Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΒΑΡΥΣ Ο ΠΕΛΕΚΥΣ…ΤΗΣ FIBA

Η Εθνική Ελλάδος Μπάσκετ βρίσκεται ήδη στην Άγκυρα και προετοιμάζεται για τον πρώτο αγώνα εναντίον της Κίνας, αύριο στις 16: 00 το μεσημέρι. Όμως κατά την διάρκεια της πρώτης τους προπόνησης επί τούρκικου εδάφους οι διεθνείς ενημερώθηκαν για τις ποινές των Αντώνη Φώτη και Σοφόκλη Σχορτσιανιτη που αποφασίστηκαν από την FIBA. Δυστυχώς τα νέα ήταν δυσάρεστα, οι δυο Έλληνες παίκτες τιμωρήθηκαν με ποινή αποκλεισμού δυο αγωνιστικών από την διοργάνωση γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να ενισχύσουν την Εθνική στην προσπάθεια για την κατάκτηση του ροζ φύλλου αγώνα εναντίον της Κίνας και του Πουέρτο Ρίκο.
Η FIBA όπως είχε προαναγγείλει, εξέδωσε πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου της Τουρκίας τις αποφάσεις της, ενημερώνοντας σχετικά την ΕΟΚ. Σύμφωνα με αυτήν, ο αρχηγός και ο βασικός center της Εθνικής ομάδας τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό 2 αγωνιστικών.
Η ίδια ποινη επιβλήθηκε και στον Μιλος Τεοντοσιτς, ενώ με τρεις αγωνιστικές τιμωρήθηκε ο Νεναντ Κριστιτς ο οποίος τραυμάτισε στο κεφάλι τον Γιάννη Μπουρουση. Στους δυο Σέρβους επιβλήθηκαν και πρόστιμα.
Στο Ελληνικό στρατόπεδο επικράτησε εκνευρισμός και απογοήτευση και το ερώτημα που κυριάρχησε ήταν ένα: Πως γίνεται ένας καβγάς και μια εγκληματική ενέργεια να απέχουν μόνο μια αγωνιστική!!!
Το σκεπτικό της απόφασης δεν έγινε γνωστό. Αμφότερες οι ομοσπονδίες έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν έφεση, προσβλέποντας είτε στην μείωση είτε στην εξάλειψη των πεινών.
Καυστικός παρουσιάστηκε ο ισχυρός άνδρας του Ελληνικού μπάσκετ Γιώργος Βασιλακόπουλος μετά την γνωστοποίηση της ποινής από την FIBA: :"Είναι μια πρωτοφανής απόφαση για την ταχύτητα, την μεθόδευση και την αντιδημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε. Αποδεικνύει ότι το σύστημα της FIBA είναι μονοκρατορία και πρέπει να αλλάξει και να εκδημοκρατιστεί Είχα καταθέσει πλήρες σχέδιο για τον διαχωρισμό της εκτελεστικής εξουσίας και ήταν ένας από τους λόγους που αντέδρασαν στην δική μου υποψηφιότητα. Εύχομαι αυτή η απόφαση να μην προδιαγράφει άλλες προθέσεις.
Αγωνιστικά για την Ελληνική ομάδα αυτή η απόφαση ήταν ένα σοκ. Η Ελληνική ομάδα θα είναι υποχρεωμένη να αγωνιστεί χωρίς ψηλούς στους αγώνες με Κίνα και Πουέρτο Ρίκο, αν δεν αγωνιστεί ο Γιάννης Μπουρουσης. Όπως φαίνεται όμως, μετά από αυτή την απόφαση, ο διεθνής center κατά μεγάλο ποσοστό, αν και ανέτοιμος, θα χρησιμοποιηθεί από τον Γιονας Καζλαουσκας γιατί η νίκη είναι κάτι παραπάνω και από επιτακτική στο πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης εναντίον της Κίνας.
Και αν για τους Έλληνες και Σέρβους διεθνείς που τιμωρήθηκαν η απόφαση για τον αποκλεισμό τους από τα δυο πρώτα παιχνίδια του Μουντομπασκετ ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, δεν συμβαίνει το ίδιο με την απόφαση των Σιξερς για την ξαφνική απαγόρευση να επιτρέψουν να αγωνιστεί ο παίκτης τους Αντρες Νοτσιονι με την Εθνική ομάδα της Αργεντινής. Ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε δεν έκρυψε την απογοήτευση του για την απόφαση αυτή, δηλώνοντας όμως ότι θα την σεβαστεί εξαιτίας των εξηγήσεων που του έδωσαν οι γιατροί της ομάδας.

Ράπτης Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου