Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Το καλοκαίρι οι αποφάσεις για τη βία


Την Πέμπτη το απόγευμα ακόμα ένα διοικητικό συμβούλιο της Σουπερ Λιγκ κατάφερε να περάσει στην ιστορία χωρίς να έχει παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση. Αν και το θέμα ήταν η αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, αν και στο συμβούλιο το πάρων έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Υποστράτηγος Γιώργος Γαλιάτσος, ο διευθυντής του Γενικού Αρχηγείου της Αστυνομίας, Ταξίαρχος Σταύρος Διαμαντάκος και σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι των ΠΑΕ, εξαιρουμένων αυτών της Λάρισας και του Ηρακλή, τελικά η απόφαση που πάρθηκε μετά από 3 περίπου ώρες συζήτησης ήταν να αποφασίσουν το καλοκαίρι.

Ν. ΠΑΤΕΡΑΣ… «Συγκεκριμένη πρόταση δεν υπάρχει, αλλά μέχρι το καλοκαίρι θα παρθούν αποφάσεις που θα είναι στο σωστό δρόμο».

Το μοναδικό πράγμα που ξεκαθαρίστηκε μετά την τετραμερής σύσκεψη στα γραφεία Λίγκας, ήταν ότι η απαγόρευση των μετακινήσεων θα ισχύσει απαρέγκλιτα μέχρι το τέλος της σεζόν και στη συνέχεια θα υπάρξει εκ νέου συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να εξεταστεί με ποιον τρόπο θα γίνονται οι μετακινήσεις τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ… «Κανένας δεν είναι ενθουσιασμένος με την απαγόρευση των μετακινήσεων. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου οι μετακινήσεις των οπαδών είναι στοιχείο του ποδοσφαιρικού θεάματος και του αθλητικού δρώμενου που ονομάζεται ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα απαγορέψαμε τις μετακινήσεις, γιατί έπρεπε να το κάνουμε. Κανένας δεν μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια πόσα αποσοβήθηκαν και πόσα γλιτώσαμε από αυτή την απαγόρευση. Αν δεν υπάρξει πλαίσιο κανόνων για τις οργανωμένες μετακινήσεις, οι μετακινήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνονται. Σε αυτό νομίζω ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι, αλλά τα πράγματα θα κοιταχτούν με νέο μάτι από την επόμενη αγωνιστική περίοδο».

Σ. ΠΙΛΑΒΙΟΣ… «Η βία είναι το αυτογκόλ στο ποδόσφαιρο. Κανείς δεν ενδιαφέρεται περισσότερο για την πάταξη της βίας, από την ΕΠΟ. Είναι ευτυχές που έχουμε σύμμαχο την πολιτεία. Αν συνεργαστούμε, το πρόβλημα θα λυθεί».

Πάντως θετικό ήταν ότι όλες οι πλευρές αναγνώρισαν πως τους αναλογεί μερίδιο ευθύνης, ενώ υπήρξε διάσταση απόψεων στον διαχωρισμό αυτών, καθώς οι ΠΑΕ ξεκαθάρισαν πως δεν δέχονται να αναλάβουν την ευθύνη για επεισόδια που γίνονται έκτος γηπέδων, ενώ η Πολιτεία και η Αστυνομία θεωρεί πως οι ΠΑΕ πρέπει να έχουν την ευθύνη όχι μόνο εντός των γηπέδων άλλα και σε κάποια ακτίνα γύρω από αυτά. Παράλληλα ο κ. Μπιτσαξης ζήτησε και πιο αυστηρές ποινές για τις ομάδες, κάτι που θα συμβεί μετά τις τροποποιήσεις που θα υπάρξουν στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ το καλοκαίρι.

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ… «Από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας τίθεται ένα ζήτημα. Οι οπαδοί είναι νευραλγικό τμήμα των Π.Α.Ε. Πρέπει να έχουν την ευθύνη των οπαδών τους, τουλάχιστον μέσα στο γήπεδο και στον πέριξ του γηπέδου χώρο. Μέσα σε αυτό το χώρο οι Π.Α.Ε., ανεξαρτήτως της παρουσίας της αστυνομίας, η οποία είναι πάντα αναγκαία, πρέπει να έχουν την κεντρική ευθύνη για ό,τι εκεί συμβαίνει, ιδιαίτερα γι΄ αυτό το οποίο ονομάζουμε και χαρακτηρίζουμε επεισόδια κλίμακας. Επεισόδια κλίμακας δεν πρέπει να ξανασυμβούν στα ελληνικά γήπεδα ή εν πάση περιπτώσει παλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω να βρεθούμε όλοι και στην πορεία από την ίδια πλευρά του τραπεζιού».

Ν. ΠΑΤΕΡΑΣ… «Οι ΠΑΕ θέλουν δεν θέλουν, έχουν ευθύνη για τους οπαδούς τους. Θέλω να σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Ο Παναθηναϊκός πέρσι πλήρωσε περίπου 700.000 ευρώ συνολικά για πρόστιμα από θέματα που δημιούργησαν οι οπαδοί μας. Αυτό που είπαμε είναι να μην χρεώνονται οι ΠΑΕ για επεισόδια οπαδών που γίνονται έξω από το γήπεδο, καθώς δεν έχουμε τη δύναμη να τα ελέγξουμε. Δεν είμαστε ούτε αστυνομία, ούτε ντέντεκτιβ, ούτε κάποιοι οι οποίοι έχουν τη δύναμη να ξέρουν σε κάθε σημείο της Ελλάδας τι κάνουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ ή των άλλων ομάδων».

Από την πλευρά τους οι ΠΑΕ έθεσαν θέμα εκπαίδευσης, επάρκειας και αρμοδιοτήτων του προσωπικού της ιδιωτικής ασφάλειας των ομάδων και οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ αποκάλυψαν πως ήδη έχει ξεκινήσει συγκεκριμένη εκπαίδευση τμήματος της αστυνομίας. που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη βία στους αθλητικούς χώρους, ενώ συμφωνήθηκε πως θα πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς που αφόρα στα γήπεδα που δεν ανήκουν σε ομάδες και χρειάζονται βελτιώσεις σε θέματα ασφαλείας, αφού και αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην συμπεριφορά των οπαδών.

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ… "Είχαμε έναν καθαρό, ευθύ και ειλικρινή διάλογο. Κινούμαστε σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να περιορίσουμε το φαινόμενο της αθλητικής βίας. Θα προκύψουν συγκεκριμένες πτυχές τις οποίες θα ανακοινώσουμε εν καιρώ. Σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαλόγου».

Ν. ΠΑΤΕΡΑΣ… «Το μήνυμα που μεταφέρουμε είναι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας, ως Σούπερ Λίγκα, και πιστεύουμε ότι θα είναι κοντά μας και το κράτος και η ΕΠΟ, έτσι ώστε, όσο μπορούμε, να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο. Άλλωστε, αυτά τα φαινόμενα όπως συμφωνήσαμε σήμερα, είναι ένα 3% με 5% του φίλαθλου κόσμου και δεν είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το καταπολεμήσουμε. Θέλει απ΄ όλους μας προσπάθεια και θέλει απ΄ όλους μας συνέπεια».


Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου