Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

EUROCUP...IVERSON

Δυο ήττες και μια νίκη ήταν ο απολογισμός των πρώτων αγώνων των Ελληνικών ομάδων στην φάση των ομιλών στο Eurocup, σε μια βραδιά που την παράσταση έκλεψε η παρθενική παρουσία του Άλεν Άιβερσον στα ευρωπαϊκά γήπεδα αγωνιζόμενος με τα χρώματα της τουρκικής Μπεσίκτας.

Στην Ισπανία ο ΠΑΟΚ πάλεψε πολύ, αλλά στο τελευταίο δεκάλεπτο δεν άντεξε και ηττήθηκε με 77-88 από την Εστουντιάντες στο Παλάθιο Βισταλέγκρε. Ο "δικέφαλος" βρισκόταν κοντά στο σκορ μέχρι τις αρχές του 4ου δεκαλέπτου, όμως προδόθηκε από την αστοχία του στις ελεύθερες βολές (11/22) και στα σουτ τριών πόντων (4/17). Κομβικό σημείο για την έκβαση του παιχνιδιού ήταν η χαλάρωση της άμυνας του ΠΑΟΚ λίγο πριν από τη λήξη της 2ης περιόδου καθώς βρέθηκε από το +6 (25-31) στο -4 (37-33) που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου. Στη συνέχεια, ο ΠΑΟΚ με πρωταγωνιστές τους Παπαδόπουλο και Μάρσαλ διατήρησε για αρκετή ώρα την επαφή του με το σκορ και μάλιστα το τέλος της 3ης περιόδου τον βρήκε στο -3 (57-54). Κάπου εκεί, όμως, τα πολλά λάθη και η κούραση των παικτών του Σούλη Μαρκόπουλου έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Εστουντιάντες, που έφτασε δίκαια στο τελικό 88-77. Κορυφαίος για την ελληνική ομάδα, ήταν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος που είχε 24 πόντους και 17 ρημπάουντ, αλλά στιγμάτισε την συγκλονιστική εμφάνιση του με τις 0/8 βολές που σημείωσε. Ο έλληνας σέντερ πάλευε από ένα σημείο και μετά μόνος του τους ισπανούς, όμως οι χτυπητές αδυναμίες του Δικεφάλου στην άμυνα και αδικαιολόγητα λάθη σε επαναφορές της μπάλας στο τέλος, κόστισαν τελικά την ήττα στην ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου. Άξιος συμπαραστάτης του ο έτερος ψηλός, Τέοντορ Γκετσέφσκι με 15 πόντους, ενώ 13 είχε ο ΜακΓκράθ που δεν βοήθησε όσο έπρεπε.

Ταυτόχρονα δεν τα κατάφερε ούτε ο Πανελλήνιος απέναντι στην Καντού στην Γαλλία και ηττήθηκε με 72-57. Η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ, αλλά με οδηγό τον Σάμο Ούντριχ κατάφερε να πάρει το προβάδισμα στο σκορ. Ωστόσο ένα κακό σερί στο τέλος της 3ης περιόδου, σε συνδυασμό με ένα ακόμα χειρότερο ξεκίνημα στην 4η περίοδο ήταν αρκετά για να στερήσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα από τους Ολυμπιονίκες.
Η Καντού εκμεταλλεύτηκε την αστοχία του Πανελληνίου στα πρώτα λεπτά και πήρε από νωρίς το προβάδισμα στο σκορ. Η ελληνική ομάδα πήρε το προβάδισμα στη 2η περίοδο (21-22) ενώ το ημίχρονο έκλεισε με τον Πανελλήνιο να προηγείται μ' έναν πόντο (33-34).
Στο 3ο δεκάλεπτο ο Σάμο Ούντριχ πέτυχε 8 συνεχόμενους πόντους και έβαλε για τα καλά στην θέση του οδηγού την ομάδα του με 40-37. Ο Πανελλήνιος βρισκόταν στο σωστό δρόμο για να φτάσει στην νίκη και κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά την υπέρ του διαφορα και στο +6 με 39-45. Στο σημείο εκείνο όμως η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου υπέστη black out στην επίθεση και οι γηπεδούχοι με ένα σερί 13-3 τελείωσαν το δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 52-48.
Το αρνητικό σερί στο τέλος της 3ης περιόδου επηρέασε τους Ολυμπιονίκες που ξεκίνησαν κάκιστα και το 4ο δεκάλεπτο. Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου δεν κατάφερε να επιστρέψει ποτέ στο παιχνίδι και η Καντού έφτασε τελικά σε μια άνετη επικράτηση με τελικό σκορ 72-57.

Αντίθετα, με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του ο Άρης στο Eurocup. Οι κιτρινόμαυροι κέρδισαν την Αζόβμας με 88-75 και πέραν των δύο βαθμών που κέρδισαν, είχαν τους Μπράιαντ Ντάνστον, Ντέγιαν Μπορόβνιακ και Αντονι Τάκερ σε εξαιρετική ημέρα. Ο τελευταίος πέτυχε 26 πόντους και μάζεψε 6 ριμπάουντ με τους άλλους δύο να προσθέτουν από 17 και 12 αντίστοιχα.
Ο Άρης από το πρώτο δεκάλεπτο φρόντισε να δείξει στο παρκέ την ανωτερότητά του έναντι της Αζόβμας. Oι Θεσσαλονικείς άνοιξαν τη διαφορά από νωρίς με 15-8 και 22-10, στη συνέχεια, για να τελειώσουν την πρώτη περίοδο στο +7 με 23-16. Ίδια εικόνα επικράτησε και στο δεύτερο δεκάλεπτο με την ομάδα του Σαρόν Ντρούκερ να διατηρεί το προβάδισμα. Όμως η αδικαιολόγητη χαλάρωση του Άρη στο 3ο δεκάλεπτο μετέτρεψε το ματς σε ντέρμπι με τους αντιπάλους να ισοφαρίζουν 40-40 και όλα να αρχίζουν από την αρχή. Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο ο Άρης αποφάσισε να σοβαρευτεί και με συνοπτικές διαδικασίες χαλιναγώγησε την ατίθαση και μαχητική Αζόβμας. Δημιούργησε μία νέα καλή διαφορά, την οποία αυτή τη φορά κράτησε μέχρι τέλους, με αποτέλεσμα να πανηγυρίσει την πρώτη του νίκη για φέτος στο Eurocup με το τελικό 88-75.

Τέλος, αναμφισβήτητα το θέμα συζήτησης σ’ όλη την μπασκετική Ευρώπη ήταν το ντεμπούτο του Άλαν Άιβερσον στην Μπεσίκτας απέναντι στη Χέμοφαρμ. Στο ματς που περίμεναν όλοι, η Χέμοφαρμ "χάλασε" την γιορτή που είχε δημιουργηθεί για τον πρώτο αγώνα του Άλεν Άιβερσον στα Ευρωπαϊκά γήπεδα, καθώς έφυγε θριαμβεύτρια από την Πόλη με 94-91, αν και έχανε με 79-63 στο 32ο λεπτό. Ο Αμερικανός άσος στην αρχή έδειξε όπως ήταν φυσικό λιγάκι ανέτοιμος, όμως στη συνέχεια βελτιώθηκε και είχε μερικές πολύ καλές προσπάθειες. Μάλιστα με δικό του…έμμεσο τετράποντό η Μπεσίκτας προηγήθηκε με 91-84, αλλά η Χέμοφαρμ δεν τα παράτησε και με ένα 10-0 στο τέλος πήρε τη νίκη. Σε 24 λεπτά ο "Answer" είχε 15 πόντους (1/6δ., 3/4τρ., 4/6β.), 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 λάθη ωστόσο αυτά δεν ήταν αρκετά για να δώσουν τη νίκη στην ομάδα του.


Γιάννης Ράπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου