρέθηκαν Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Οι δυο ομάδες σε έναν συγκλονιστικό αγώνα που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο ήρθαν 3-3 στην κανονική διάρκεια του αγώνα και οδηγηθήκαν στην παράταση η οποία επίσης έληξε με το ισόπαλο σκορ 4-4. Έτσι κόκκινοι και κίτρινοι έφτασαν στην διαδικασία των πέναλτι, όπου χρειάστηκε να εκτελεστούν από τους ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων συνολικά 37 πέναλτι για να ανεδείχθη ο νικητής που ήταν ο Ολυμπιακός.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου