Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Τα λάθη των διαιτητών στα ματς της 20ης αγωνιστικής

Τα περισσότερα λάθη αυτή την αγωνιστική είχαν σχέση κυρίως με τον πειθαρχικό έλεγχο, όπου οι διαιτητές σε αρκετές περιπτώσεις ανέχθηκαν το σκληρό παιχνίδι και δεν τιμώρησαν τους παίκτες που υπέπεσαν σε αντικανονικές ενέργειες, ενώ άλλες φόρες προσπάθησαν να λειτουργήσουν συμφώνα με το γράμμα του κανονισμού και όχι με το πνεύμα και έδειχναν κάρτες με μεγάλη ευκολία.
Στο παιχνίδι Πανιώνιος-Ολυμπιακός ο Κύρκος έδειξε να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα σε ότι αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο, αφού αντί στο 35΄ να δείξει απευθείας κόκκινη στο επικίνδυνο χτύπημα του Σκούφαλη στο πρόσωπο του Ντάρμπισιρ που είχε ως αποτέλεσμα ο Άγγλος επιθετικός των ερυθρολεύκων να υποστεί κάταγμα στο ζυγωματικό, δεν έδωσε ούτε φάουλ. Ακόμα και κίτρινη να έβγαζε ο Ηπειρώτης ρέφερι στον Σκούφαλη, ο παίκτης του Πανιωνίου θα έπρεπε να δεχθεί την δεύτερη στο 41΄ σε μαρκάρισμα του πάνω στον Ραούλ Μπράβο, αλλά ούτε και τότε είδε κάρτα. Αντίθετα ο Κύρκος έβγαλε με μεγάλη άνεση την κίτρινη στο Ντάτολο επειδή ο Αργεντινός ζήτησε από τον Κύρκο να δείξει κάρτα στον Σκούφαλη, όμως ο Ηπειρώτης διαιτητής την έδειξε στον Ντάτολο.
Στο 43΄ ανέλαβε δράση ο δεύτερος βοηθός του Κύρκου, όταν υπέδειξε λανθασμένα τον Ζαϊρί σε θέση οφσάιντ, ενώ ο Τρύφων διπλασίασε τα λάθη του υποδεικνύοντας αναίτια οφσάιντ και τον Ντάρμπισιρ στο 45. Στο 51΄ ο Πανιώνιος κέρδισε ένα φάουλ και ενώ ο διαιτητής έλεγε στο Μανιάτη να περιμένει το σφύριγμα του για να το εκτελέσει ο παίκτης των κυανέρυθρων αγνόησε την εντολή το, εκτέλεσε το φάουλ και ο Ντάτολο έκοψε την μπάλα με αποτέλεσμα ο Κύρκος αντί να τιμωρήσει τον Μανιάτη που τον αγνόησε, τιμώρησε σύμφωνα με το γράμμα του κανονισμού με δεύτερη κίτρινη τον Αργεντινό μέσο των ερυθρόλευκων που εμπόδισε την εκτέλεση.
Στο 73΄ ο Πανιώνιος διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι όταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έσπρωξε αρχικά εκτός περιοχής τον Μπουβάλ, ο οποίος δεν έπεσε, όμως στην δεύτερη φορά που ο αμυντικός του Ολυμπιακού έσπρωξε τον αντίπαλο του ήταν εντός περιοχής. Στο 75 ήταν η σειρά του Αβραάμ Παπαδόπουλου να διαμαρτυρηθεί για πέναλτι όταν σε κόρνερ του Ζαϊρί, ο Όμο αγκάλιασε τον κεντρικό αμυντικό του Ολυμπιακού και τον έριξε κάτω, όμως ο Κύρκος δεν είδε κάτι το μεμπτό. Στο 85΄ ο Τρύφων σήκωσε την σημαία του ακυρώνοντας το γκολ του Κούκιτς, όμως όπως φαίνεται από το ριπλέι το σώμα του παίκτη του Πανιωνίου ήταν πιο μπροστά.

Πρόβλημα στον πειθαρχικό έλεγχο όμως αντιμετώπισε και ο Σταθόπουλος στο ντέρμπι του Ολυμπιακού Σταδίου. Ο διαιτητής από την Αχαΐα ξεκίνησε από νωρίς να χαρίζει κάρτες, όταν στο 1ο μόλις λεπτό ο Βύντρα έκανε επικίνδυνη προβολή στα πόδια του Σκόκο και ο Σταθόπουλος δεν έδωσε ούτε φάουλ. Στο 7΄ η ΑΕΚ δικαιολογημένα διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι όταν ο Κατσουράνης με το χέρι έσπρωξε τον Μαντούκα εντός περιοχής βγάζοντας τον εκτός πορείας, όμως ούτε τότε ο Πατρινός ρέφερι είδε κάτι. Στο 15΄ και ενώ το παιχνίδι ήταν στο 0-1 υπέρ των φιλοξενούμενων, ο Μπαλτάς έκοψε τον Τζιμπούρ λανθασμένα με οφσάιντ, την ώρα που θα έβγαινε τετ α τετ με τον Τζόρβα και όπως φαίνεται και από το ριπλέι ο επιθετικός της Ένωσης είναι στην ίδια ευθεία με την άμυνα του Παναθηναϊκού.
Στο 63΄ ο Βύντρα ανατρέπει από πίσω τον Σκόκο και ο διαιτητής του δείχνει σωστά την κίτρινη, ωστόσο αυτή θα έπρεπε να είναι η δεύτερη και όχι η πρώτη.
Στο 65΄ ο Καράμπελας προσπάθησε να βγάλει την ΑΕΚ στην αντεπίθεση, όμως κόπηκε αντικανονικά από τον Σαριέγκι που έπρεπε να αντικρίσει την κίτρινη κάρτα που θα ήταν η δεύτερη, καθώς είχε άλλη μια από το 24, όμως ο Σταθόπουλος άφησε την φάση να εξελιχθεί και μετά ξέχασε να βγάλε την κάρτα από το τσεπάκι του.
Το ίδιο έκανε και στο 76΄ όταν ο Σκόκο πήγε να βγάλε την ΑΕΚ στην αντεπίθεση και ο Σπυρόπουλος τον έκοψε με επικίνδυνη προβολή, όμως ο ρέφερι έδειξε για ακόμα μια φορά την επιείκεια του στους παίκτες του Παναθηναϊκού.
Βέβαια υπάρχει και η φάση στο 27 που ο Κατσουράνης κέρδισε το φάουλ από τον Γιάχιτς με τον μέσο του Παναθηναϊκού να κάνει ότι και ο Ντάτολο, δηλαδή να δείχνει στον διαιτητή ότι πρέπει να βγάλει κάρτα ,όμως σε αυτή την περίπτωση ο Σταθόπουλος δεν εφάρμοσε το γράμμα του κανονισμού.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 20ης αγωνιστικής οι διαιτητές δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. Στο ματς Ηρακλής-Καβάλα ο Τσινιάρης ελέγχεται για μια δεύτερη κίτρινη που δεν έδειξε στον Ντιέ, ενώ στο ΠΑΟΚ-Ατρόμητος ο Γιαννόπουλος θα μπορούσε να δώσει επιθετικό φάουλ στο χέρι του Μαλεζά και να σταματήσει η φάση εκεί, αφού μετά έγινε χέρι του Μελισσά οπότε υπήρχε πέναλτι. Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Κουκουλάκη στο ματς ΠΑΣ Γιάννενα-Λάρισα. Άριστος ήταν ο Κάκος στο Ξάνθη-Άρης, όχι όμως και ο βοηθός του Δάλλα που έκοψε μια επίθεση του Άρη με ανύπαρκτο οφσάιντ. Ο Δαλούκας στην αναμέτρηση του Λεβαδειακού με τον Αστέρα Τρίπολης θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρός στο μαρκάρισμα που έκανε ο Μασάδο στον Τσέζαρεκ, αλλά και σε αυτό του Φυτανίδη στον Σόλα. Τέλος ο Μάνταλος στο πρώτο του παιχνίδι στη μεγάλη κατηγορία αυτό του Πανθρακικού με τον Εργοτέλη έδειξε να είναι κοντά στις φάσεις, όμως χαρίστηκε στον Ρουμπάκη και στον Μπαλάφα, που θα έπρεπε να είχαν δει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα.


Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου