Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Το . . . πρώτο !


Με κορυφαίο παίκτη και πρώτο σκόρερ της αναμέτρησης τον Μίλος Τεόντοσιτς, και άξιο συμπαραστάτη των αρχηγό και εορτάζοντα , Θοδωρή Παπαλουκά, ο Ολυμπιακός επεκράτησε στο κλειστό του Ελληνικού στον 35ο Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας του Παναθηναϊκού με 68 – 64, βάζοντας τέλος σε μια ανομβρία τίτλων που διαρκούσε 8 χρόνια.
Τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τίτλο ήταν το 2002, με τον Σούμποτιτς προπονητή και τον Μίλαν Τόμιτς που τώρα βρίσκεται στο τεχνικό επιτελείο, σε ρόλο παίκτη.

Οκτώ χρόνια που εχθές πρόσθεταν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον Παναγιώτη Γιαννάκη και τα παιδιά του καθώς τις περισσότερες φορές που η ομάδα έφτανε στην πηγή αλλά δεν έπινε νερό, υπαίτιος ήταν ο ΠΑΟ. Μάλιστα, στον αγώνα του Ελληνικού, ήταν χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία λεπτά και ενώ ο Ολυμπιακός είχε το προβάδισμα, πιο αγχωμένοι ήταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού, παρά του Παναθηναϊκού! Προφανώς, δεν πίστευαν ότι θα νικήσουν. Όταν έβαλε και το τρίποντο ο Διαμαντίδης, πολλοί είδαν πάλι εφιάλτες.

Όμως, με τον Μίλος Τεόντοσιτς να επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ότι είναι ο επόμενος ηγέτης των ερυθρολεύκων, με τον Θοδωρή Παπαλουκά να είναι σε όλο το γήπεδο, όταν αμυνόταν η ομάδα του και πάντα με καθαρό μυαλό και τον Παναγιώτη Γιαννάκη να έχει ετοιμάσει εξαιρετικά τον τρόπο άμυνας της ομάδας του, ειδικά στην επανάληψη, καθώς ο Ολυμπιακός εξαφάνισε τον Βασίλη Σπανούλη, ζόρισε πάρα πολύ τον Διαμαντίδη και ούτε που φάνηκε... η ξαφνική ενίσχυση του ΠΑΟ με τον Γιασικεβίτσιους. Έτσι, μια συνεχόμενη κυριαρχία του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο έλαβε τέλος μετά από 5 χρόνια.

Όσων αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι – αλήθεια ποιος ασχολείται- οι δυο ομάδες συμβάδιζαν στην μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης. Στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟ χτυπούσε μέσα στο καλάθι και με τους Πέκοβιτς και Μπατίστ να κάνουν παιχνίδι, οι πράσινοι πήραν προβάδισμα 13-18 στο δεκάλεπτο. Οι ερυθρόλευκοι στη συνέχεια βρήκαν διαδρόμους προς το καλάθι του ΠΑΟ και παρά την αστοχία τους στα τρίποντα (1 στα 10), επέβαλαν το ρυθμό τους βρήκαν λύσεις κυρίως με μπασίματα και δεύτερες επιθέσεις , φτάνοντας στο 20’ να προηγούνται με 37 -31. Αυτό ήταν το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Στο τρίτο δεκάλεπτο οι μονομαχίες έγιναν ακόμη πιο σκληρές και το παιχνίδι ήταν κάπως άναρχο. Ο Παναθηναϊκός μείωσε 37-35 με δυο καλές συνεργασίες, αλλά μετά κόλλησε και πάλι. Μάλιστα, ήταν πάρα πολύ κακός στον τομέα των ριμπάουντ, όπου ο εκνευριστικά άστοχος Ολυμπιακός στα πρώτα πέντε λεπτά, ανανέωνε διαρκώς τις επιθέσεις του. Παράλληλα οι ερυθρόλευκοι έπαιζαν πολύ καλή άμυνα (με πρώτο και καλύτερο τον Παπαλουκά, που ήταν μονίμως σε εγρήγορση), με βοήθειες και κυρίως διεκδικούσαν κάθε μπάλα. Και όταν ο Μίλος Τεόντοσιτς ευστόχησε σε δύο συνεχόμενα τρίποντα, το σκορ έγινε 48-38 και ο Ολυμπιακός είχε το πάνω χέρι. Ακόμη και όταν ο Χέισλιπ εκμεταλλεύτηκε δύο μις ματς, κάνοντας το σκορ 48-42, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με ένα ωραίο χουκ διαμόρφωσε το 50-42.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι Πειραιώτες έφτασαν την διαφορά μέχρι και τους 11 πόντους, εκμεταλλευόμενοι την ευστοχία τους σε εκείνη τη στιγμή από την γραμμή των 6.25. Πρώτα ο Πεν, μετά ο Τεόντοσιτς και στη συνέχεια ο Κλέιζα "πυροβόλησαν" τον Παναθηναϊκό κάνοντας το 61-50, τριάμισι λεπτά πριν το τέλος. Στα δυόμισι τελευταία λεπτά οι πράσινοι πίεσαν, οι ερυθρόλευκοι αν και έκαναν πολλά λάθη και βεβιασμένες επιλογές, κράτησαν την νίκη στα χέρια τους, φτάνοντας άξια και υπερδίκαια σε μια πολύ μεγάλη επιτυχία με 68 – 64, επί ενός εξίσου μεγάλου αντιπάλου.

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 15-18, 37-31, 50-42, 68-64

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 3 (1), Πεν 7 (2), Τσίλντρες 7, Βούισιτς 4, Τεόντοσιτς 22 (3), Μπουρούσης 8, Χαλπερίν, Κλέιζα 12 (1), Μαυροκεφαλίδης 2, Βασιλόπουλος, Σχορτσιανίτης 3.

Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Σπανούλης 4, Περπέρογλου 6 (2), Μπατιστ 10, Φώτσης 2, Χέισλιπ 6, Νίκολας 10 (2), Γιασικεβίτσιους 2, Διαμαντίδης 12 (2), Πέκοβιτς 12.


Κώστας Έξαρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου