Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Παραπέμπονται Σπάθας και Παμπορίδης


Αρκετά και σοβαρά λάθη είχαμε από τους διαιτητές στα παιχνίδια της 23ης αγωνιστικής και μάλιστα τα περισσότερα έγιναν από διεθνείς.
Στην αναμέτρηση Εργοτέλης-Ολυμπιακός, η διαιτησία του Σπάθα κρίθηκε από τον παρατηρητή ως κακή και ο Πειραιώτης ρέφερι θα τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ο Γεράσιμος Μαζαράκης στην έκθεση που συνέταξε αναφέρει πως ο Σπάθας θα έπρεπε στη εκτέλεση του πέναλτι στο 29’ που σωστά καταλόγισε μετά την ανατροπή του Τοροσίδη από τον Ρουμπάκη να δώσει επανάληψη, αφού εκτός του αμυντικού των ερυθρόλευκων στην περιοχή πριν από την εκτέλεση του Λούα Λούα είχε μπει και ο Ρομάνο, ενώ και ο Δασκαλάκης έχει βγει από την εστία του πριν εκτελεστεί το πέναλτι. Αν σε αυτή τη φάση είχε μπει νωρίτερα στην περιοχή μόνο ο παίκτης του Ολυμπιακού και είχε αποκτήσει πλεονέκτημα τότε ο Σπάθας θα έπρεπε να δώσει έμμεσο. Για την φάση στο 31΄ που ο Εργοτέλης διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι, ο Στολτίδης δεν απλώνει το πόδι του αλλά το τραβάει για να μη βρει τον Λεάλ και είναι στην κρίση του διαιτητή, αν η επαφή που υπάρχει είναι λόγος για να σφυριχτεί η εσχάτη των ποινών. Για την φάση του 65΄ στο επικίνδυνο φάουλ του Μέλμπεργκ στον Λεάλ, ο παρατηρητής σημειώνει στην έκθεση του πως ο διαιτητής θα έπρεπε να δείξει κόκκινη κάρτα αντί για κίτρινη, όμως δεν σημειώνει την αγκωνιά του Ρομάνο στο Αβραάμ Παπαδόπουλο στο 32ο λεπτό που ήταν επίσης για κόκκινη κάρτα. Σε ότι αφορά το πέναλτι που έγινε στο 78΄ όταν ο Τζιούνιορ ανέτρεψε καθαρά τον Τοροσίδη πάνω στη γραμμή της περιοχής και ο Σπάθας έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι, η φάση αυτή πέρασε στα ψηλά για τον κ. Μαζαράκη, ίσως γιατί ήταν υπέρ του Ολυμπιακού και αν δινόταν το σκορ θα γινόταν 0-2. Οπότε ο Σπάθας, που γλίτωσε την τιμωρία του για σοβαρά λάθη που είχε κάνει κατά των ΠΑΟΚ, Ηρακλή και Άρη στα παιχνίδια τους με τον Παναθηναϊκό θα τιμωρηθεί τώρα, σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητή, γιατί αδίκησε τον Εργοτέλη.
Ο Δαλούκας στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στον πειθαρχικό έλεγχο, καθώς θα έπρεπε να είχε αποβάλει στο 44΄ με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Φωτάκη για το χτύπημα στον Λετο. Κίτρινη μπορούσε να δει και ο Σιμάο για τη δυνατή μονομαχία με τον Σορλέν , ενώ από μια κίτρινη θα έπρεπε να είχε δείξει ο Θεσσαλός ρέφερι στο 27΄σε Βιειρίνια για θέατρο και του Σαριέγκι επειδή υπέδειξε στον διαιτητή να βγάλει κάρτα. Ο παρατηρητής Μανώλης Γιανναδάκης έκρινε την διαιτησία του Δαλούκα καλή. Αντίθετα δεν είχε την ίδια άποψη για τον πρώτο βοηθό του Δαλούκα τον Κώστα Δάλλα, ο οποίος ελέγχεται για δυο οφσάιντ που υπέδειξε. Το πρώτο έγινε στο 75΄οπου ο Σισε μετά την πασά του Καραγκούνη κόπηκε από τον Δάλλα, πάρα το γεγονός ότι καλυπτόταν και το δεύτερο έγινε στο 82΄ πάλι στο Σίσε, όμως ακόμα και αν ο Ηπειρώτης βοηθός δεν σήκωνε τη σημαία του η μπάλα δεν θα έφτανε ποτέ στον επιθετικό των πρασίνων, καθώς στην πασά του Νινη η μπάλα κόπηκε πριν φτάσει στον Γάλλο.
Ο Παμπορίδης στο Ηρακλής-Λεβαδειακός στο 70’ υπέδειξε ένα ανύπαρκτο πέναλτι όταν ο Μασάδο έδιωξε καθαρά την μπάλα και ο Μάρα έπεσε πάνω του, όμως τον έσωσε ο Μάνταλος που ήταν 4ος που μέσω της ενδοσυνεννόησης του είπε ότι δε έγινε και ανακάλεσε την απόφαση του, ενώ λίγο πριν τη λήξη του αγώνα σε σουτ του Παπαζαχαρία ο Αλεξίου σταμάτησε την πορεία της μπάλας προς το τέρμα με το χέρι, όμως ο Παμπορίδης δεν έδωσε πέναλτι. Επίσης ο διαιτητής από το Κιλκίς έπρεπε να αποβάλει και τον Μασάδο για την γονατιά στο πρόσωπο του Κομπαγιάσι, ενώ από τη στιγμή που η συγκεκριμένη φάση γίνεται πάνω στη γραμμή της περιοχής θα μπορούσε να σφυρίξει και πέναλτι. Αυτά τα λάθη θα κρατήσουν τον Παμπορίδη εκτός ορισμών για κάποιες αγωνιστικές.
Παράπονα υπήρξαν από τον Γιώργο Δώνη για την διαιτησία του Κύρκου στον αγώνα Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης για την φάση που ο Σαγκανόφσκι βρέθηκε στο έδαφος μετά από τράβηγμα του Λαμπρόπουλου και ο ρέφερι δεν έδωσε πέναλτι, ενώ για την αποβολή του Φυντανίδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα για την κλοτσιά στο πρόσωπο του Περόνε ακόμα και ο Βαγγέλης Βλάχος υποστήριξε πως ήταν σωστή.
Καλή η διαιτησία του Αμπάρκιολη στο Καβάλα-Ξάνθη, όπως και του Τσινιάρη στο ΑΕΚ-Άρης. Ο Σταθόπουλος στο ΠΑΣ Γιάννενα-Πανιώνιος είχε μόνο μια δύσκολη φάση αυτή στο 44΄ , όπου σφύριξε πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων σε σπρώξιμο του Ανδριόλα στον Μπακαγιόκο, το οποίο όμως ήταν σωστό, ενώ στο ματς Λάρισα-Πανθρακικός σωστή ήταν η απόφαση του Ανδρέα Παππά να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών σε ανατροπή του Κουζέν από τον Ροκά στο 46΄.


Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου