Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Νέρι Καστίγιο... η επιτροφή;

Ο Νέρι Αμλπέρτο Καστίγιο επιστρέφει στο λιμάνι της καρδιάς του. Ο 25χρονος Μεξικανός μεσοεπιθετικός, κάνει οτι περνάει απο το χέρι του για να ντυθεί ξανά στα ερυθρόλευκα μετά από 3 χρόνια περιπλάνησης του στα Ουκρανικά και Αγγλικά γήπεδα, όπου φορώντας κατά καιρούς τις φανέλες των Σαχτάρ, Ντνιέπρ και Μάντσεστερ Σίτι, δεν κατάφερε να καθιερωθεί, αλλά και να αγαπηθεί όπως όταν φορούσε αυτή του Ολυμπιακού.

Ο Καστίγιο γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου του 1984 στο Μεξικό στην πόλη Σαν Λούις Ποτόσι. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ο Νέρι τα έκανε στην ομάδα νέων της Ντανούμπιο το 1999 με την οποία σε ένα τουρνουά στην Βραζιλία εντοπίστηκε από σκάουτερς ευρωπαϊκών συλλόγων που τον έφεραν για δοκιμή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως το γεγονός ότι ο νεαρός Καστίγιο δεν μπορούσε να βγάλει άδεια εργασίας στην Αγγλία του έκλεινε την πόρτα στο να αγωνιστεί σε έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ο Ολυμπιακός που είχε μάθει για τα κατορθώματα του «μικρού» κινήθηκε αστραπιαία και σε ηλικία 16 ετών τον έφερε στον Πειραιά.

Η πρώτη του εμφάνιση στο ελληνικό πρωτάθλημα με τα ερυθρόλευκα έγινε στις 8 Απριλίου του 2001 στη νίκη του Ολυμπιακού με 4-0 επί της Ξάνθης στο ΟΑΚΑ, με τον Καστίγιο να περνάει στο 66΄ στην θέση του Τζόρτζεβιτς, ενώ το πρώτο του γκολ ο Νέρι στην Α΄ Εθνική κατάφερε να το σημειώσει στις 21 Σεπτεμβρίου του 2002 στη Ριζούπολη, όταν πάλι ως αλλαγή του Τζόλε κατάφερε με σουτ στο 83΄ να διαμορφώσει το τελικό Ολυμπιακός-Ακράτητος 4-0. Από τότε ο Καστίγιο άρχισε να καθιερώνεται, να σημειώνει γκολ και να κατακτάει πρωταθλήματα και κύπελλα με τον Ολυμπιακό. Σε 106 συμμετοχές του στα 7 χρόνια του στην ομάδα του Πειραιά κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα 30 φορές, να κατακτήσει 5 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα.
Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις τον έφεραν το 2007 και στην Εθνική ομάδα του Μεξικού και στις 2 Ιουνίου εκείνου του έτους έκανε και το ντεμπούτο του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χωράς του στο 4-0 επί του Ιράν, που διεξήχθη στην πόλη όπου γεννήθηκε το Σαν Λούις Ποτόσι.
Ωστόσο το παιχνίδι που εκτόξευσε την δημοτικότητα του ήταν αυτό με την Βραζιλία στο Κόπα Αμέρικα την ίδια χρονιά, στο οποίο σημείωσε και ένα καταπληκτικό γκολ. Μάλιστα το 2007 ήταν και η πιο παραγωγική του χρονιά με τον Ολυμπιακό , καθώς στις 25 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα σκόραρε 12 φορές, βοηθώντας σημαντικά την ομάδα του να φτάσει στην κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος, ενώ είχε σημειώσει και 3 τέρματα στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τα δυο να τα έχει πετύχει κατά της Σαχτάρ, κάτι που σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ανθρώπους της Ουκρανικής ομάδας.

Αν και ο Καστίγιο ήθελε να παραμείνει στον Ολυμπιακό, η πρόταση των 20 εκατομμυρίων ευρώ που ήρθε το 2007 από την Σαχτάρ για την απόκτηση του δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους ερυθρόλευκους και έτσι στις 31 Ιουλίου ο Νέρι μετακόμισε στην Ουκρανία. Αν και το ξεκίνημα του στους Ουκρανούς ήταν θετικό, αφού σκόραρε εναντίων της Σάλτσμπουργκ στη νίκη της Σαχτάρ με 3-2 για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2007-08, δεν έπαιρνε αρκετές συμμετοχές στο Ουκρανικό πρωτάθλημα και μάλιστα μετά τον αγώνα με την Νάφτοβικ, όπου αποφάσισε από μόνος του να εκτελέσει πέναλτι και να το χάσει ο Λουτσέσκου τον τιμώρησε με το να μην τον ξαναχρησιμοποιήσει. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν στις 18 Δεκεμβρίου του 2007 η Σαχτάρ να παραχωρήσει δανεικό τον Νέρι στην Μάντσεστερ Σιτι. Όμως ούτε εκεί ο Καστίγιο κατάφερε να αποδείξει την πραγματική του αξία, καθώς αγωνίστηκε μόλις σε 7 παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ και το 2009 με το τέλος του δανεισμού του στους Άγγλους επέστρεψε στο Ντόνετσκ, έμεινε εκεί για 6 μήνες, κατάφερε να σηκώσει και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, χωρίς όμως να αγωνιστεί και το καλοκαίρι του 2009 δόθηκε εκ νέου δανεικός στην Ντνιέπρ. Στους λίγους μήνες που έμεινε εκεί έπαιξε μόλις σε 3 παιχνίδια, ενώ έζησε και την απόλυτη τραγωδία, αφού μέσα σε ένα χρόνο έχασε και τους δυο γονείς του, την μητέρα του και τον πατέρα του, που έπασχαν από την επάρατη νόσο.

Ωστόσο το 2010 φαίνεται να μπήκε με το δεξί για τον Νέρι Καστίγιο, καθώς μετά από συμφωνία με την Σαχτάρ Ντόνετσκ, όπως υποστηρίζει η πλευρά του παίκτη, ο Νέρι θα επιστρέψει δανεικός στην ομάδα που αγαπήθηκε και αγάπησε τον Ολυμπιακό με την φανέλα του οποίου θα αγωνίζεται, οπως όλα δείχνουν για τον επόμενο 1,5 χρόνο.


Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου