Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Χτίζει σχολείο στην Σιέρα Λεόνε η Εθνική ομάδα

Ένα σχολειό στη κοινότητα Μπεντού της Σιέρα Λεόνε αποφάσισαν να χτίσουν οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας, έτσι ώστε να βάλουν και αυτοί ένα λιθαράκι στην προσπάθεια που κάνει η ΑctionΑid προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά της Αφρικής να ξεφύγουν από την φτώχια.

Το μεσημέρι της Δευτέρας οι διεθνείς, προχώρησαν σε μια σπουδαία πρωτοβουλία, αφού αποφάσισαν να δώσουν τους μισθούς τους, οι οποίοι συνολικά έφτασαν τις 50.000 ευρώ, παραδίδοντας μια επιταγή με το συγκεκριμένο πόσο στην πρόεδρο του ελληνικού παραρτήματος της ActionAid, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή σχολείου στην περιοχή Μπεντού της Σιέρα Λεόνε.

Μέσα στο διάστημα ενός χρόνου τα χρήματα που διέθεσαν οι διεθνείς, θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή σχολικού κτηρίου με 6 αίθουσες, το οποίο θα εξοπλιστεί με θρανία, καρέκλες, πίνακες και εκπαιδευτικό υλικό, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν τουαλέτες με εξαερισμό και ένα πηγάδι με πόσιμο νερό, πράγματα τα οποία εμείς θεωρούμε δεδομένα, ωστόσο στην κοινότητα Μπεντού της Σιέρα Λεόνε, μιας από τις φτωχότερες της ευρύτερης περιοχής, δεν μπορούσαν ούτε να τα φανταστούν. Μάλιστα εκεί που θα χτιστεί το σχολείο υπήρχε ένα κτίσμα το οποίο φιλοξενούσε 228 μαθητές, στις μόλις 3 αίθουσες που υπήρχαν, χωρίς τουαλέτες και νερό και στις 27 Σεπτεμβρίου του 2009, μετά από πλημμύρα αυτό κατέρρευσε με αποτέλεσμα τα παιδιά να κάνουν μάθημα κάτω από δέντρα.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο Γιώργος Καραγκούνης τόνισε... «Είναι σημαντική για μας αυτή η πρωτοβουλία. Μας γεμίζει χαρά, όταν μας ζητούν κάτι τέτοιο το κάνουμε με μεγάλη ικανοποίηση. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Μακάρι να πάμε εκεί του χρόνου να παίξουμε με μία τοπική ομάδα. Πάντα είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το καλύτερο σε τέτοιες περιπτώσεις».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος σημείωσε... «Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Με οδηγό την Εθνική Ομάδα και την απόφαση των διεθνών ποδοσφαιριστών να ανταποκριθούν άμεσα στην πρόσκληση της Action Aid και να διαθέσουν τους μισθούς τους για τους σκοπούς της οργάνωσης, ένα χωριό στη Σιέρα Λεόνε θα αποκτήσει ένα κανονικό σχολείο. Η απόφαση αυτή των διεθνών ποδοσφαιριστών συνεχίζει την παράδοση που ήδη έχει δημιουργήσει η Ομοσπονδία σε ενέργειες και παρεμβάσεις κοινωνικής ευθύνης στο εσωτερικό, στην προσπάθειά της να επιστρέψει στην κοινωνία ένα μέρος της εμπιστοσύνης με την οποία την περιβάλλει και να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Η πρόεδρος της Action Aid Ελλάς Αλεξάνδρα Μητσοτάκη από την πλευρά της είπε στην ομιλία της... «Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ε.Π.Ο. και οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδος, με την κίνησή τους αυτή κάνουν κάτι πολύ περισσότερο από το να χτίσουν ένα σχολείο στην κοινότητα Μπεντού της Σιέρα Λεόνε. Χτίζουν ελπίδα, προοπτική, μέλλον για εκατοντάδες παιδιά που αύριο θα μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, να γίνουν δάσκαλοι, γιατροί, μηχανικοί ή ποδοσφαιριστές! Το καινούριο σχολείο που με τόση γενναιοδωρία θα χτίσει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν θα είναι μόνο ένα κτίριο ασφαλές για τα παιδιά, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, με εγκαταστάσεις υγιεινής και καθαρό πηγάδι. Το πρόγραμμα αυτό άλλωστε, όπως βλέπετε και στην περιγραφή του, ξεπερνάει κατά πολύ το απλό χτίσιμο ενός σχολείου. Δημιουργεί και ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας των κατοίκων απέναντι στην εκπαίδευση».


Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου