Τρίτη 27 Απριλίου 2010

"Αιώνια" φαλτσοσφυρίγματα


Οι λεπτομέρειες πολλές φορές είναι αυτές που κρίνουν ένα πρωτάθλημα. Αυτές οι λεπτομέρειες μπορεί να είναι λάθη που έγιναν από την διοίκηση μιας ομάδας στην περίοδο των μεταγραφών ή και κατά την διάρκεια της χρόνια, από τους προπονητές, από τους παίκτες ή ακόμα και από τους διαιτητές μιας και αυτοί είναι μέρος του παιχνιδιού. Ο φετινός τίτλος ανήκει στον Παναθηναϊκό γιατί πιθανόν να έκανε λιγότερα λάθη από τον Ολυμπιακό, η μπορεί για πολλούς να είχε καλύτερη ομάδα, να παρουσιάστηκε πιο σοβαρός, συγκεντρωμένος και σταθερός και γι αυτό τον λόγο να κατέκτησε και το πρωτάθλημα. Όμως εμείς δεν θα εξετάσουμε τι έκανε ο Παναθηναϊκός και το πήρε ή τι δεν έκανε ο Ολυμπιακός και το έχασε. Θα εξετάσουμε τι έκαναν οι άρχοντες των αγώνων, αυτοί που με ένα σφύριγμα τους μπορεί να κρίνουν ένα αποτέλεσμα ανεξάρτητα με το ποια ομάδα είναι καλύτερη ή χειρότερη.

Θα δούμε αγωνιστική προς αγωνιστική ποια λάθη ευνόησαν και αδίκησαν πράσινους και κόκκινους στον πορεία προς τον τίτλο. Για την 1η αγωνιστική ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, οι ερυθρόλευκοι θα πάρουν μια άνετη νίκη κόντρα στο δικέφαλο, ο παρατηρητής θα βάλει καλό βαθμό στον διαιτητή, όμως οι φωνές διαμαρτυρίας της ΑΕΚ για την φάση στο 39΄ για πέναλτι σε χέρι του Μέλμπεργκ και όχι ακούσιο όπως το είδε ο διαιτητής θα αναγκάσουν την ΚΕΔ να τιμωρήσει τον Δαλούκα με 6 αγωνιστικές εκτός ορισμών και παράλληλα θα σταλεί και το μήνυμα πως από εδώ και μπρος οι αμφισβητούμενες φάσεις υπέρ των ερυθρόλευκων θα τιμωρούνται αυστηρά. Για την ίδια αγωνιστική ο Παναθηναϊκός στην Κρήτη δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα επικρατώντας του Εργοτέλη με 3-0. Στην 2η αγωνιστική ο Τάσος Κάκος είχε μια καλή διαιτησία στο Λάρισα-Ολυμπιακός 0-2, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Σταθόπουλο στο Παναθηναϊκός-Ξάνθη 1-0.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο Καραϊσκάκη την Καβάλα στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής και ο Λεονάρντο εξαπολύει ένα κεραυνό από το ύψος της μεγάλης περιοχής, ο Ντιόγο σηκώνει το πόδι του να αποφύγει την μπάλα, η οποία καταλήγει στα δίχτυα, όμως το 1-0 δεν γίνεται ποτέ, γιατί ο Καρατζίκας σηκώνει το σημαιάκι του υποδεικνύοντας οφ σαιντ τον Ντιόγο, πάρα το γεγονός ότι ο Βραζιλιάνος επιθετικός των ερυθρόλευκων δεν είχε συμμετοχή στην φάση και δεν κάλυπτε το οπτικό πεδίο του Ίτανζ. Μάλιστα παρόμοια φάση είχε γίνει και μάθημα από τον Βασσάρα σε σεμινάριο διαιτησίας, αλλά μάλλον ο Καρατζίκας έλειπε. Έτσι το παιχνίδι θα λήξει 0-0 και δυο βαθμοί θα χαθούν για τον Ολυμπιακό.

Αντίθετα μια αγωνιστική αργότερα, την 4η , ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Άρη θα πάρει μια πολύτιμη νίκη με 2-1. Ωστόσο τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν στο 90 ο Ντάκος είχε δει αυτό που είδε όλη η Ελλάδα. Όμως ο διαιτητής από την Ξάνθη τελικά δεν είδε το γκρέμισμα του Κάμπορα από τον Σαριέγκι και δεν σφύριξε ως όφειλε την εσχάτη των ποινών που θα έδινε την δυνατότητα στον Άρη να φύγει με την ισοπαλία από το ΟΑΚΑ και τους πράσινους να έχουν χάσει 2 βαθμούς.
5η αγωνιστική και η ΑΕΚ φιλοξένει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Όπως όλα δείχνουν το παιχνίδι θα τελειώσει με τις δυο ομάδες να μένουν στο 0-0, όμως ο Κουκουλάκης είχε διαφορετική άποψη, αφού αν και μπροστά στη φάση του 48 δεν είδε το καθαρό φάουλ που έκανε ο Σαλπιγγίδης στο Γιαχάγια, με τον επιθετικό του Παναθηναϊκού να αποσπάει αντικανονικά την μπάλα από τον μέσο της ΑΕΚ να την δίνει στο Λέτο και αυτός στον Κατσουράνη, ο οποίος την μεταβίβασε στον Σαλπιγγίδης που είχε πάρει θέση έξω από την περιοχή και με σουτ έγραψε το τελικό 1-0.

7η αγωνιστική ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο Καραϊσκάκη τον Αστέρα Τρίπολης με τον παιχνίδι να το διευθύνει ο Αμπάρκιολης. Οι ερυθρόλευκοι μπορεί να επικρατήσαν άνετα με 3-0, ωστόσο τα σοβαρά λάθη δεν έλειψαν και από αυτόν τον αγώνα. Ο Θεσσαλονικιός ρέφερι επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να κλοτσάνε όσο θέλουν και αποτέλεσμα αυτού ήταν να τραυματιστεί σοβαρά ο Ντιόγο μετά από επικίνδυνο μαρκάρισμα του Μπαστία, στο οποίο μάλιστα δεν δόθηκε καν φάουλ. Επίσης ο Καρντόσο θα μπορούσε να είχε κόψει το ποδόσφαιρο από τον Ραουλ Μπραβο, όμως ο διαιτητής το είδε αυτό ως απλά μια κίτρινη κάρτα, ίσως γιατί ο Ισπανός δεν μάτωσε. Το ρεσιτάλ του Αμπάρκιολη ολοκληρώθηκε με τον μη καταλογισμό πέναλτι στον Μήτρογλου μετά την καθαρή ανατροπή του από τον Ντεγκρά, ενώ θα μπορούσε να είχε δώσει και άλλο πέναλτι σε ανατροπή του Γκαλίτσιου, όμως αυτό το είδε θέατρο και κίτρινη κάρτα στον αμυντικό των ερυθρόλευκων. Βέβαια από αυτό το παιχνίδι δεν χάθηκαν βαθμοί, όμως χάθηκαν παίκτες. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός στην Καβάλα την ιδία αγωνιστική συνέχιζε να δέχεται τα δώρα, όπως άλλωστε συνέβη και στα ματς με Άρη και ΑΕΚ. Οι γηπεδούχοι κυριολεκτικά είχαν ισοπεδώσει τους πράσινους και η νίκη τους με 2-1 ήταν θέμα δευτερόλεπτων. Όμως ο Παπάς δεν ήθελε να έχει τέτοιο φινάλε ο αγώνας και στο 94 ότι δεν κατάφεραν οι παίκτες του Τεν Κάτε το έκανε ο Αθηναίος ρέφερι, αφού δεν σφύριξε ποτέ το επιθετικό φάουλ του Νίνη δίνοντας το δικαίωμα στον Σισέ να κάνει το τελικό 2-2.

8η αγωνιστική και ο Ολυμπιακός έστω και δύσκολα επικρατεί του Εργοτέλη με 2-1, όμως το σκορ θα είχε άλλες διαστάσεις αν οι βοηθοί Μπαλτάς και Σωτηρόπουλος δεν υποδείκνυαν λανθασμένα στο 10 τον Μήτρογλου σε θέση οφ σαιντ και στο 58 τον Ντουντού. Το σίγουρο είναι πως την ιδία αγωνιστική ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετώπισε κάποιο ανάλογο πρόβλημα, αντίθετα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και ενώ το παιχνίδι ήταν 1-1, στο 56 ο Σπάθας δεν είδε το πέναλτι υπέρ του δικέφαλου του βορρά στο γκρέμισμα του Κουτισανικούλη από τον Σαριεγκι. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να σημειώσει και δεύτερο τέρμα στο 70, όμως με το που είδε ο Πειραιώτης ρέφερι ότι στο 83 ο Ίβιτς ετοιμαζόταν να κάνει το 2-2 τον απέβαλε χρεώνοντας του χέρι στο κοντρόλ που έκανε με τον ώμο. Οι πράσινοι κέρδισαν ακόμα ένα παιχνίδι έχοντας μάλιστα και παίκτη παραπάνω , όπως είχε συμβεί και στην νίκη τους με 1-0 κόντρα στον Πανθρακικό την 3η αγωνιστική, όπου ο Καλόπουλος είχε αποβάλει με δεύτερη κίτρινη τον Κανωτίδη στο 55.

9η αγωνιστική στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο οι βοηθοί του Παπασταμάτη έβλεπαν ότι ήθελαν, αφού ο μεν Ευθυμιάδης δεν είδε στο 1ο λεπτό πως ο Γουνδουλάκης που έβγαινε τετ α τετ με τον Τζόρβα καλυπτόταν, ενώ σαν να μην έφτανε αυτό ο άλλος βοηθός ο Γκάγκας στο 7ο λεπτό δεν είδε ότι ο Σισε ξεκίνησε από θέση οφ σαιντ δίνοντας την δυνατότητα στον Γάλλο επιθετικό των πρασίνων να φτάσει στην περιοχή να κάνει το σουτ που βρήκε αρχικά στο πόδι του Όμο και εν συνεχεία στο χέρι, όμως ο Παπασταμάτης είδε πέναλτι και αποβολή, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις των Νεοσμυρνιωτών που εξέδωσαν και καυστική ανακοίνωση. Οι πράσινοι πάντως πήραν αυτό που ήθελαν την νίκη με 2-1 και άλλους 3 βαθμούς.

Την επόμενη αγωνιστική (10η) οι βοηθοί έκαναν πάλι το έργο τους. Οι ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν στο Καραϊσκάκη τον Ηρακλή, το παιχνίδι είναι στο 1-0 και στο 80 γίνεται το 2-0. Λάθος…. το γκολ του Μήτρογλου από κανονική θέση μετά την κεφαλιά του Ντουντού δεν μέτρησε ποτέ, γιατί ο Γουργιώτης βλέπει οφ σαιντ τον επιθετικό των ερυθρόλευκων. Ο Ηρακλής θα ισοφαρίσει στο 92 ο Σταθόπουλος θα σφυρίξει την λήξη στο 93 και δυο βαθμοί θα χαθούν άδικα για τον Ολυμπιακό. Βέβαια το ανθρώπινο λάθος του Γούκου στο ματς της επόμενης μέρας μεταξύ Λεβαδειακού -Παναθηναϊκού να μην δει ότι ο Βασιλείου έφευγε από κανονική θέση στο 52 και ενώ το ματς ήταν στο 0-0 πέρασε στα ψηλά, αφού οι πράσινοι κέρδισαν με 2-0.

Στην 11η αγωνιστική ο Ολυμπιακός χάνει στα Γιάννενα κόντρα στον ΠΑΣ δυο πολύτιμους βαθμούς , καθώς ισοφαρίζεται στο τέλος από τον Μπακαγιόκο, όμως μήπως θα έπρεπε ο Δαλούκας να είχε αποβάλει με δεύτερη κίτρινη τον Κανακούδη στο 34 για επικίνδυνο μαρκάρισμα στον Ντουντού και τον Κώτσιο στο 37 για χτύπημα με τις τάπες στο πόδι του Μαρέσκα; Ή μήπως δεν έγινε ποτέ φάουλ στην διεκδίκηση της μπάλας μεταξύ Ζεβλάκοφ και Σαιτιώτη, από όπου προσήλθε και το δεύτερο τέρμα του ΠΑΣ; Με την απορία θα μείνουμε… Όπως με την απορία θα μείνουμε και με την φάση του 63 στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα Τρίπολης, όταν ο Αμπάρκιολης, ξέρετε ο διαιτητής που στο αντίστοιχο παιχνίδι του Ολυμπιακού δεν έβγαλε κόκκινη επειδή δεν μάτωσε κανένας παίκτης των ερυθρόλευκων από τα δολοφονικά τάκλιν των φιλοξενούμενων, έδειξε κόκκινη στον Λαδάκη διότι ο παίκτης του Αστέρα έβγαλε την μπάλα έξω για να τηρηθεί το fair play. Βέβαια ο διαιτητής από την Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Νικόλαο Πατέρα χρειάζεται οφθαλμίατρο, αφού δεν είδε την ανατροπή του Βύντρα από τον Ζεαν Κάρλος στο 71 και τα 7 λεπτά καθυστερήσεις που κράτησε δεν έφταναν για τον Παναθηναϊκό να πάρει τη νίκη.

Την 12η αγωνιστική όπου διεξήχθη και το ντέρμπι αιωνίων, ο Κάκος προσπάθησε να αποδείξει γιατί τον θεωρούν ως τον καλύτερο Έλληνα διαιτητή και τα κατάφερε, αφού σφύριξε 50-50 και παράλληλα δεν του παρουσιάστηκε και η δύσκολη φάση. Το αποτέλεσμα σε αυτό το παιχνίδι, το οποίο δεν κρίθηκε από λάθη του διαιτητή ήταν ο Ολυμπιακός να επικρατήσει άνετα του Παναθηναϊκού με 2-0.

Μπορεί στο ντέρμπι αιωνίων να είδαμε μια καλή διαιτησία, όμως στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής τα όργια υπέρ των πρασίνων συνεχίστηκαν, με πρωταγωνιστή αυτή την φορά τον Δημήτρη Κυρκο, ο οποίος στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ στο 39 δεν έδωσε καθαρό πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων σε χέρι του Βύντρα, κάτι που φαίνεται καθαρά, καθώς ο αμυντικός των πρασίνων απλώνει το χέρι του και αλλάζει πορεία στην μπάλα στη σέντρα του Καλατζή. Σαν να μην έφτανε αυτό στο 61ο λεπτό και ενώ το σκορ ήταν 2-1 ο Ηπειρώτης ρέφερι απέβαλε τον Σαρμιέντο, γιατί ανέκοψε αντικανονικά τον Σισέ, ο οποίος όμως δεν ήταν σε προφανή θέση για γκολ, αφού είχε δίπλα του και άλλο παίκτη του Ατρόμητου. Την ίδια αγωνιστική στην Ξάνθη ακόμα ένας βοηθός ο Μπαλτάς θα κόψει στο 19ο λεπτό τον Γκαλέτι με ανύπαρκτο οφσάιντ, παρόλα αυτά όμως οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να κερδίσουν με 1-0.

Την 14η αγωνιστική ήταν σειρά του Σπάθα να αναλάβει δράση στο Καυταντζόγλειο. Ο Πειραιώτης διαιτητής δεν έδωσε πέναλτι που έκανε ο Σπυρόπουλος στον Τούμα, ενώ ο βοηθός του Σωτηρόπουλος, δεν υπέδειξε οφσάιντ τον Χριστοδουλόπουλο λίγο πριν το γκολ των πρασίνων. Βέβαια αδικία υπήρξε και κατά του Παναθηναϊκού, καθώς οι πράσινοι διαμαρτυρηθήκαν για πέναλτι του Κοβαλέφσκι στον Χριστοδουλόπουλο, το οποίο ο Σπαθας δεν είδε γιατί αν το έβλεπε δεν θα δίσταζε να το δώσει. Λάθη που δεν στοίχισαν στον Ολυμπιακό έκανε και ο Σιδηρόπουλος στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό, αφού οι ερυθρόλευκοι επικρατήσαν με 3-0 του αντιπάλου τους. Ο διαιτητής από τα Δωδεκάνησα δεν είδε το πέναλτι που έγινε στο 6ο λεπτό στον Γκαλέτι από τον Άλβες, ενώ ενήργησε σωστά στο τέρμα του Ντουντού, όπου είδε ότι ο Βραζιλιάνος μέσος καλυπτόταν παρά το γεγονός ότι ο Σαραιδάρης σήκωσε την σημαία του.

Οι ομορφιές συνεχίστηκαν και την 15η αγωνιστική. Στο ΟΑΚΑ ο Ναθαναήλ Χαραλαμπίδης εξάντλησε όλη του την αυστηρότητα στο 50΄ όταν σε αλληλοτραβήγματα του Ανδράλα με τον Σιμάο, σε μια φάση μάλιστα που γίνεται σχεδόν σε κάθε παιχνίδι, καταλόγισε την εσχάτη των ποινών δίνοντας το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό να προηγηθεί με τον Σισέ να κάνει το 1-0 από την άσπρη βούλα. Το προβάδισμα δυο τερμάτων στους πράσινους το έδωσε ο Κερκυραίος βοηθός Τρύφωνας, ο οποίος αν και ο Σισέ ήταν εκτεθειμένος στο 75΄, δεν σήκωσε την σημαία του αφήνοντας τον Γάλλο επιθετικό των πρασίνων να κάνει το 2-0. Αρνητική ήταν και η διαιτησία του Βασίλη Παμπορίδη στο παιχνίδι του Άρη με τον Ολυμπιακό. Ο διαιτητής από το Κιλκίς κατάφερε να ευνοήσει τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά φέτος στο παιχνίδι με τον Άρη όταν δεν έδωσε πέναλτι στο 65΄ σε χέρι του Ντουντού μετά από εκτέλεση φάουλ του Νέτο, όμως κατάλαβε το λάθος του και το διόρθωσε στο τέλος του αγώνα όταν δεν έδωσε στις καθυστερήσεις πέναλτι στον Ολυμπιακό στο τράβηγμα του Ναφτί στον Ντιόγκο. Αποτέλεσμα του παιχνιδιού ήταν να νικήσει ο Άρης με 1-0.

Την 16η και 17η αγωνιστική Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν αντιμετώπισαν προβλήματα με την διαιτησία, ενώ την 18η οι πράσινοι δεν χρειάστηκαν κάποιον από τους ρέφερι για να κερδίσουν τον Πανθρακικό. Αντίθετα ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είχε φύγει από την Καβάλα με κάτι περισσότερο από το 0-0 αν ο Κάκος απέβαλε στο 4΄ τον Μούρ για το εκτός φάσης χτύπημα στο πρόσωπο του Τοροσίδη, αλλά είπαμε αποβάλλονται μόνο παίκτες που μαρκάρουν επικίνδυνα ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού.

Ερχόμαστε στην 19η αγωνιστική όπου για ακόμα μια φορά ομάδα της Θεσσαλονίκης που καλείται να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό θα βρει απέναντι της και τον Σπάθα. Στο 35΄ ο Πειραιώτης διεθνής ρέφερι έπρεπε να αποβάλει με απευθείας κόκκινη τον Χριστοδουλόπουλο για την αγωνιά στο πρόσωπο του Χαβίτο, που είχε ως αποτέλεσμα ο παίκτης του Άρη να ματώσει, όμως ο Σπάθας δεν έδωσε ούτε φάουλ. Στο 58΄ οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για πέναλτι όταν ο Χαβίτο τσίμπησε την μπάλα μέσα στην περιοχή και ο Σίλβα έπεσε πάνω του και τον έκοψε, όμως ο Σπάθας έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Το ίδιο έκανε και ο Δαλούκας στο ματς του Ολυμπιακου για τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, όμως εις βάρος των ερυθρόλευκων όταν στο 91 ο Βιτόλο έσπρωξε τον Τοροσίδη και τον έβγαλε εκτός πορείας, ωστόσο ο Θεσσαλός διαιτητής θεώρησε πως δεν έγινε κάτι μεμπτό και έτσι ο δικέφαλος του βορρά κατάφερε να πάρει μια σημαντική νίκη.

Τα αλλοπρόσαλλα σφυρίγματα συνεχίστηκαν και την 20η αγωνιστική με τον Ολυμπιακό να έχει να αντιμετωπίσει στη Νέα Σμύρνη εκτός από τον Πανιώνιο και τον Κύρκο, ο οποίος στο 35΄ δεν απέβαλε τον Σκούφαλη για την αγκωνιά στον Ντάρμπισιρ που του προκάλεσε και αιμάτωμα στο ζυγωματικό. Αντίθετα απέβαλε με μεγάλη ευκολία το Ντάτολο με δυο κίτρινες κάρτες μια για διαμαρτυρία και άλλη μια γιατί δεν άφησε να εκτελεστεί ένα φάουλ. Παράλληλα δεν έδωσε και πέναλτι υπέρ των ερυθρόλευκων σε ανατροπή του Αβραάμ Παπαδόπουλου από τον Όμο στο 75. Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός κατάφερε να φύγει νικητής από τη Νέα Σμύρνη. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός παραχωρούσε ισοπαλία κόντρα στην ΑΕΚ, η οποία θα μπορούσε να είχε φύγει νικήτρια από το ΟΑΚΑ, αν ο Σταθόπουλος απέβαλε τον Βύντρα που από το 1ο κιόλας λεπτό έδειξε πως είχε άγριες διαθέσεις και τελικά κατάφερε να δει την πρώτη κίτρινη κάρτα στο 63. Στο 7΄ οι παίκτες του Μπαγιεβιτς διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι όταν ο Κατσουράνης με το χέρι έσπρωξε τον Μαντούκα εντός περιοχής βγάζοντας τον εκτός πορείας, όμως ούτε τότε ο Πατρινός ρέφερι είδε κάτι, ενώ στο 15΄ και ενώ το παιχνίδι ήταν στο 0-1 υπέρ των φιλοξενούμενων, ο Μπαλτάς έκοψε τον Τζιμπούρ λανθασμένα με οφσάιντ, την ώρα που θα έβγαινε τετ α τετ με τον Τζόρβα. Στο 65 ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να αγωνίζεται με 9 παίκτες, αν θεωρήσουμε πως ο Βύντρα έπρεπε να είχε αποβληθεί για τα μαρκαρίσματα του, όμως ο Σταθόπουλος δεν έδειξε την δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Σαριέγκι που έκοψε αντικανονικά τον Καράμπελα σε αντεπίθεση της ΑΕΚ.

Μετά από όλα αυτά οι διαιτητές που ορίστηκαν την 21η αγωνιστική στα παιχνίδια του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είπαν να σφυρίξουν σωστά, όπως και την 22η αγωνιστική, όμως την 23η τα λάθη επέστρεψαν. Στην Κρήτη ο Σπάθας έκανε λάθη σοβαρά εις βάρος και του Ολυμπιακού αλλά και του Εργοτέλη, αφού θα μπορούσε να είχε δώσει επανάληψη στο πέναλτι του Λουα Λουα, καθώς είχαν μπει στην περιοχή παίκτες και των δυο ομάδων, θα μπορούσε να είχε σφυρίξει πέναλτι σε ανατροπή του Λεαλ από τον Στολτιδη, θα μπορούσε να είχε αποβάλει το Μελμπεργκ για επικίνδυνο παιχνίδι στον Λεαλ , αλλά θα μπορούσε να είχε σφυρίξει την εσχάτη των ποινών και στο 78΄και ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ των ερυθρόλευκων σε ανατροπή του Τοροσίδη από τον Τζούνιορ, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν έκανε ο Πειραιώτης ρέφερι. Σε ότι αφορά το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα η διαιτησία του Δαλούκα ήταν καλή και γι αυτό ίσως ο δικέφαλος του βορρά κατάφερε να νικήσει με 2-1 τους πράσινους.

Για να μην ξανασυμβεί όμως αυτό η ΚΕΔ φρόντισε να ορίσει για την 24η αγωνιστική στο ματς του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη τον Καλόπουλο, ο οποίος δικαίωσε τον Τεροβίτσα για την επιλογή του, από το 19ο λεπτό της συνάντησης όταν είδε στην εντυπωσιακή βουτιά του Νίνη πως ο Κοντοές τον είχε ανατρέψει και έτσι έδωσε την δυνατότητα στους πράσινους να ανοίξουν το σκορ για ακόμα μια φορά από το σημείο του πέναλτι. Και ενώ ο Παναθηναϊκός κέρδιζε εύκολα πέναλτι, ο Ολυμπιακός αν δεν μάτωνε παίκτης του την άσπρη βούλα την έβλεπε μόνο με κιάλια, αλλιώς ο Γιάχος θα σφύριζε την εσχάτη των ποινών στο ματς των ερυθρόλευκων με τον Ατρόμητο, όταν στο 35΄ο Μπαζίνσκι πέταξε εκτός πορείας τον Ντάρμπισιρ. Βέβαια ο Γιάχος ισοφαρίσω το λάθος του λίγο αργότερο σε ανατροπή του Σαγκανόφσκι από τον Μέλμπεργκ, την οποία επίσης δεν είδε, οπότε σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς δεν θα έπρεπε να διαμαρτύρονται στον Ολυμπιακό. Η 25η αγωνιστική για τους αιώνιους πέρασε χωρίς παρατράγουδα, ίσως γιατί την 26η, ο Παναθηναϊκός είχε δύσκολη εκτός έδρας αποστολή στην Τρίπολη. Εκεί βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει ακόμα ένα λάθος διαιτητή που όλως τυχαίως ευνόησε τους πράσινους και αναφερόμαστε στην φάση του 35ου λεπτού, όπου ο Τριτσώνης και ενώ το ματς ήταν στο 0-0 δεν έδωσε πέναλτι υπέρ του Αστέρα, σε ανατροπή του Καρέρα από τον Τζόρβα. Σαν να μην έφτανε αυτό ο Αθηναίος ρέφερι θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος διαιτητής φέτος που θα απέβαλε παίκτη του Παναθηναϊκού και ενώ το ματς είχε κριθεί, αλλά ακόμα και τότε χαρίστηκε στο Νίνη στο φινάλε του αγώνα σε ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Μπαρτολίνι.

Και φτάνουμε στο μεγάλο ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Δαλούκας ο εκλεκτός της ΚΕΔ, καμιά ανησυχία για τους πράσινους. Ωστόσο υπολόγιζαν χωρίς τον Άγγλο, αφού όσο και να τους έσπρωχνε ο Θεσσαλός ρέφερι στην νίκη, οι παίκτες του Νιόπλια δεν μπορούσαν με τίποτα να βάλουν την μπάλα στα δίχτυα του Νικοπολίδη, όπως άλλωστε έκανε ο Ντάρμπισιρ σε αυτά του Τζορβα. Τι και αν ο Δαλούκας δεν είδε το φάουλ στο Μήτρογλου στην φάση όπου ο Σαλπιγγίδης σημάδεψε το δοκάρι, τι και αν ο Καραγκούνης κλότσαγε τον Μαρέσκα και μετά τράβαγε τα μαλλιά του Αβραάμ Παπαδόπουλου, τι και αν ο Σισέ έπαιρνε από πίσω τα πόδια του Νικοπολίδη, ο Βολιώτης διαιτητής έδινε κάρτες στους παίκτες του Ολυμπιακού για διαμαρτυρίες ή γιατί άκουσον-άκουσον πανηγύρισαν το γκολ που πέτυχαν. Και αφού δεν μπορούσε ο Δαλούκας να κάνει κάτι επιστρατεύτηκε και ο βοηθός Δάλλας ο οποίος στο 86΄ δεν είδε ότι ο Σαλπιγγίδης ήταν σε θέση οφσάιντ όταν πήρε την μπάλα μετά την κεφαλιά του Σιλβα, όμως ακόμα και τότε η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι. Και για να μην γράψει το κακό επίλογο ο Μήτρογλου στο τέλος του αγώνα ο Δαλούκας φρόντισε να τον σταματήσει με ανύπαρκτο φάουλ πριν βγει τετ α τετ με τον Τζόρβα και πυροβολήσει για το 0-2.

Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό που στο ντέρμπι δεν κρίθηκε ο τίτλος, αλλά και πάλι για να είναι σίγουροι είπαν να ευνοηθούν και την 28η αγωνιστική στο ματς με τον Ατρόμητο. Έτσι για ακόμα ένα ματς ο βοηθός θα ξεχάσει να σηκώσει την σημαία του και στο 18ο λεπτό το γκολ του Σαλπιγγίδη που ήταν σε θέση οφσάιντ θα μετρήσει κανονικά και οι πράσινοι θα προηγηθούν, ενώ για να σιγουρέψουν τη νίκη οι πράσινοι θα χρειαστούν και την πολύτιμη βοήθεια του Καραγκούνη, ο οποίος με εκπληκτική βουτιά στο 74΄ θα ξεγελάσει ακόμα και τον κορυφαίο Έλληνα διαιτητή Τάσο Κάκο και θα κερδίσει πέναλτι, αφού ο Κερκυραίος ρέφερι θεώρησε πως ο Ολιβειρα ανέτρεψε τον μέσο των πρασίνων. Αντίθετα με τον Κάκο, ο Παμπορίδης στο ματς του Ολυμπιακού με την Ξάνθη, δεν σφύριξε την εσχάτη των ποινών στο χέρι του Σουάνη στο 61ο λεπτό μετά από κεφαλιά του Ζεβλάκοφ, σε ένα παιχνίδι που οι ερυθρόλευκοι θα έχαναν στην έδρα τους ακόμα 2 βαθμούς. Η συνήθεια που έγινε λατρεία δεν ξεχάστηκε ούτε την 29η και προτελευταία αγωνιστική και παρά το γεγονός ότι το πρωτάθλημα είχε κριθεί, ο Χαραλαμπίδης ούτε τότε πήρε την απόφαση να δώσει κανονικό πέναλτι στον Ολυμπιακό στην ανατροπή του Ιασωνίδη στον Λεονάρντο.

Στην 30η αγωνιστική οι διαιτητές που οριστήκαν στα ματς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού τα πήγαν αρκετά καλά, ο τίτλος μετά από 6 χρόνια κατέληξε δίκαια στον Παναθηναϊκό, ο οποίος παράλληλα κατέρριψε ακόμα ένα ρεκόρ, αφού έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Α΄ Εθνικής που καταφέρνει μετά από 30 αγωνιστικές να μην έχει σφυριχτεί εις βάρος της ούτε ένα πέναλτι και να μην έχει αποβληθεί και κανένας παίκτης της.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου