Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ολυμπιακός: Φάκελος τραυματισμοί


Η κακοδαιμονία που έχει χτυπήσει φέτος τους παίκτες του Ολυμπιακού δεν έχει προηγούμενο. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ρέντη τις περισσότερες φόρες πιο εύκολα θύμιζαν νοσοκομείο παρά προπονητικό κέντρο, αφού οι 33 τραυματισμοί που υπέστησαν οι ερυθρόλευκοι μέσα στη χρονιά, με τελευταία περίπτωση αυτή του Όλοφ Μέλμπεργκ δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Οι αιτίες σε αυτό είναι πολλές, όπως η ελλιπής καλοκαιρινή προετοιμασία, οι αλλαγές γυμναστών με τον καθένα να εφαρμόζει το δικό του πρόγραμμα, τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα των αντιπάλων ή ακόμα και η κακή εξωαγωνιστική ζωή κάποιων παικτών, είχαν ως αποτέλεσμα 22 παίκτες να αναγκαστούν να μείνουν εκτός δράσης από μερικές μέρες μέχρι και κάποιους μήνες.

Το κακό ξεκίνησε από το καλοκαίρι, όπου ο Τιμουρ Κετσπαγια και το τιμ του προσπάθησαν να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα του παίκτες για τις υποχρεώσεις τους στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και φυσικά συνεχίστηκε και από τον Σάντανα που έφερε ο Ζίκο που προσπάθησε μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου να κάνει μίνι προετοιμασία.

Πρώτο θύμα ο Λουτσιάνο Γκαλέτι ο οποίος στα τέλη Ιούνιου έπαθε θλάση στο δικέφαλο που τον κράτησε εκτός προπονήσεων για περίπου ένα μήνα, χάνοντας έτσι το βασικό στάδιο προετοιμασίας, ενώ πριν ο Αργεντινός μέσος προλάβει να επιστρέψει έπαθε υποτροπή στο ίδιο σημείο τον Σεπτέμβριο έμεινε 20 μέρες εκτός και στη συνέχεια στις αρχές Νοεμβρίου υπέστη θλάση στους οπίσθιους μηριαίους. Η ατυχία του «Λούτσι» συνεχίστηκε και με την αλλαγή του χρόνου, καθώς τον Ιανουάριο διαπιστώθηκε ότι έχει πρόβλημα στα νεφρά και ακόμα δεν έχει εκτιμηθεί ποτέ θα επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους.

Επόμενο θύμα της κακής διαχείρισης του Γεωργιανού τεχνικού ήταν ο Έντσο Μαρέσκα, ο οποίος θα χάσει μεγάλο μέρος της προετοιμασίας με θλάση στον τετρακέφαλο και τον Σεπτέμβρη αν και ανέτοιμος η χρησιμοποίηση του στο φιλικό με τον Εργοτέλη, θα τον κρατήσει ακόμα ένα μήνα εκτός με θλάση στο δικέφαλο. Στο συγκεκριμένο φιλικό είχε τραυματιστεί και ο Ραούλ Μπράβο από χτύπημα αντιπάλου με αποτέλεσμα να πάθει κάταγμα του ρινικού οστού, ενώ τον ίδιο τραυματισμό είχε υποστεί και ο Γιώργος Γκαλίτσιος δυο μήνες νωρίτερα στο φιλικό προετοιμασίας με την Χέρενφεν μετά από σύγκρουση που είχε με τον Ντουντού. Σε φιλικό προετοιμασίας είχε τραυματιστεί και ο Βασίλης Τοροσίδης. Ο αμυντικός των ερυθρόλευκων στο ματς με την Μπόχουμ είχε υποστεί ρήξη έξω μηνίσκου, έλλειψε έναν μήνα και όταν επέστρεψε και φάνηκε να βρίσκει εξαιρετικό ρυθμό, ξαναχτύπησε στο γόνατο από μαρκάρισμα αντιπάλου στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη την 8η αγωνιστική, που τον κράτησε μακριά από τα γήπεδα για ένα μήνα. Μια αγωνιστική νωρίτερα την 7η και στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης η κλοτσιά του Μπαστία στον Ντιόγο είχε ως αποτέλεσμα ο Βραζιλιάνος να υποστεί ρωγμώδες κάταγμα μετατάρσιου και να χάσει αρκετά παιχνίδια. Ο Ντιόγο θα τραυματιστεί ξανά τον Φεβρουάριο, όμως αυτή τη φορά όχι από αντίπαλο ποδοσφαιριστή, καθώς σε μια προσπάθεια του να προλάβει την μπάλα στο ματς με τον Εργοτέλη θα υποστεί θλάση στο δικέφαλο που θα τον κρατήσει στα πιτς για 40 μέρες.

Ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που έχει χάσει πολλά παιχνίδια φέτος είναι ο Ματ Ντάρμπισιρ. Ο Άγγλος επιθετικός λόγω ενοχλήσεων στους κοιλιακούς κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας αναγκάστηκε να οδηγηθεί στο χειρουργείο και παρά το γεγονός ότι εγχειρίστηκε με επιτυχία και στη συνέχεια μετέβει σε ένα ειδικό κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας στο Βέλγιο για να αποθεραπευτεί πλήρως, στην προσπάθεια του να επιστρέψει γρήγορα υπέστη οστικό οίδημα, με αποτέλεσμα να χάσει σχεδόν όλο τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Εκτός του Ντάρμπισιρ την πόρτα του χειρουργείου πέρασε και ο Κριστιάν Λεντέσμα, ο οποίος το Νοέμβριο και στην αναμέτρηση με τον Ηρακλή υπέστη θλάση στους προσαγωγούς και μια εβδομάδα αργότερα υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση έξω μηνίσκου στο δεξί γόνατο, που τον κράτησε μακριά από τα γήπεδα για περίπου δυο μήνες.

Αρκετό καιρό εκτός δράσης έχει μείνει και ο Ντουντού. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος των ερυθρόλευκων μετά το ματς με τον Άρη στις 20 Δεκεμβρίου ένιωσε ενοχλήσεις στο πέλμα, όμως στο 8ημερο ρεπό που έδωσε ο Ζίκο αντί να συνεχίσει την αποθεραπεία του αγωνίστηκε σε φιλικό στην πατρίδα του και έτσι η κατάσταση του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα ακόμα να παρακολουθεί τα παιχνίδια του Ολυμπιακού από τις εξέδρες.
Από δυο φορές έχουν χρειαστεί να περάσουν το κατώφλι του ιατρείου οι Λεονάρντο, Ζαϊρί, Ζεβλάκοφ και Μέλμπεργκ. Σε ότι αφόρα τον Βραζιλιάνο αριστερό μπακ η πρώτη του φορά που τραυματίστηκε φέτος ήταν σε ένα φιλικό με την ομάδα νέων τον Οκτώβριο, που από κλοτσιά που δέχθηκε υπέστη κάκωση δεξιού γόνατος που τον κράτησε εκτός για 20 μέρες και η δεύτερη φορά ήταν πριν από μια εβδομάδα στην προπόνηση, όπου υπέστη ρήξη έσω πλάγιου. Από την άλλη ο Μαροκινός μέσος τον Δεκέμβριο και λόγο ενοχλήσεων στο δικέφαλο είχε μείνει εκτός για 10 μέρες και αυτό το μήνα έμεινε άλλες 10 μέρες εκτός λόγο ενοχλήσεων στους κοιλιακούς. Πρόβλημα στους προσαγωγούς ήταν η αίτια που χρειάστηκε να μείνει ο Ζεβλάκοφ σε δυο περιπτώσεις στα πιτς, ενώ ο Μέλμπεργκ αντιμετώπισε πρόβλημα στο γόνατο τον Δεκέμβριο και στις διακοπές δούλεψε σωστά και επέστρεψε, όμως στο ντέρμπι αιωνίων αν και είχε ενοχλήσεις έσφιξε τα δόντια για να αγωνιστεί με αποτέλεσμα να υποστεί θλάση στη γάμπα που θα τον κρατήσει εκτός για περίπου 20 μέρες.

Από την κακοδαιμονία των τραυματισμών δεν έχουν γλιτώσει ούτε οι Νικοπολίδης, Ντάτολο, Λούα Λούα, Μήτρογλου, Στολτίδης, Όσκαρ, Ντομί, Πάντος και Γιάννης Παπαδόπουλος. Ο τερματοφύλακας των ερυθρόλευκων πριν από ένα μήνα χτύπησε στο ώμο και έμεινε 10 μέρες εκτός προπονήσεων, ο Αργεντινός αριστερός χαφ έπαθε διάταση δικέφαλου στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τον Ατρόμητο, ενώ στο ίδιο παιχνίδι και ο Λούα Λούα ένιωσε ενοχλήσεις στους προσαγωγούς. Ο Μήτρογλου είχε υποστεί διάστρεμμα στον αγώνα με την Λάρισα στο Καραϊσκάκη, ενώ ο Στολτίδης έμεινε εκτός για ένα μήνα μετά από κάκωση στο θώρακα που υπέστη στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννενα. Ο Όσκαρ μπορεί να έχει αγωνιστεί φέτος ελάχιστα, όμως και αυτός πρόλαβε να τραυματιστεί με τενοντίτιδα στον δεξιό αχίλλειο τένοντα. Ο Ντομί στο ζέσταμα πριν από το ματς με την Άλκμααρ τον Σεπτέμβριο είχε πάθει κάκωση στο δάκτυλο. Ένα μήνα αργότερα και στο ματς με τον Λεβαδειακό ο Πάντος είχε πάθει διάταση έσω πλαγίου συνδέσμου, ενώ ο Γιάννης Παπαδόπουλος που είχε πάθει κάκωση πρώτου βαθμού στον έσω πλάγιο σύνδεσμο του αριστερού γόνατος στις αρχές Αυγούστου είχε μείνει εκτός προπονήσεων για ένα μήνα.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου