Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Νέα δεδομένα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, φέρνει η UEFA με το «financial fair play».


Η οικονομική κρίση που έχει πλήξει σχεδόν όλο τον κόσμο δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το ποδόσφαιρο, το οποίο αποτελεί ένα κομμάτι της κοινωνίας. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι ομάδες που έχουν μεγάλο πρόβλημα στα οικονομικά τους, καθώς τα έξοδα τους είναι πολλά περισσότερα από τα έσοδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «μαύρες τρύπες» στα ταμεία τους, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο καλύτερο πρωτάθλημα τις Ευρώπης, την Πρέμιερ Λιγκ, οι ομάδες είχαν το 2008 χρέη που έφθαναν τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 56% του συνολικού χρέους των συλλόγων ανά την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της UEFA, ενώ μια από τις πλουσιότερες ομάδες του κόσμου η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ έχει πλέον χρέη που ξεπερνούν τα 800 εκατομ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία βλέποντας την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα πρωταθλήματα της Γηραιάς Αλβιόνας, αποφάσισε, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Goal News», τον Μάιο του 2013 να συγκεντρώσει τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις των ομάδων, οι οποίες συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, προκειμένου να εξετάσει το οικονομικό τους αποτέλεσμα για το έτος 2012 με βάση τα έξοδα και τα έσοδά τους. Πρόκειται για τον νέο κανονισμό της UEFA, το «financial fair play», που αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα ο πρώτος έλεγχος της UEFA θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2013 και θα αφορά τις ομάδες που πρόκειται να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 2013-14, ενώ τον Μάιο του 2014 και μετά από τον οικονομικό έλεγχο δυο προηγούμενων σεζόν, θα υπάρξουν οι πρώτες κυρώσεις για όσες ομάδες πρόκειται να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της αγωνιστικής περιόδου 2014-2015. Ο πιο κρίσιμος μηνάς θα είναι ο Μάιος του 2015, καθώς θα εξεταστεί η οικονομική κατάσταση των ομάδων για την τριετία 2012-2014 και σε περίπτωση που το όριο των χρεών υπερβεί τα 45 εκ. ευρώ τότε θα υπάρξουν κυρώσεις για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στην Ευρώπη την σεζόν 2015-16, ενώ οι σύλλογοι που δεν θα έχουν ζημιές, θα παίρνουν την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής για την τήρηση του «financial fair play» και το ίδιο θα ισχύσει και για όσες ομάδες έχουν ζημιές μέχρι 5 εκατ. ευρώ.

Οι τομείς των εσόδων που θα εξετάζει η ειδική επιτροπή της UEFA θα είναι τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι χορηγοί και οι διαφημίσεις, τα εμπορικά δικαιώματα, τα έσοδα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών και λοιπές επενδύσεις, καθώς και οι επιστροφές φόρων, ενώ οι τομείς των εξόδων θα είναι οι αγορές των ποδοσφαιριστών, οι μισθοί και τα συμβόλαια, τα λειτουργικά έξοδα, καθώς και η καταβολή παλιών χρεών, δανείων και φόρων.


Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου