Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

"Πράσινο" στις μετακινήσεις οπαδών και πιο αυστηρές ποινές


Την άρση του μέτρου της απαγόρευσης της μετακίνησης των φιλάθλων από την νεα σεζόν με τον ορό ότι πλέον οι ομάδες θα έχουν την αντικειμενική ευθύνη σε περίπτωση επεισοδίων, αποφάσισαν σε σύσκεψη στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το απόγευμα της Τρίτης , οι εκπρόσωποι της πολιτείας, της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκα. Η συζήτηση των εμπλεκόμενων φορέων διήρκησε περίπου 2ωρες και κατά την αποχώρηση του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας δήλωσε: «Συζητήσαμε τεχνικές λεπτομέρειες του νέου πειθαρχικού Δικαίου της ΕΠΟ που θα συνοψίζει τις απαιτήσεις ελληνικής κοινωνίας . Ο καθένας πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά για να έχουμε ένα ήσυχο πρωτάθλημα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους για τα θέματα βίας και πιστεύω πως θα βρεθεί λύση που θα αποδέχονται και οι ομάδες. Το τελικό πειθαρχικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ στις αρχές Ιουνίου θα είναι πολύ πιο αυστηρό αλλά και ρεαλιστικό. Θα υπάρξουν αυστηρές ποινές που θα φτάνουν μέχρι και σε αφαιρέσεις βαθμών των ομάδων. Η αστυνομία θα κάνει πιο καλά τη δουλεία της. Θα συλλαμβάνουμε και θα τιμωρούμε. Όσο για την επιχορήγηση μέσω του ΟΠΑΠ, δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτούμε ένα προϊόν που συνδέεται με βία. Το νέο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει χωρίς απαγορεύσεις μετακινήσεων και οι ομάδες θα έχουν την αντικειμενική ευθύνη των οπαδών τους. Το αυτοδιοίκητο σταματά εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον. Η νέα σεζόν θα ξεκινήσει χωρίς απαγορεύσεις και οι ομάδες θα έχουν την αντικειμενική ευθύνη των οπαδών τους».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής τόνισε: «Κάναμε ένα βήμα μπροστά. Με απόφαση της ΕΠΟ και τη σύμφωνη γνώμη της Σούπερ Λίγκας, αυστηροποιείται ο πειθαρχικός κώδικας και θεσπίζεται η αντικειμενική ευθύνη για επεισόδια ευρείας κλίμακας. Για πρώτη φορά οι κυρώσεις θα είναι ανάλογες με την έκταση των επεισοδίων. Η μετακίνηση των φιλάθλων θα γίνεται κανονικά με τις ομάδες να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Στην ομάδα όμως που κάνει επεισόδια θα προβλέπεται και απαγόρευση των μετακινήσεων».

Παράλληλα αποφασίστηκε η αστυνομία να επεμβαίνει και εντός γηπέδου όταν κρίνεται απαραίτητο, να γίνονται συλλήψεις και να δικάζονται όσοι δημιουργούν επεισόδια, ενώ η τροποποιήσεις στο Πειθαρχικό Κώδικα που αναμένεται να εγκριθούν στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 5 Ιουνίου θα προβλέπουν πολύ πιο αυστηρές ποινές στις ομάδες των οποίων οι οπαδοί προκαλούν επεισόδια, ενώ σε περιπτώσεις υπότροπων θα υπάρχει μηδενισμός και αφαίρεση βαθμών. «Η ομοσπονδία έχει αποφασίσει να βρει λύσεις στο θέμα της βίας. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα και θα τις θέσουμε προς έγκριση την επόμενη Τρίτη στο Δ.Σ» ήταν τα λόγια του Πρόεδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου.

Σε ότι αφορά το θέμα με τους φακέλους της ΟΥΕΦΑ για τα φερόμενα ως στημένα ματς των πρωταθλημάτων μας, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού τόνισε. «Εάν η ροή των φακέλων της UEFA συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, δεν θα διστάσουμε να πάρουμε μέτρα και σε συνεργασία με την ΟΠΑΠ ΑΕ να αφαιρέσουμε από τα κουπόνια του στοιχήματος τα παιχνίδια μια ολόκληρης κατηγορίας».

Η συνάντηση για το νέο πειθαρχικό πλαίσιο πραγματοποιήθηκε υπό τον Παναγιώτη Μπιτσαξή στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και παρόντες ήταν, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, οι κ.κ Νικόλας Πατέρας, Πατρίκ Κομνηνός και Γιώργος Μποροβήλος οι οποιοι εκπροσώπησαν την Σουπερ Λιγκ, ενώ εκ μέρους της ΕΠΟ το παρών έδωσε πρόεδρος, Σοφοκλής Πιλάβιος, ο νομικός σύμβουλος της ομοσπονδίας, Θεόδωρος Κουρίδης και οι Γιώργος Λούβαρης και Κώστας Πηλαδάκης.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ που αναμένεται να ψηφιστούν στη Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας τον Ιούνιο αυτές προβλέπουν σε επιπτώσεις επεισοδίων πρόστιμα που θα ξεκινάνε από 150.000 ευρώ και από 1 έως 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και σε περίπτωση διακοπής ή αναβολής αγώνα, η υπαίτια ομάδα θα μηδενίζεται, ενώ στην πρώτη υποτροπή θα επιβάλλεται πρόστιμο 300-500 χιλιάδες ευρώ, 2-3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και απαγόρευση μετακίνησης για το υπόλοιπο της σεζόν.
Σε περίπτωση διακοπής ή αναβολής του αγώνα λόγω των επεισοδίων, θα επιβάλλεται μηδενισμός και αφαίρεση τριών βαθμών, ενώ στη δεύτερη υποτροπή, θα επιβάλλεται πρόστιμο 500-600 χιλιάδες, τιμωρία έως 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και απαγόρευση μετακινήσεων μέχρι το τέλος της σεζόν αλλά και σε ολόκληρη τη διάρκεια της επόμενης. Βέβαια σε περίπτωση που γίνουν επεισόδια σε κάποιο γήπεδο, όμως ο αγώνας ολοκληρώσει κανονικά δεν θα υπάρχει μηδενισμός και αφαίρεση βαθμών. Τη διακοπή ή την αναβολή ενός αγώνα θα μπορεί να την αποφασίζει επιτροπή που θα αποτελείται από την ΕΛ.ΑΣ, τις δύο ΠΑΕ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς και όχι μονό από τον διαιτητή, ενώ αναμένεται να θεσμοθετείται Εισαγγελέας ποδοσφαίρου από την ΕΠΟ, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί πειθαρχικές διώξεις, ακόμα και για γεγονότα που δεν θα αναφέρονται στο φύλλο αγώνα.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου