Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ξεκίνημα με το... αριστερό


Την ήττα με 2-3 γνώρισε ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό, στο εναρκτήριο παιχνίδι των τελικών, του πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών. Οι "ερυθρόλευκες" προηγήθηκαν με 2-0 και έδειξαν να αγγίζουν την νίκη, όμως από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός έκανε την δική του αντεπίθεση, φτάνοντας στο 2-3 και το 0-1 στην μεταξύ τους σειρά, αποκτώντας αυτός, με την σειρά του, το πλεονέκτημα έδρας, ενόψει της συνέχειας.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να έχει ένα μικρό προβάδισμα. 8-6 στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ, 16-14 στο 2ο. Από εκεί και πέρα, με όπλο το απροσπέλαστο μπλοκ, οι «ερυθρόλευκες έφυγαν με 6 πόντους, 22-16, και μέσα σε αποθέωση, με καρφί της Ράντι Τένεβα, έφτασαν στο 25-17 και το 1-0.

Με τον αέρα της κατάκτησης του πρώτου σετ, μπήκαν στο τάραφλεξ του Κλειστού «Μελίνα Μερκούρη» τα κορίτσια του Γιάννη Νικολάκη, δείχνοντας από το ξεκίνημα τις άγριες διαθέσεις τους. 10-6 με καρφί της Τένεβα, 14-9 με την αρχηγό Κατερίνα Νικολαϊδου, 19-11 με την Κόλεβα. Κάπου εκεί όμως άρχισαν τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα από πλευράς Ολυμπιακού, καθώς ο Παναθηναϊκός απάντησε με ένα σερί 1-6, μειώνοντας σε 20-17. 2 πόντοι της Χαντάβα και ένας άσσος της Μουλστείνοβα, έφεραν το παιχνίδι στο 23-17, τον Παναθηναϊκό να κάνει την ύστατη προσπάθεια να γυρίσει το παιχνίδι, φέρνοντας το στο 24-22, τον Ολυμπιακό όμως, τελικά, μετά από σερβίς άουτ της Κουντουξίδου, να κάνει το 25-22 και το 2-0.

Όλα έμοιαζαν ιδανικά στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο, με τον Ολυμπιακό κυρίαρχο, και τον Παναθηναϊκό πεσμένο στο καναβάτσο. Και κάπου εκεί άρχισε ο κόκκινος κατήφορος. Τα κορίτσια του Παναθηναϊκού γνώριζαν πως αν επαναλάμβαναν την απόδοση των 2 πρώτων σετ, θα έφευγαν ηττημένες από του Ρέντη, με αποτέλεσμα να δώσουν τον υπερ πάντων αγώνα στο 3ο σετ. 4-8 στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ, 7-16 στο 2ο, με τον Παναθηναϊκό να φτάνει, μάλιστα, σε νταμπλ σκορ, 9-18, μετά από μπλοκ άουτ της Ντουμιτρέσκου. Ο Ολυμπιακός απάντησε με ένα 4-0, πηγαίνοντας το παιχνίσι στο 13-18, με τον Παναθηναϊκό όμως να διατηρεί το πάνω χέρι, φτάνοντας στο 18-25 και το 1-2.

Ίδια η εικόνα και του 4ου σετ, με τον Παναθηναϊκό να έχει από το ξεκίνημα το προβάδισμα. 5-8 με καρφί της Τομάσεβιτς, 13-17, 16-20, 17-23 με την Χατζηνικολάου. Όπως στο 3ο σετ, έτσι και στο 4ο, ο Ολυμπιακός προσπάθησε αργά να το γυρίσει, με αποτέλεσμα το 21-25 και το 2-2.

Τα πάντα έδειχναν πως θα κριθούν στο tie break, όμως η αλήθεια είναι πως τα πάντα είχαν ήδη κριθεί, καθώς η ψυχολογία του Παναθηναϊκού ήταν στο ζενίθ, ενώ η αντίστοιχη του Ολυμπιακού στο ναδίρ. Το προβάδισμα με 1-4 του Παναθηναϊκού, από το ξεκίνημα, «έκοψε» κάθε διάθεση των «ερυθρόλευκων» για νίκη. 6-12 με την Μόλναρ να κερδίζει το μπλόκ άουτ, με την ίδια να είναι η σκόρερ και του τελευταίου πόντου για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος, με 8-15, έφυγε με την νίκη με 3-2 από το κλειστό του Ρέντη.

Αμέσως μετά το φινάλε του ματς, ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Νικολάκης, δήλωσε:

«Σε αυτά τα παιχνίδια, το πρώτο πράγμα που θέλεις είναι ψυχή και υπομονή. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ κοντά στο να κάνει το 1-0, αλλά, όπως γνωρίζετε, ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερες παίκτριες σε εναλλαγές θέσεων, πράγμα που δεν το έχουμε εμείς. Από εκεί και πέρα η υποδοχή μας υστέρησε αρκετά, με αποτέλεσμα να μην τελειώνουμε τις επιθέσεις. Το σημερινό μας πρόβλημα ήταν το τελείωμα των φάσεων».

Αναφορικά με το επόμενο παιχνίδι, στην έδρα του Παναθηναϊκού, ο προπονητής τοιυ Ολυμπιακού τόνισε:

«Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Εμείς θέλαμε την νίκη για να έχουμε τύχη στην συνέχεια του πρωταθλήματος. Πλέον τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς όλα είναι υπέρ του Παναθηναϊκού. Εμείς πλέον βλέπουμε στο επόμενο παιχνίδι, ώστε να ισοφαρίσουμε. Όπως μας κέρδισαν εδώ, έτσι να πάμε και εμείς και να κερδίσουμε στο Μετς».

Παρά το άτυχο αποτέλεσμα, ο Νικολάκης φρόντισε να καλύψει τις παίκτριες του:

«Μην ρίχνουμε τα βάρη στις αθλήτριες, γιατί δουλεύουν, ουσιαστικά, μόνες. . Η στήριξη της διοίκησης είναι μεγάλη, όμως για να φτάσεις στην επίτευξη των στόχων σου, χρειάζεσαι και εναλλακτικές λύσεις».

Τέλος, αναφορικά με την, για ακόμα μία φορά, ισχνή προσέλευση του κόσμου στο κλειστό του Ρέντη, ο Γιάννης Νικολάκης δήλωσε:

«Και πάλι καλά που ήρθε τόσος κόσμος. Αν είχαμε κερδίσει, ίσως στο επόμενο παιχνίδι να γέμιζε ο Ρέντης. Τους ευχαριστώ αυτούς που ήρθαν, όπως ευχαριστώ και όλους τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Το παν δεν είναι να πάρεις το πρωτάθλημα από την πρώτη χρονιά. Αυτά τα παιδιά, με σεμνότητα, τιμούν τον Ολυμπιακό, τους φιλάθλους και την διοίκηση. Πάνω από όλα χρειάζεται υπομονή για να έρθουν τα αποτελέσματα. Δεν έρχονται από την μία ημέρα στην άλλη».

Όσον αφορά την αρχηγό, Κατερίνα Νικολαϊδου, δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευση της για την εξέλιξη του αγώνα:

«Δεν το πιστέψαμε. Όταν παίζεις 2 σετ με σταθερή απόδοση, 8 με άριστα το 10, και τα υπόλοιπα με άριστα το 10 στο 3, πάει να πει ότι είσαι λιγόψυχος. Ότι δεν το πιστεύεις. Είμαι πολύ απογοητευμένη από το αποτέλεσμα. Ήταν μεγάλη ευκαιρία το σημερινό παιχνίδι. Δεν μας κέρδισε ο Παναθηναϊκός, εμείς χάσαμε το παιχνίδι. Πλέον, ενόψει του 2ου αγώνα στο Μετς, χρειάζεται να το πιστέψουμε πάρα πολύ. Δυστυχώς όμως, μετά από αυτή την ήττα, δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Χρειάζεται πολύ μεγάλη πίστη στις δυνατότητες μας. Θέλει να καταλάβουμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που την κοιτάμε στα μάτια. Πρέπει να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι είμαστε εξίσου καλές. Δεν μπορώ να πω καλύτερες, γιατί η ιστορία δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο. Απλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας, το σέρβις και την υποδοχή, και να κοντράρουμε τον Παναθηναϊκού, αν θέλουμε να λεγόμαστε Ολυμπιακός και να θεωρούμαστε μεγάλη ομάδα».

Ερωτηθείσα για το τι έφταιξε στο σημερινό ματς, η αρχηγός του Ολυμπιακού τόνισε:

«Είναι θέμα απειρίας. Μερικές παίκτριες μας είναι νέες σε ηλικία, και δεν είναι συνηθισμένες σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Έχουν πάρει πολύ μεγάλο βάρος στην πλάτη τους. Σε συνδυασμό ότι δεν υπάρχουν αλλαγές, μας έχει δημιουργήσει μια μεγάλη πίεση. Το ότι δεν υπάρχουν αλλαγές, είναι εν μέρει μια δικαιολογία, όμως επειδή παίζουμε έτσι από την αρχή του πρωταθλήματος, θα πρέπει να το είχαμε συνηθίσει, και να είμαστε σκληρότερες με τους εαυτούς μας.

Γιάννης Γιαννουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου