Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010
Βατή κλήρωση για Ελλάδα που δείχνει πρόκριση
Την ευκαιρία να συμμετάσχει για 4η φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μετά από αυτές του 1980, 2004 και 2008 θα έχει η Εθνική ομάδα. Το συμπέρασμα αυτό βέβαια βγαίνει μετά από την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Βαρσοβία για τα προκριματικά του ΕΥΡΟ 2012, οπού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για ακόμα μια φορά είχε την τύχη με το μέρος του. Η Ελλάδα απέφυγε από το γκρουπ των ισχυρών Εθνικές ομάδες όπως αυτές της Ισπανίας, Αγγλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Γάλλια, Πορτογαλίας και Γερμανίας και κληρώθηκε στον 6ο όμιλο με την Κροατία που σίγουρα δεν αποτελεί και ομάδα φόβητρο, ενώ τα υπόλοιπα εμπόδια της Εθνικής μας ομάδας στο δρόμο της προς τα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας θα είναι οι γνωστές για την χώρα μας ομάδες του Ισραήλ, της Γεωργίας, της Λετονίας και της Μάλτας. Και λέμε γνωστές γιατί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τις έχει αντιμετωπίσει πρόσφατα και μάλιστα με επιτυχία. Με το Ισραήλ η Ελλάδα αναμετρήθηκε στα προκριματικά του Μουντιάλ και το κέρδισε με 2-1 στο Παγκρήτιο, ενώ στο Ραμάτ Γκαν οι δυο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες. Στην ίδια διοργάνωση η ομάδα του Ρεχάγκελ είχε τεθεί αντιμέτωπη και με τη Λετονία της οποίας επικράτησε και στους δυο αγώνες με 2-0 στη Ρίγα και με 5-2 στην Αθήνα. Την Μάλτα η εθνική ομάδα την είχε συναντήσει στα προκριματικά του ΕΥΡΟ 2008 και την είχε νικήσει με 1-0 στην έδρα της και με 5-0 στο ΟΑΚΑ, ενώ δυο στα δυο είχε και με την Γεωργία στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2008 επικρατώντας με 3-1 στη Τιφλίδα και με 1-0 στο Καραϊσκάκη.
Σε ότι αφορά το προφίλ των αντιπάλων της Εθνικής ομάδας στον 6ο προκριματικό όμιλο του ΕΥΡΟ 2012, η Κροατία μπορεί να μην κατάφερε να δώσει το παρών στα τελικά του Μουντιάλ της Αφρικής, καθώς έχασε την δεύτερη θέση από την Ουκρανία την οποία η εθνική μας απέκλεισε στα μπαράζ, ωστόσο η καλή της παρουσία σε προηγούμενες διοργανώσεις την έχουν φέρει στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, δηλαδή μια θέση πίσω από την Ελλάδα. Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της Κροατίας είναι η τρίτη θέση που πήρε στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998, έχοντας τότε ως αστέρια της τους Σούκερ, Προσινετσκι και Μπόμπαν, κάτι που απουσιάζει από την τωρινή ομάδα, η οποία ωστόσο στηρίζεται σε ποιοτικούς παίκτες, όπως ο Ενουάρτνο της Άρσεναλ, ο Όλιτς της Μπάγερν Μονάχου και Μόντριτς της Τότεναμ. Προπονητής της είναι ο Σλάβεν Μπίλιτς που κάθετε στο πάγκο της από το 2006 και έδρα της το στάδιο Μάξιμιρ στο Ζάγκρεμπ, χωρητικότητας 40.000 θεατών.
Το Ισραήλ, που στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010 τερμάτισε στην 4η θέση πίσω από Ελβετία, Ελλάδα και Λετονία, δεν έχει προκριθεί ποτέ σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ το μόνο που έχει να θυμάται ήταν η πρόκριση του στα τελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Μέξικο το 1970. Στη κατάταξη της ΦΙΦΑ βρίσκεται στην 27η θέση, ενώ ο παίκτης που ξεχωρίζει είναι ο Μπεναγιούν που αγωνίζεται στη Λίβερπουλ, έχοντας ως άξιους συμπαραστάτες τον Μπενχαίν της Πόρτσμουθ και Μπενσαφαάρ της Εσπανιόλ. Προπονητής της είναι ο Ντρότ Καστάν, που όμως ενδέχεται να αποχωρήσει από τον πάγκο, καθώς λήγει τον Μάιο το συμβόλαιο του, ενώ έδρα του Ισραήλ είναι το «Ραμάτ Γκάν» χωρητικότητας 41.000 θεατών.
Η Γεωργία, που βρίσκεται στην 122η θέση της ΦΙΦΑ, δεν έχει να επιδείξει κάτι στο πρόσφατο παρελθόν της, αφού δημιουργήθηκε το 1990 μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ στα προκριματικά του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής συμμετέχοντας στον όμιλο με Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Κύπρο και Μαυροβούνιο τερμάτισε τελευταία με μόλις τρεις βαθμούς και χωρίς νίκη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο Εκτορ Ραουλ Κουπερ και την θέση του στον πάγκο της να πάρει ο Τιμούρ Κετσπάγια. Αστέρια της ο αρχηγός της Μίλαν Κάχα Καλάντζε της Μίλαν και ο μέσος της Χέρτα Λεβάν Κομπιασβίλι, ενώ έδρα της το «Μπορίς Παιχάτζε» στην Τιφλίδα χωρητικότητας 55.000 θεατών.
Η Λετονία, που βρίσκεται στην 49η θέση της ΦΙΦΑ, κατάφερε να προκριθεί το 2004 στα τελικά του ΕΥΡΟ επικρατώντας στα μπαράζ της Τουρκιάς, όμως στον όμιλο που έπεσε με αντιπάλους τις Τσεχία, Ολλανδία και Γερμάνια δεν κατάφερε να κάνει ούτε μια νίκη. Προπονητής της ο Αλεξάντερς Στάρκοφ και αστέρι της ο Μάριους Βερμπακόφσκις του Εργοτέλη, ενώ έδρα της το «Σκόντο» στη Ρίγα, χωρητικότητας 9.000 θεατών.
Η Μάλτα η οποία τα πηγαίνει καλυτέρα στην Eurovision από ότι στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, είναι μια από τις πιο αδύναμες ομάδες της διοργάνωσης. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010 τερμάτισε τελευταία στον όμιλο της που αποτελούταν από τις Δανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ουγγαρία και Αλβανία έχοντας 9 ήττες και μια ισοπαλία, ενώ δεν σημείωσε ούτε ένα τέρμα. Γι αυτό το λόγο βρίσκεται και στην 144η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης. Στον πάγκο της ομάδας κάθεται ο Τζον Μπούτιγκετζ, ενώ ο παίκτης που μπορούμε να πούμε ότι ξεχωρίζει είναι ο Μικαέλ Μίφσουντ. Έδρα της είναι το «Τα Κάλι», χωρητικότητας 17.000 θεατών.
Μιχάλης Μουσελίμης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου