Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Τα "playoffs" της Σουπερ Λιγκ


Είναι η τρίτη χρονιά φέτος που οι ομάδες που θα τερματίσουν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Σουπερ Λιγκ από τις θέσεις 2 έως 5 θα διεκδικήσουν, σε μεταξύ τους αγώνες, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις 28 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις 18 Μαΐου, την έξοδο τους στην Ευρώπη μέσω της διαδικασίας των playoffs.

Το σύστημα των “πλέι οφ” ή αλλιώς αγώνων κατάταξης, το όποιο θέσπισε η διοργανώτρια αρχή τη σεζόν 2007-08, έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία και σε άλλες ομάδες, περάν αυτών που συνήθως τερμάτιζαν στην δυο πρώτες θέσεις της κανονικής περιόδου, να αγωνιστούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Έτσι με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος στις 18 Απρίλιου, θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με 4 ομάδες, οι οποίες θα δώσουν 6 αγώνες εντός και εκτός έδρας, δηλαδή θα διεξαχθούν συνολικά 24 αναμετρήσεις. Βέβαια στον καταρτισμό του ομίλου θα παίξει ρόλο και η διαφορά βαθμών που θα έχουν οι ομάδες που τερμάτισαν από την 2η έως την 5η θέση.

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, ας πούμε πως το πρωτάθλημα τελείωνε την 28η αγωνιστική με την βαθμολογία που υπάρχει τώρα, ο Παναθηναϊκός με 64 βαθμούς θα κατακτούσε το πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός με 58, ο ΠΑΟΚ με 56, η ΑΕΚ με 49 και ο Άρης με 46 βαθμούς θα έπαιζαν στα “playoff”. Κάθε ομάδα από τις θέσεις 2-4 παίρνει ένα βαθμό για κάθε πέντε πόντους που έχει διαφορά από την πέμπτη ομάδα του πρωταθλήματος. Δηλαδή ο δεύτερος Ολυμπιακός έχει δώδεκα βαθμούς διαφορά από τον Άρη, άρα αν διαιρέσουμε τους 12 με το 5 το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι 2,4, όμως επειδή από την διαίρεση προκύπτει δεκαδικός αριθμός, τότε γίνεται στρογγυλοποίηση και έτσι οι ερυθρόλευκοι θα ξεκινούσαν στα πλει οφ με 2 βαθμούς, με όσους θα ξεκίναγε και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει 10 βαθμούς διαφορά από τον Άρη. Η ΑΕΚ έχει τρεις πόντους διαφορά από τον Άρη, άρα θα ξεκινούσε τα πλέι οφ με έναν βαθμό, ενώ οι θεσσαλονικείς που τερμάτισαν στην πέμπτη θέση της κανονικής διάρκειας θα ξεκίναγαν με μηδέν βαθμούς.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας στο τέλος της διαδικασίας των playoffs, θα ισχύουν τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου, δηλαδή, θα λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα που έχουν φέρει οι ομάδες στους μεταξύ τους αγώνες, οι βαθμοί ,η διαφορά τερμάτων και αν και από εκεί δεν προκύπτει νικητής θα παίζουν μπαράζ.

Σε ότι αφορά τα εισιτήρια για τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο πρωταθλητής παίζει απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ αυτός που θα τερματίσει δεύτερος μετά και το τέλος των πλέι οφ, θα πάρει ένα ακόμα εισιτήριο, για τα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι υπόλοιπες τρεις ομάδες θα αγωνιστούν στο Europaleague.

Αξίζει να αναφέρουμε πως την μια θέση για τη δεύτερη τη τάξη διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ καταλαμβάνει η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο ή η φιναλίστ και αν θεωρήσουμε πως στον τελικό Κυπέλλου θα βρεθούν Παναθηναϊκός και Άρης, οι πράσινοι που θα έχουν κατακτήσει και το πρωτάθλημα θα είναι ήδη στους ομίλους του Τσαμπιονς Λιγκ, ενώ ο Άρης θα πήγαινε στο Europalegue ανεξάρτητα αν κατακτούσε η όχι το Κύπελλο. Αν όμως στον τελικό Κυπέλλου προκριθεί ο ΠΑΣ Γιάννενα και φτάσει και στην κατάκτηση του από τη στιγμή που δεν είναι στην πεντάδα, τότε τα ευρωπαϊκά εισιτήρια από τα πλέι οφ θα γίνουν δυο και η ομάδα που θα τερματίσει πέμπτη δεν θα παίξει στην Ευρώπη, αφού την θέση της θα πάρει η ομάδα των Ιωαννίνων.

Μιχάλης Μουσελίμης

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς φέτος θα είναι και ο Ολυμπιακός εκεί.
    Κι επειδή μας φαίνεται αρκετά περίεργο να κοιτάξουν απ' του χρόνου να αποφύγουν το θεσμό αυτόν! Ένα θεσμό που τον θεωρώ της πλάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή