Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Μειώσεις αποδοχών ή ελεύθεροι;


Η οικονομική κρίση που πλήττει τον πλανήτη δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το ποδόσφαιρο. Γι αυτό το λόγο οι ΠΑΕ προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα αναζητούν λύσεις έτσι ώστε να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα. Μια από αυτές τις λύσεις συζητήθηκε και στο χθεσινό Διοικητικό συμβούλιο της Λίγκας, η όποια αποφάσισε να ξεκινήσει ένα διάλογο με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών την ΕΠΟ και την ΦΙΦΑ, με σκοπό να αποκτήσουν οι ομάδες το δικαίωμα να μπορούν προχωρήσουν σε μειώσεις συμβολαίων των ποδοσφαιριστών τους και σε περίπτωση που οι παίκτες δεν συμφωνούν με την μείωση να μπορούν οι ΠΑΕ να τους αφήνουν ελευθέρους.
Στα θετικά για τις ομάδες είναι και το ότι το νέο φορολογικό καθεστώς με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των ποδοσφαιριστών, δεν θα έχει τελικά αναδρομική ισχύ, αφού όπως διευκρινίστηκε, η αύξηση της φορολόγησης θα ισχύει για τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν από την 1/1/2010 και μετά. Έτσι όσοι παίκτες έχουν υπογράψει συμβόλαιο με τις ομάδες τους από την περασμένη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, υπόκεινται στο παλαιό φορολογικό καθεστώς του 20%, ενώ αντίθετα από τα συμβόλαια της τελευταίας χειμερινής μεταγραφικής περιόδου και στο εξής, θα ισχύει η φορολόγηση βάσει κλίμακας, που θα φτάνει ανάλογα με το ύψος του συμβολαίου μέχρι και το 45%.
Ένα άλλο οικονομικό θέμα που απασχόλησε το διοικητικό συμβούλιο της Σουπερ Λιγκ είχε να κάνει με την πιθανή αποχώρηση του ΣΚΑΙ από την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, κάτι που όμως ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ για να μπορέσουν οι ΠΑΕ να μειώσουν το κόστος μετακινήσεων των ομάδων τους και της διαμονής τους, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αναλάβει η διοργανώτρια αρχή την κεντρική διαχείριση, όπως συμβαίνει αντίστοιχα και στα πρωταθλήματα υποδομής.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου