Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Τροπαιούχος η Ατλέτικο Μαδρίτης


Ροχιμπλάνκο βάφτηκε το πρώτο Europa League στην ιστορία, καθώς η Ατλέτικο Μαδρίτης, έστω και στην παράταση, δικαίωσε τον τίτλο του φαβορί, επικρατώντας της Αγγλικής Φούλαμ με 2-1, κατακτώντας έτσι το 2ο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της, μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1961-62. Αν κάποιος άνθρωπος θα είχε το δικαίωμα να πάρει το τρόπαιο σπίτι του, αυτός δεν είναι άλλος από τον Ντιέγκο Φορλάν, καθώς ο Αργεντινός, με τα 2 τέρματα που σημείωσε στον τελικό του Αμβούργου, αλλά και με τα 2 γκολ που πέτυχε στους ημιτελικούς με την Λίβερπουλ, πήρε την ομάδα του από το χέρι, οδηγώντας την στην κατάκτηση της 2ης τη τάξει κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.
Η Ατλέτικο ξεκίνησε το παιχνίδι με σκοπό να δείξει, από την αρχή, ποιος είναι το μεγάλο αφεντικό, και μόλις με την συμπλήρωση 12 λεπτών αγώνα, άγγιξε το 1-0, όταν Αγκουέρο και Φορλάν συνδυάστηκαν άψογα, με τον Ουρουγουανό φορ, όμως, να στέκεται άτυχος, καθώς το σουτ που επιχείρησε σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Σβάρτσερ.
4 λεπτά αργότερα, στο 16, οι Ροχιμπλάνκος βρέθηκαν και πάλι σε θέση για γκολ, καθώς είχαν κερδίσει φάουλ σε αρκετά καλό σημείο. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ρέγες, με τον Σβάρτσερ όμως, έστω και με διπλή προσπάθεια, να αποσοβεί τον κίνδυνο.
Στο 20 είχαμε την πρώτη καλή στιγμή από πλευράς Φούλαμ, με τον Ντέβις να κάνει το σουτ, τον Ντεχία όμως να λέει όχι στην επιθετική ενέργεια των Άγγλων.
Έτσι φτάσαμε στο 32ο λεπτό, χρονικό σημείο στο οποίο η Ατλέτικο άνοιξε το σκορ. Πρωταγωνιστές, ποιοι άλλοι, οι Αγκουέρο και Φορλάν, με τον Αργεντινό να πραγματοποιεί το σουτ, τον Ουρουγουανό να βρίσκεται στην πορεία της μπάλας, και με πλασέ να την στέλνει στα δίκτυα του Σβάρτσερ, πετυχαίνοντας το 1-0 για τους Ισπανούς.
Η χαρά των Ροχιμπλάνκος όμως κράτησε μόλις 5 λεπτά, καθώς η απάντηση των Κότατζερς ήταν άμεση. Έτσι στο 37, ο Ζαμόρα πραγματοποίησε την εξαιρετική ατομική προσπάθεια. Η μπάλα έφτασε στον Γκέρα, ο οποίος έκανε το γέμισμα, με τον Ντέιβις να πιάνει το δυνατό σουτ, νικώντας τον Ντεχία, φέρνοντας το ματς στα ίσα, 1-1.
Η Ατλέτικο έψαξε ένα 2ο τέρμα πριν το φινάλε του ημιχρόνου, όμως ο Σβάρτσερ αποσόβησε το σουτ του Ουρουγουανού, με το πρώτο ημίχρονο να ολοκληρώνεται με τις 2 ομάδες ισόπαλες με 1-1.
Το 2ο ημίχρονο ήταν φτωχό σε φάσεις, καθώς οι 2 ομάδες πρόσεχαν, περισσότερο τα μετόπισθεν, παρά το πώς θα απειλήσουν την αντίπαλη εστία. Η μοναδική άξια αναφοράς στιγμή ήρθε από πλευράς Φούλαμ στο 60, με τον Ντεχία να αποκρούει το σουτ του Ντέιβις.
Τίποτα δεν άλλαξε στα εναπομείναντα λεπτά, έτσι το σφύριγμα της λήξης του Ρίτσολι βρήκε Ατλέτικο και Φούλαμ στο 1-1, με τις 2 ομάδες να καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους στον έξτρα χρόνο της παράτασης.
Εκεί, η Ατλέτικο αποφάσισε πως καλό θα ήταν να επιτεθεί, παρά να περιμένει την αντίπαλο της. Έτσι στο 101 ο Φορλάν βρέθηκε στο δεξί άκρο της μεγάλης περιοχή των Άγγλων, με τον Σβάρτσερ όμως να αποκρούει την μπάλα.
Με το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, η Ατλέτικο φτάνει πολύ κοντά στο 2-1, όταν ο Φορλάν πραγματοποίησε την ατομική προσπάθεια, γύρισε την μπάλα στον Αγκουέρο, με τον Αργεντινό, όμως, να μην καταφέρνει να νικήσει τον Σβάρτσερ.
Τελικά, η επιμονή των Ροχιμπλάνκος δικαιώθηκε στο 116, όταν ο Αγκουέρο έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, και ο Φορλάν, με εξαιρετικό πλασέ, νίκησε τον Σβάρτσερ, πετυχαίνοντας το 2-1. Το σκορ αυτό παρέμεινε μέχρι και το φινάλε της παράτασης, με το σφύριγμα της λήξης να βρίσκει παίκτες και τεχνικής ηγεσίας της Ατλέτικο Μαδρίτης, ένα κουβάρι, να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Europa League, από πλευράς Μαδριλένων.

Γιάννης Γιαννουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου