Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ η Ίντερ


Ποδόσφαιρο εναντίον μπάλας, σημειώσατε ένα. Η Ίντερ, του τεράστιου Ζοσέ Μουρίνιο, άντεξε στο καμίνι του Καμπ Νου, και παρά την ήττα της με 1-0, πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της Μαδρίτης, χάρη στο υπέρ της 3-1 του πρώτου αγώνα.

Οι νερατζούρι, από το πρώτο ως το 94ο λεπτό, είχαν στο νου τους, αποκλειστικά το να κρατήσουν το μηδέν στα μετόπισθεν, και σε καμία περίπτωση να πατήσουν απειλητικά τα καρέ του Βίκτορ Βαλντέζ. Κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει αποκρουστικό για τους λάτρεις της στρογγυλής Θεάς, αυτό όμως ουδόλως απασχολεί του Μουρίνιο, τους παίκτες και τους οπαδούς της Ίντερ, οι οποίοι ήθελαν να δουν την ομάδα τους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Και τα κατάφεραν, πανάξια.

Στην διαμόρφωση της τακτικής «όλοι πίσω» του Μουρίνιο, βοήθησε και η αποβολή του Μότα από το 28, που άφησε την Ίντερ με 10 παίκτες, αναγκάζοντας τον Πορτογάλο τεχνικό, θέλοντας και μη, να στριμώξει όλους τους παίκτες του μέσα, και λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή του Σέζαρ. Τακτική η οποία απέδωσε, καθώς, η Μπαρτελόνα, εκτός του τέρματος του Πικέ στο 85, δεν κατάφερε να σημειώσει το 2ο πολυπόθητο γκολ, που θα τις έδινε την πρόκριση για τον τελικό, με το σφύριγμα της λήξης να βρίσκει τους ποδοσφαιριστές της Ίντερ να πανηγυρίζουν έξαλλα στον αγωνιστικό χώρο του Καμπ Νου, και τον Μουρίνιο να κάνει τον γύρο του θριάμβου!

Στα πρώτα του λόγια, μετά το φινάλε της αναμέτρησης, ο Μουρίνιο δήλωσε περήφανος για τους ποδοσφαιριστές του, τους οποίους και χαρακτήρισε ήρωες. Ο Special One, πάντως, δεν δίστασε να αναφερθεί αιχμηρά για την αντίπαλο του, την Μπαρτσελόνα, λέγοντας πως οι Καταλανοί δεν έδειξαν, ούτε την απαραίτητη ποιότητα στο παιχνίδι τους, αλλά ούτε και fair play, τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου.
Φυσικά, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μεγάλο τελικό, κόντρα στην Μπάγερν, λέγοντας πως όταν φτάνεις σε έναν τελικό, φυσικά και θέλεις να τον κερδίσεις, προσθέτοντας μάλιστα πως η Ίντερ είναι πλέον μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη, και αν δεν καταφέρει να κατακτήσει φέτος το τρόπαιο, θα το πετύχει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Δικαιωμένος για τις επενδύσεις όλων αυτών των χρόνων, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι. Ο ισχυρός άνδρας των νερατζούρι, δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του, ενώ, αναφερόμενος στον Πορτογάλο τεχνικό τόνισε: «Ο Μουρίνιο είναι φαινόμενο, και οι παίκτες μας εξαιρετικοί, με τεράστια ψυχικά αποθέματα.

Από την πλευρά του, ο Σαμουέλ Ετό υποστήριξε:
«Το παιχνίδι έμοιαζε ατελείωτο. Είναι μεγάλη επιτυχία να αποκλείεις την καλύτερη ομάδα του κόσμου και ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτή», ενώ ο καπιτάνο των πρωταθλητών Ιταλίας, Χαβιέ Ζανέτι δήλωσε: «Δεχτήκαμε πολλή πίεση, αλλά κερδίσαμε δίκαια την πρόκριση στον τελικό. Η ατμόσφαιρα ήταν εχθρική, όμως εμείς μείναμε προσηλωμένοι στο στόχο μας και τον πετύχαμε. Πλέον σκεφτόμαστε το πρωτάθλημα και στη συνέχεια θα δούμε τον τελικό του Κυπέλλου και του Champions League».

Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο της Μπαρτσελόνα, η απογοήτευση ήταν εμφανέστατη, καθώς, μπορεί η ομάδα να αποδίδει το ποιοτικότερο ποδόσφαιρο στον πλανήτη, κάτι που παραδέχονται άπαντες, όμως, όπως φάνηκε, αυτό δεν είναι πάντοτε αρκετό.


«Είμαστε πικραμένοι. Ένας ημιτελικός κρίνεται στις λεπτομέρειες. Πέρυσι απέναντι στην Τσέλσι αυτές ήταν υπέρ μας, φέτος όμως εναντίον μας. Δεν είχαμε όσο ρυθμό θα θέλαμε στο παιχνίδι μας και ήταν δύσκολο το έργο μας απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε εννέα παίκτες μέσα στην περιοχή. Κάποιες φορές η επίθεση είναι πολύ πιο δύσκολη από την άμυνα. Κάθε προπονητής, κάθε ποδοσφαιριστής, κάθε ομάδα, παίζει όπως θέλει και δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνω. Κάναμε μία πολύ καλή πορεία στη διοργάνωση, θεωρώ πως ήταν πετυχημένη η διαδρομή μας. Αποκλειστήκαμε, χάθηκε ένας στόχος, αλλά πρέπει να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι και να κοιτάξουμε το πρωτάθλημα, που είναι και ο στόχος που μας έχει απομείνει», δήλωσε ο τεχνικός των Καταλανών, Πέπε Γκουαρντιόλα.

Ο σκόρερ των Καταλανών, Ζεράρ Πικέ, δεν μπορούσε, και αυτός, να κρύψει την πίκρα του: «Είμαστε πολύ στενοχωρημένοι, αλλά το ποδόσφαιρο συνεχίζεται. Ζητάμε συγγνώμη από τους οπαδούς μας και τους ευχαριστούμε για τη στάση τους. Έχουμε έναν τελικό το Σάββατο με τη Βιγιαρεάλ και πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στο εξής».

Την κατάκτηση του πρωταθλήματος, του μοναδικού εφικτού φετινού στόχου της Μπαρτσελόνα, επισήμανε και ο πρόεδρος των Μπλαουγκράνα, Ζοάν Λαπόρτα:
«Είδαμε το σκληρό πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Οι παίκτες μας προσπάθησαν πολύ, αλλά όπως περιμέναμε η Ίντερ έπαιξε πολύ κλειστά και ήταν δύσκολο να διασπάσουμε την άμυνά της. Η ομάδα μας αξίζει ένα χειροκρότημα και πολλά ‘ευχαριστώ’. Πρέπει να ανασυγκροτηθούμε και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η ομάδα μάς έχευι ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

Γιάννης Γιαννουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου