Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

"Κόβει" την επιχορήγηση του ΟΠΑΠ στο ποδόσφαιρο η Πολιτεία


Tην αναστολή των επιχορηγήσεων της Πολιτείας μέσω του ΟΠΑΠ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μέχρι να παρθούν από την ΕΠΟ και τις ΠΑΕ τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στους αγωνιστικούς χώρους, ανακοινώσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Π. Μπιτσαξής… « Οι Έλληνες Πολίτες παρακολουθούν την τελευταία πράξη των αναξιόπιστων και άθλιων πρωταθλημάτων που βασιλεύει ο νόμος της ζούγκλας, της βίας και του υπόδικου φανατισμού. Στον κατήφορο αυτό του ποδοσφαίρου προστίθεται και η αφερεγγυότητα μερικών αποτελεσμάτων ορισμένων κατηγοριών. Μιλήσαμε με όλους του φορείς του συντεταγμένου ποδοσφαίρου, με ΕΠΟ, Σουπερ Λιγκ, Ένωση Β-Γ Εθνικής, οργανωμένους οπαδούς και Πρόεδρους των ΠΑΕ. Δυστυχώς οι συμφωνίες κυριών που είχαν γίνει κατέρρευσαν. Το αιματοκύλισμα που έγινε στο ΟΑΚΑ, με 40 τραυματίες τους εννέα με εγκαύματα, τριών αστυνομικών στο 401 και μια κοπέλα να έχει χάσει τα δάχτυλα της είναι το αποκορύφωμα της οπαδικής βίας, μας αναγκάζουν να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα. Η βία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται με χρήματα που πληρώνει ο Έλληνας Πολίτης. Αυτή τη στιγμή το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο σύνολό του υπερχρηματοδοτείται με 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Γι’ αυτό λοιπόν με εντολή του Υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, και μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναστέλλεται κάθε χρηματοδότηση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τον ΟΠΑΠ μέχρι να πειστεί η Πολιτεία ότι θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε το επόμενο πρωτάθλημα να είναι ειρηνικό. Άλλωστε το παραγόμενο προϊόν συνιστά κακή εκτέλεση των συμβάσεων και η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ καθίσταται αυτομάτως άκυρη. Ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί αυτήν την αθλιότητα. Αυτό που γίνεται είναι αντι-διαφήμιση. Οι συμβάσεις είναι κατ’ επίφαση ανταποδοτικές».

Ο Πάνος Μπιτσαξής ξεκαθάρισε ότι από την διοικητική ποινή που επέβαλλε εξαιρείται η χορηγία του ΟΠΑΠ προς την Εθνική ομάδα, ενώ τόνισε πως θα συνταχτεί ένας κώδικας διοικητικών ποινών που θα προβλέπει ακόμη και το κλείσιμο μιας ΠΑΕ σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων βίας. Παράλληλα ο γενικός γραμματέας αθλητισμού κατέστησε σαφές πως για να αρθεί η αναστολή των επιχορηγήσεων προς το ποδόσφαιρο θα πρέπει να αυστηροποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας της ΕΠΟ, να γίνουν ρυθμίσεις που θα προβλέπουν ουσιαστική παρέμβαση της ΕΠΟ για διακοπή ή αναβολή αγώνων σε περίπτωση επεισοδίων, να υπάρξουν μέτρα που θα ρυθμίζουν την οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων, ώστε οι ΠΑΕ να έχουν την αντικειμενική ευθύνη και να παρθούν μέτρα που θα πείθουν την Πολιτεία ότι η αθλητική δικαιοσύνη απονέμεται με αξιόπιστο τρόπο.

Π. Μπιτσαξής… « Το μήνυμα προς το ποδόσφαιρο είναι να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλιώς η θέση της Πολιτείας είναι σαφής. Δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί ούτε με ένα ευρώ σε θέματα βίας. Τις προσεχείς ημέρες θα γίνει συνάντηση μεταξύ του κ. Γερουλάνου και του κ. Πιλάβιου. Ο Υπουργός θα εξηγήσει στον Πρόεδρο της ΕΠΟ τις θεσμικές λεπτομέρειες για τις οποίες η Πολιτεία θα επαναλάβει -αν επαναλάβει- την χρηματοδότηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέσω ΟΠΑΠ. Ο κ. Πιλάβιος έχει δεσμευτεί προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπάρξει ουσιαστική αυστηροποίηση ποινών».

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου