Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ


Η Εθνική Ελλάδος βρίσκεται μπροστά στο ματς που κρίνει την πρωτιά στον όμιλο και οι διεθνείς μας δηλώνουν έτοιμοι για τη μεγάλη πρόκληση. Ο Νίκος Ζήσης έδωσε το σύνθημα, μετά το τέλος της προπόνησης της Δευτέρας...
«Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το παιχνίδι. Το περιμέναμε από την ημέρα που έγινε η κλήρωση”, λέει ο 27χρονος γκαρντ και προσθέτει: “Η Τουρκία είναι πολύ καλή ομάδα, παίζει εξαιρετική άμυνα και αγωνίζεται με καρδιά παίρνοντας δύναμη από το κοινό της. Είναι μία ομάδα με πολλά ψηλά κορμιά, που θα διεκδικήσει πολλά ριμπάουντ και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είμαστε έτοιμοι για το παιχνίδι με την Τουρκία. Είναι ένα σημαντικό παιχνίδι που θέλουμε να κερδίσουμε, γιατί αν πάρουμε την πρώτη θέση ανοίγει ο δρόμος».
Όσο για την θερμή υποδοχή που τους ετοιμάζουν οι Τούρκοι φίλαθλοι, δήλωσε: “Δεν φοβόμαστε την ατμόσφαιρα. Είναι χαρά για μας να αγωνιζόμαστε σε γεμάτα γήπεδα. Αν είμαστε ομάδα, που είμαστε ομάδα, μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Στο ματς με την Τουρκία κρίνεται κάτι παραπάνω από μία πρωτιά στον όμιλο και η Εθνική θα πρέπει να νικήσει και τους 11.000 φανατισμένους Τούρκους φιλάθλους.. Από το 2007 στη Μαδρίτη έχει να αντιμετωπίσει τόσο εχθρική ατμόσφαιρα η ελληνική ομάδα σε μεγάλη διοργάνωση, όταν έπαιζε στον ημιτελικό του Ευρωμπασκετ με την Ισπανία
Στο παιχνίδι αυτό κρίνονται πάρα πολλά και για τις δύο ομάδες. Ο νικητής αυξάνει πάρα πολύ τις πιθανότητες να φτάσει μέχρι τέλους στην κατάκτηση ενός μεταλλίου. Αντίθετα, ο χαμένος θα έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα στην συνεχεία. Η πρωτιά στον όμιλο στέλνει μακριά τις ΗΠΑ και την Ισπανία, η δεύτερη και η τρίτη θέση, φέρνει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα…
Αν η Ελλάδα βγει δεύτερη στο τρίτο γκρουπ, πέφτει πάνω στις ΗΠΑ στα προημιτελικά (αν συμβεί το λογικό και οι ΗΠΑ πάρουν την πρώτη θέση στον όμιλό τους), αν η Εθνική βγει τρίτη, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει την Ισπανία στους “16”. Αν και εφόσον, η Ισπανία χάσει την πρωτιά, κάτι πιθανό μετά την ήττα της από την Γαλλία. Όπως και να έχει, για να μην μπει σε αυτή την διαδικασία η Εθνική είναι αναγκαία η πρωτιά. Όσο δύσκολο κι αν είναι να νικήσει η Ελλάδα την Τουρκία μέσα στην Άγκυρα. Ο πρώτος του ομίλου έχει τον πιο βατό δρόμο. Κι όλα αυτά έγιναν για χάρη των διοργανωτών και όχι της Ελλάδας.
Πάντως τεχνικά ο τρίτος όμιλος, είναι το γκρουπ της… ζώνης. Στο ματς Τουρκία – Ρωσία, οι δύο ομάδες έπαιξαν σχεδόν και τα 40 λεπτά άμυνα χώρου. Η Κίνα και το Πουέρτο Ρίκο επέλεξαν την ίδια άμυνα εναντίον της Εθνικής. Ειδικά την Τουρκία δεν την βολεύουν τα μαρκαρίσματα απέναντι στην Ελλάδα και μάλλον θα διαλέξει τον ίδιο τρόπο για να αναχαιτίσει τους δικούς μας περιφερειακούς.
Η επιστροφή του Φώτση και του Σχορτσανίτη θα δώσει επιπλέον λύσεις στην επίθεση κι από εκεί και πέρα πρέπει να λυθεί και το θέμα της άμυνας. Χρειάζεται συγκέντρωση για 40 λεπτά, κάτι που δεν είδαμε στα δύο πρώτα ματς. Και το ένστικτο αυτοσυντήρησης λειτούργησε κόντρα σε Κίνα και Πουέρτο Ρίκο στα τελευταία λεπτά, όμως με την Τουρκία δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χαλάρωση. Η Εθνική πρέπει να πιέσει, να κλέψει, να πάρει τα ριμπάουντ και να βγάλει αιφνιδιασμούς. Μέσω της άμυνας θα έρθουν οι εύκολοι πόντοι, αλλιώς το σκορ θα πάει πολύ χαμηλά κι αυτό βολεύει την Τουρκία.

Όνομα: Γιάννης Ράπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου