Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Και τα λάθη... συνεχίζονται


Μάθημα για το πότε πρέπει να δίνεται ένα πέναλτι και πότε όχι θα πρέπει να γίνει από την ΚΕΔ στους διαιτητές, καθώς όπως διαπιστώθηκε από τις αναμετρήσεις της 24ης αγωνιστικής στα παιχνίδια σε Νέα Σμύρνη, Καραϊσκάκη, ΟΑΚΑ και Ξάνθη, οι ρέφερι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα πάνω σε αυτό το θέμα.
Στον αγώνα του Πανιωνίου με τον Παναθηναϊκό ο Καλόπουλος έδωσε την δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να προηγηθούν με ένα πέναλτι εφεύρεση. Ο Θεσσαλονικιός διαιτητής είδε στο 19΄ ανατροπή του Νίνη από τον Κοντοές, ενώ όπως φαίνεται καθαρά από την τηλεοπτική κάλυψη, ο παίκτης του Πανιωνίου όχι μόνο έχει πατήσει το πόδι του στο έδαφος, αλλά προσπαθεί να τραβηχτεί για να μην βρει τον Νίνη, οπότε δεν υπάρχει και πρόθεση, με τον μέσο του Παναθηναϊκού να ακουμπάει τον αντίπαλο του, να κάνει ένα βήμα και μετά να βουτάει εντός περιοχής, κερδίζοντας το πέναλτι Παρόμοια φάση είχε γίνει και στο παιχνίδι με τον Άρη όταν ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ανέτρεψε τον Χαβίτο, όμως τότε ο Σπάθας δεν είχε δώσει τίποτα και όλοι είχαν υποστηρίξει πως σωστά έπραξε. Βέβαια όπως τότε ο Πειραιώτης έτσι και τώρα ο Καλόπουλος δεν πρόκειται να τιμωρηθούν.
Αντίθετα εκτός ορισμών για μερικές αγωνιστικές θα μείνει ο διαιτητής της συνάντησης Ολυμπιακός-Ατρόμητος, όχι για το πέναλτι που δεν έδωσε στους ερυθρόλευκους αλλά γι αυτό που δεν έδωσε στους Περιστεριώτες. Ο Γιάχος μπορεί να έκλεισε τα μάτια στο 35΄ όταν ο Μπαζίνσκι με το χέρι του έσπρωξε τον Ντάρμπισιρ εντός περιοχής και έβγαλε τον Άγγλο επιθετικό του Ολυμπιακού εκτός πορείας, όμως αυτός δεν ήταν λόγος για τον παρατηρητή Μιχάλη Καλαθενό να τον παραπέμψει. Ήταν όμως λόγος τιμωρίας σύμφωνα με τον παρατηρητή η ανατροπή του Σαγκανόφσκι από τον Μέλμπεργκ στο 62΄. Σε αυτή τη φάση ο Γιάχος πιθανών να παρασύρθηκε από το γεγονός ότι ο παίκτης του Ατρόμητου έχει αρχίσει να πέφτει πριν ο Σουηδός αμυντικός τον βρει στο τάκλιν που επιχείρησε.
Πρόβλημα με το πέναλτι αντιμετώπισε και ο Ντάκος στο ματς ΑΕΚ-Εργοτέλης. Ο διαιτητής από την Ξάνθη δεν είδε την καθαρή ανατροπή του Λεάλ στο 73΄απ τον Αραούχο όπου δικαιολογημένα οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι, ενώ είχαν άδικο για την φάση στο 93΄, όπου φαίνεται ο Μαϊστόροβιτς να ανατρέπει τον Λεάλ, όμως ο Σουηδός αμυντικός της Ένωσης βρίσκει μπάλα πρώτα η οποία καταλήγει και σε κόρνερ και στην συνέχεια πόδια. Επίσης ο Ντάκος έχασε και την φάση στο 38΄ όπου ο Σασιασβίλι τραβάει εκτός περιοχής τον Μπλάνκο, ο οποίος όμως πέφτει όταν μπαίνει στην περιοχή και ο διαιτητής θα έπρεπε να είχε δώσει φάουλ στην αρχή της φάσης. Λάθη έκανε όμως και ο πρώτος βοηθός Δάλλας, όταν δεν υπέδειξε οφσάιντ στο πρώτο μέρος τον Μπούντιμιρ, ενώ ίδιο λάθος είχε και στο δεύτερο μέρος σε φάση με τον Μπλάνκο. Το πιθανότερο είναι να τιμωρηθεί και ο Ντάκος αλλά και ο Δάλλας.
Ένα σοβαρό λάθος είχε και ο Τριτσώνης στο παιχνίδι της Ξανθής με τον ΠΑΟΚ, το οποίο όμως δεν αλλοίωσε το αποτέλεσμα , καθώς ο δικέφαλος του βορρά επικράτησε με 3-0, όμως στο 78΄ όφειλε να σφυρίξει την εσχάτη των ποινών στην ανατροπή του Ιβιτς.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα παιχνίδια της 24ης αγνωστικής είχαμε καλές διαιτησίες. Στο ματς Αστέρας Τρίπολης-Ηρακλής ο Λαμπρόπουλος που αντικατέστησε στο 21 τον Κουκουλάκη λόγο τραυματισμού του Ηρακλειώτη ρέφερι, τα πήγε καλά και η απόφαση του στο 37΄ να δώσει πέναλτι στην ανατροπή του Κονέ από τον Αργυρόπουλο ήταν σωστή, όπως σωστή ήταν και η απόφαση του να σφυρίξει την εσχάτη των ποινών στο 58΄ στην ανατροπή του Ιάκομπ από τον Λαζαρίδη.
Στο Πανθρακικός-Καβάλα σωστά ακυρώθηκε το γκολ των γηπεδούχων με υπόδειξη του βοηθού Δημητριάδη, αφού ο Παπουλής μετά το φάουλ του Μπέλεκ ήταν σε θέση οφσάιντ, ενώ κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισε και ο Δαλούκας στο Λεβαδειακός-ΠΑΣ Γιάννενα. Τέλος η διαιτησία του Σταθόπουλου στο Άρης-Λάρισα κρίθηκε καλή από τον παρατηρητή, ο οποίος χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του διαιτητή από την Αχαΐα να αποβάλει στο 17΄τον Ραντοσάβλεβιτς.


Μιχάλης Μουσελίμης

1 σχόλιο: