Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Τέλος στις μετακινήσεις οργανωμένων οπαδών

Την παρέμβαση της Πολιτείας αν δεν μπορέσουν οι ΠΑΕ να ελέγξουν τους οπαδούς τους που προκαλούν επεισόδια, εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Ο κ Πάνος Μπιτσαξής στην συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη το μεσημέρι στην ΓΓΑ, κατέστησε σαφές πως αν τα όργανα του ποδοσφαίρου δεν λάβουν τα μέτρα τους για την πάταξη της βίας, η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να επιβάλει η ίδια ποινές, αφού όπως τόνισε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον.

Πάνος Μπιτσαξής (ΓΓΑ)… «Το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον. Όταν το ποδόσφαιρο παράγει βία, τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος. Τότε η Πολιτεία οφείλει να ανακτήσει το δικαίωμα επιβολής ποινών με τροποποίηση του νομικού πλαισίου. Αυτή τη στιγμή το δημόσιο συμφέρον έχει θιγεί. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, τότε η Πολιτεία θα επιβάλλει πρωτογενώς διοικητικού χαρακτήρα ποινές. Σκεφτόμαστε να το κάνουμε, αν δεν υπάρξει πρόοδος. Οι ΠΑΕ έχουν την ευθύνη της τάξης στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά έχουν και αντικειμενική ευθύνη για τα επεισόδια. Δεν είναι αυτοσκοπός μας να τεντώσουμε το σκοινί. Αλλά σαφώς αποτελεί προειδοποίηση»

Με αυτές του τις δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού έκανε σαφές πως η Πολιτεία θα σκληρύνει την στάση της στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας θέλοντας να φέρει προ των ευθυνών τους τη Σούπερ Λίγκα, την ΕΠΟ και τις ΠΑΕ.
Ήδη η πρώτη ενεργεία προς αυτή την κατεύθυνση έγινε την Δευτέρα, όταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως από εδώ και μπρος απαγορεύονται οι οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών, ενώ όπως υποστήριξε θα εισηγηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού την απαγόρευση διάθεσης εισιτήριων στις φιλοξενούμενες ομάδες.
Επίσης ενδεικτικό των διαθέσεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη βία στους αθλητικούς χώρους δεν παρέστησαν εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών οργάνων, παρά μόνο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο ΓΓΑ, ο ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ Σπύρος Βούγιας, υπερασπίστηκε την Αστυνομία, έριξε στις ΠΑΕ, Σούπερ Λίγκα και ΕΠΟ τις ευθύνες και επανέλαβε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβάλλονται ποινές από το κράτος στις ΠΑΕ σε περιπτώσεις επεισοδίων, ενώ ξεκαθάρισε πως όταν υπάρχουν φαινόμενα βίας στα γήπεδα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ατομική ακεραιότητα ανθρώπων, τότε δεν υπάρχει «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου.

Σπύρος Βούγιας ( Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη)… «Οι εικόνες της ντροπής δεν θα επαναληφθούν. Η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να διαθέτει το σύνολο των δυνάμεών της κάθε Σαββατοκύριακο στις αθλητικές διοργανώσεις σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών. Οι αστυνομικές αρχές δεν πρόκειται να επιστρέψουν τις οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών και θα εισηγηθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού την μη διάθεση εισιτηρίων στις φιλοξενούμενες ομάδες για λόγους δημόσιας τάξης.
Εξετάζεται η σύνδεση της αντικειμενικής ευθύνης των ΠΑΕ με την συμπεριφορά των οπαδών τους καθώς και το δικαίωμα της πολιτείας να επιβάλει διοικητικές ποινές
».

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στη Γενική γραμματεία Αθλητισμού, όπου ο κ. Μπιτσαξής θα ανακοινώσει τις προσθέσεις της Πολιτείας στα θέματα βίας στους αγωνιστικούς χώρους στις ΕΠΟ, Σουπερ Λιγκ και Ένωση Β και Γ Εθνικής.


Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου