Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ρεσιτάλ λαθών απο Καλόπουλο και Σπάθα στα ματς της 16ης αγωνιστικής

Με το αριστερό έκανε ποδαρικό τη νέα χρονιά η διαιτησία, καθώς τα σημαντικά λάθη των Καλόπουλου στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ και Σπάθα στο Καβάλα-Λεβαδειακός στιγμάτισαν την 16η αγωνιστική.
Ξεκινώντας από το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη ο Θεσσαλονικιός διεθνής ρέφερι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Στο 27 στο γκολ του Ολυμπιακού το οποίο σημείωσε ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο Σαραϊδάρης σωστά σήκωσε την σημαία του υποδεικνύοντας οφσάιντ τον Μήτρογλου που πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και με προβολή προσπάθησε να την στείλει στα δίχτυα και παρά το γεγονός ότι στο ριπλέι φαίνεται να μην την έχει ακουμπήσει το ότι είχε συμμέτοχη στην φάση είναι παράβαση. Ωστόσο μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του βοηθού, του διαιτητή και του τέταρτου, ο Καλόπουλος αποφάνθηκε πως το τέρμα έπρεπε να μετρήσει και έδειξε σέντρα, κάτι που προκάλεσε δικαιολογημένα την αντίδραση της ΑΕΚ. Ο κανονισμός είναι σαφής πως όταν ένας παίκτης που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ κάνει κίνηση προς την μπάλα θεωρείται συμμετοχή και είτε την ακουμπήσει είτε όχι ο βοηθός πρέπει να το υποδεικνύει. Ο Καλόπουλος που πιθανότατα να είδε την φάση στο ημίχρονο κατάλαβε το λάθος του και όπως φάνηκε στη συνέχεια βγήκε αποφασισμένος να το διορθώσει κάνοντας όμως δυο ακόμα λάθη. Πρώτον δεν έδωσε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Καράμπελα στο 63 όταν έκοψε αντικανονικά τον Τοροσίδη και στη συνέχεια ακύρωσε κανονικό τέρμα του Ολυμπιακού , χρεώνοντας στον Τοροσίδη που το σημείωσε με το κεφάλι ότι είχε κάνει φάουλ στην εναέρια διεκδίκηση με τον Καράμπελα, ωστόσο δεν φαίνεται σε κανένα ριπλέι να έχει χρησιμοποιήσει το χέρι του ο παίκτης των ερυθρόλευκων. Επίσης η απόφαση του Καλόπουλου να δείξει στο δολοφονικό τάκλιν του Γιάχιτς πάνω στον αστράγαλο του Όσκαρ στο 4ο λεπτό κίτρινη κάρτα ήταν αν μη τι άλλο επιεικέστατη. Μια λάθος υπόδειξη είχε και ο Μπαλτάς στο πρώτο μέρος όταν στο 21 σήκωσε την σημαία για οφσάιντ στον Τζιμπούρ που καλυπτόταν.

Ο Καλόπουλος όμως δεν ήταν ο μοναδικός διεθνής διαιτητής που δεν τα πήγε καλά, αφού μια μέρα νωρίτερα ο Σπάθας στον αγώνα της Καβάλας με τον Λεβαδειακό δεν έδωσε από ένα πέναλτι στην κάθε ομάδα. Ο Πειραιώτης ρέφερι έδειξε για δεύτερο παιχνίδι μετά από αυτό του Ηρακλή με τον Παναθηναϊκό πως δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αφού στο ματς της Καβάλας δεν είδε το πέναλτι που έκανε ο Ψωμάς στον Μπαλβορίν και σαν να μην έφτανε αυτό στο 93 διπλασίασε τα λάθη του, καθώς δεν είδε και την ανατροπή του Μπεγκόνια στον Σόσιν. Από εκεί και πέρα, ο Τουμπακάρης άφησε να εξελιχθεί μια επίθεση του Λεβαδειακού που ήταν οφσάιντ, ενώ ο Φαντόπουλος έκοψε τους φιλοξενούμενους με οφσάιντ που δεν υπήρχε.

Λάθη έκανε και ο Τσινιάρης στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Εργοτέλη, καθώς το τέρμα του Λέτο στο 93 δεν έπρεπε να μετρήσει διότι ο Αργεντινός κάνει καθαρό φάουλ στον Μπερτόσα και έπρεπε η φάση να είχε σταματήσει. Λάθος ήταν και η απόφαση του Αθηναίου ρέφερι να δείξει κίτρινη κάρτα στον Βερμπακόφσκις για θέατρο, έπειτα από μαρκάρισμα του Σαλπιγγίδη, αφού υπάρχει επαφή και θα μπορούσε να είχε δώσει και πέναλτι. Μια κίτρινη έπρεπε να δει ο Μπιέρσμιρ, καθώς και ο Αθανασίου που απέκρουσε τη μπάλα εκτός περιοχής.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα παιχνίδια της 16ης αγωνιστικής ο Σταθόπουλος δεν αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στο Λάρισα-Αστέρας Τρίπολης, ενώ καλές ήταν και οι διαιτησίες του Κουκουλάκη στο ΠΑΣ Γιάννενα-Ξάνθη και του Βοσκάκη στο Ηρακλής-Πανθρακικός. Ο Σιδηρόπουλος στο Ατρόμητος-Άρης αντιμετώπισε προβλήματα μονό στον πειθαρχικό έλεγχο, αφού θα μπορούσε να είχε αποβάλει τον Περόνε με απευθείας κόκκινη σε ένα σκληρό μαρκάρισμα και όχι να του δείξει μόνο κίτρινη, ενώ στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο ο Δαλούκας ελέγχεται για την περίπτωση να μην δώσει πέναλτι στο χέρι του Μπάλαμπαν.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου