Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ο Σάντος κοντά στο Πειραιώτη προπονητή


Την φιλοσοφία του για το ελληνικό ποδόσφαιρο προσπάθησε να εξηγήσει ο Φερνάντο Σάντος στη συγκέντρωση των προπονητών της ΕΠΣ Πειραιά. Ο Πορτογάλος τεχνικός , έκτος το ότι έγινε ο πρώτος ομοσπονδιακός προπονητής που κάθετε απέναντι σε συναδέλφους του που προπονούν ερασιτέχνες ομάδες, παρέδωσε μαθήματα σύγχρονης προπονητικής, ενώ ανέπτυξε και τις σκέψεις του για το πώς θα μπορέσει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας να εξελίχθη από τη βάση προς την κορυφή.

Φερνάντο Σάντος:
«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην ποδοσφαιρική κοινότητα του Πειραιά. Βρίσκομαι μεταξύ συνάδελφων και αυτό είναι σημαντικό. Όλοι ήμαστε προπονητές, ανεξαρτήτου επιπέδου στο οποίο δουλεύουμε. Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά. Έχω περάσει από το στάδιο στο οποίο βρίσκεστε και καταλαβαίνω πως είναι. Ήμουν 20 ετών, όταν προπόνησα ποδοσφαιριστές, για πρώτη φορά. Μάλιστα επειδή δεν υπήρχαν τα μέσα, μετέφερα ο ίδιος τους ποδοσφαιριστές στον χώρο προπόνησης με ένα μικρό λεωφορείο 10 ατόμων. Πριν λίγο έμαθα ότι ο Παναγιώτης Κονέ ξεκίνησε από τον Πειραιά. Αυτόν τον ποδοσφαιριστή κάποιος τον προπόνησε, κάποιος δούλεψε μαζί του. Αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι ένας από εσάς. Αυτό που πλέον κάνω είναι να διαχειρίζομαι ποδοσφαιριστές, που εσείς παράγετε. Αποτελείτε την βάση του ποδοσφαίρου. Στο κομμάτι των υποδομών έχω εντοπίσει τις μεγαλύτερες διαφορές της Ελλάδος με τις υπόλοιπες χώρες. Στη Πορτογαλία είχαμε τα ιδία προβλήματα πριν από 20 χρόνια, αλλά καταλάβαμε τι έφταιγε βλέποντας πως δούλευαν στην Ισπανία. Για να λυθεί το πρόβλημα ψηλά έπρεπε να καταφέρουμε να το διορθώσουμε από χαμηλά. Στην Πορτογαλία όλες οι ομάδες έχουν ακαδημίες και κάθε σύλλογος έχει συγκειμένη φιλοσοφία που περνάει μέσα από τις ακαδημίες της. Το ίδιο γίνεται και στις Εθνικές ομάδες. Το μίνιμουμ που πρέπει να υπάρχει είναι καλές γηπεδικές εγκαταστάσεις για να γίνεται σωστά η δουλεία και ο προπονητής, αλλά και ο ποδοσφαιριστής να έχει το κατάλληλο υλικό για να δουλέψει. Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στους νέους. Να γίνεται σωστή προπόνηση, ανάλογα με την ηλικία. Δεν μπορεί ένα παιδί κάτω των 16 ετών να κάνει προπόνηση σκληρή. Η τακτική ξεκινάει από τα 16 και μετά πριν από αυτή την ηλικία το παιδί πρέπει να μαθαίνει τα βασικά και να το βλέπει σαν παιχνίδι. Θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ να οργανωθεί το ποδόσφαιρο στη βάση στην οποία βρίσκεστε εσείς. Είχα συνάντηση πριν έρθω εδώ με τον Φυσσα περίπου 5 ώρες για ένα Project που ετοιμάζουμε και το οποίο θα παρουσιάσουμε και στο ΔΣ της ΕΠΟ, το οποίο έχει ως σκοπό να οργανωθεί καλύτερα το ποδόσφαιρο από τις ακαδημίες για να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια ταυτότητα. Πιστεύω πως θα έχει επιτυχία. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ταλέντα τα οποία όμως δεν δουλεύονται σωστά και παραμένουν αιώνια ταλέντα. Ο Μέσι για να γίνει αυτός που είναι δεν έφτανε μόνο το ταλέντο του, αλλά έπρεπε να δουλέψει πολύ σκληρά και τελικά μέσω αυτής της δουλείας έγινε αυτός που είναι σήμερα. Αλλά να ξέρεις μπάλα και άλλο να γνωρίζεις ποδόσφαιρο. Είμαι μαζί σας. Αυτή την στιγμή είμαι Έλληνας. Έλληνας προπονητής της Εθνικής ομάδας. Θέλω να βοηθήσω με την εμπειρία μου το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι εντελώς διαφορετικό να προπονείς ένα σύλλογο και να προπονείς τους παίκτες της Εθνικής. Προσπαθώ ακόμη να προσαρμοστώ σε αυτή την ιδέα. Θα είμαι ικανοποιημένος αν βοηθήσω στην εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου…».

Στην πρώτη του συνάντηση του Σάντος με τους ανθρώπους που αποτελούν μέρος του ποδοσφαίρου του Πειραιά, συμμετείχαν μέλη του τεχνικού τιμ της Εθνικής ομάδας όπως ο τεχνικός διευθυντής Τάκης Φύσσας, ο τεχνικός συνεργάτης Ζήσης Βρύζας, ο γυμναστής Νεκτάριος Πανταζής και ο διατροφολόγος Γιάννης Κοτσης, ενώ από πλευράς ΕΠΣ Πειραιά το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Στέλιος Μπρατσόλης όπως και τα μέλη του ΔΣ, αλλά και αρκετά μέλη του Συνδέσμου προπονητών Πειραιά.

Τάκης Φύσσας: «Ο Σάντος μιλάει πάντα από καρδιάς, γνωρίζει τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και είναι εδώ για να βοηθήσει. Είναι οργανωτικός, θέλει να πετύχει είναι δουλευταράς και μπορεί να οδηγήσει το ποδόσφαιρο μας σε μεγαλύτερο επίπεδο».

Ζήσης Βρύζας: «Ο Σάντος είναι δίπλα στον Έλληνα αθλητή. Ως Έλληνας αντιλαμβάνομαι καλύτερα την νοοτροπία μας και προσπαθώ να του την μεταφέρω. Θα προσπαθήσω και εγώ όσο μπορώ να είμαι κοντά του και να παρέχω ότι χρειάζεται και πιστεύω ότι σε 2 με 3 χρόνια θα έχουμε καταφέρει να μιλάμε κοινή γλώσσα στο ποδόσφαιρο και να έχουμε ταυτότητα».

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου