Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Περνά η ΑΕΚ - χαμόγελα για ΠΑΟΚ - δύσκολα για Άρη


Ημέρα αφιερωμένη στα ευρωπαϊκά κύπελλα και η Παρασκευή, καθώς διεξήχθη στα γραφεία της Νιόν η κλήρωση της φάσης των ομίλων της 2ης της τάξη ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, του Γιουρόπα Λιγκ. Κλήρωση με μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς το παρών έδωσαν 3 εκπρόσωποι μας στον θεσμό. Η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης.
Ευνοημένη από την κλήρωση της Παρασκευής θεωρείται η Ένωση, καθώς το συγκρότημα του Ντούσαν Μπάγεβιτς απέφυγε ομίλους φωτιά, όπως ο πρώτος με Γιουβέντους και Μάντσεστερ Σίτι, ο 2ος με Ατλέτικο και Λεβερκούζεν, με την ΑΕΚ να κληρώνεται στον 7ο όμιλο, απέναντι στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, την Άντερλεχτ και την Χάιντουκ Σπλιτ.
Η ΑΕΚ έχει πολύ κακές αναμνήσεις από προηγούμενα ραντεβού της με την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης, καθώς μετρά 2 αποκλεισμούς και μάλιστα σε 2 σερί περιόδους. Η αρχή έγινε την σαιζόν 2004-05 όταν η Ζενίτ είχε συντρίψει με 5-1 την Ένωση, στην φάση των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά, η ΑΕΚ έπεσε και πάλι θύμα των Ρώσων, με τους οποίους αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα στην Αγία Πετρούπολη, ηττήθηκε όμως στην Αθήνα με 0-1. Η Ζενίτ είναι μία από τις ομάδες που προέρχονται από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, από τα οποία αποκλείστηκε όμως, από την Γαλλική Οσέρ. Τα μεγάλα ονόματα των Ρώσων είναι οι Κερζάκοφ, Ντάνι, Ζιριάνοφ, καθώς και ένας πρώην Ενωσίτης, ο Μπρούνο Άλβες. Το μεγάλο αστέρι των Ρώσων όμως, δεν είναι άλλος από τον τεχνικό της ομάδας, Λουτσιάνο Σπαλέτι.
Γνωστή από το παρελθόν και η Άντερλεχτ, που κοντραρίστηκε με την ΑΕΚ το 2006-07 στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με τις 2 ομάδες να μοιράζονται ισάριθμες ισοπαλίες, με σκορ 1-1 στην Αθήνα και 2-2 στις Βρυξέλλες, και την Ένωση να τερματίζει 3η στον όμιλο της, με την Άντερλεχτ 4η. Από το Τσάμπιονς Λιγκ προέρχονται και οι Βέλγοι, οι οποίοι όμως έμειναν εκτός συνέχειας από την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Πολλές από τις ελπίδες του για διάκριση, ο τεχνικός της Άντερλεχτ, Άριελ Γιάκομπς τις στηρίζει στους Μπουσουφά και Λουκάκου.
Τέλος, τον 7ο όμιλο συμπληρώνει η Χάιντουκ Σπλιτ. Μια ομάδα που στηρίζεται σε τεράστιο βαθμό στους Κροάτες ποδοσφαιριστές της, ανάμεσα σε αυτούς και ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Σρνταν Άντριτς, καθώς επίσης και στο μεγάλο της αστέρι, τον Βόσνιο Σενιγιάντ Ίμπρισιτς.
Εκτός από την ΑΕΚ, η κληρωτίδα χαμογέλασε και στον ΠΑΟΚ. Το έργο του Δικέφαλου του Βορρά αναμενόταν εξαιρετικά δύσκολο, αν αναλογιστούμε πως η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο 4ο και τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας, όμως τα ονόματα των Βιγιαρεάλ, Μπριζ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ δίνουν το δικαίωμα της ελπίδας στον καλό ΠΑΟΚ, στον ΠΑΟΚ που άφησε εκτός συνέχειας την Φενέρμπαχτσέ.
Φυσικά η Βιγιαρεάλ είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της 1ης θέσης. Τα κίτρινα υποβρύχια παίζουν φέτος στην Ευρώπη από… σπόντα, καθώς πήραν την θέση της Μαγιόρκα, που αποκλείστηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω χρεών. Για να φτάσει μέχρι τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, το συγκρότημα του Χουάν Κάρλος Γαρίδο απέκλεισε στον προηγούμενο γύρο την Ντιεπρ Μογκίλεφ με δύο νίκες, 5-0 και 2-1.
Από εκεί και πέρα, η Μπριζ σε καμία περίπτωση δεν είναι το φόβητρο που μπορεί να κρατήσει τον ΠΑΟΚ μακριά από την διεκδίκηση της 2ης θέσης. Ειδικά μετά το κάκιστο ξεκίνημα της στο φετινό πρωτάθλημα, στο οποίο μετρά 1 νίκη και 3 ήττες. Το συγκρότημα του Άντρι Κόστερ, στον προηγούμενο γύρο, άφησε εκτός συνέχειας την Ντιναμό Μινσκ.
Τον 4ο όμιλο συμπληρώνει η Ντιναμό Ζάγκρεμπ από την Κροατία. Το συγκρότημα του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού Βλάνταν Χαλίλχοζιτς, και των γνωστών μας από το πέρασμα τους από την Ελλάδα, Τα¨ομισλαβ Μπούτινα και Ιγκόρ Μπίσκαν, έχει ήδη 3 νίκες σε 5 αγωνιστικές στο Κροατικό πρωτάθλημα, καταλαμβάνοντας την 3η θέση της βαθμολογίας, ενώ πήρε την πρόκριση στους ομίλους αποκλείοντας με 2 νίκες, 2-0 και 2-1, την Γκιορ από την Ουγγαρία.
Στην πιο δύσκολη θέση από όλους τους εκπροσώπους μας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, βρίσκεται ο Άρης, καθώς οι κίτρινοι της Θεσσαλονίκης κληρώθηκαν στον 2ο όμιλο, απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, την Μπάγερ Λεβερκούζεν και την Ρόζενμποργκ.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχια για την Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς, και μόνο το γεγονός πως πρόκειται για την κάτοχο του τίτλου τα λέει όλα. Αν κοιτάξει κανείς το ρόστερ των Ροχιμπλάνκος παθαίνει ίλλιγο, καθώς συναντά σε αυτό παίκτες όπως οι Ρέγες, Ουιφαλούσι, Ασουνσάο, Τιάγκο Μέντες, Μερίδα, και φυσικά, πάνω από όλους, ο Κουν Αγκουέρο, με τον MVP του παγκοσμίου Κυπέλλου, τον μεγάλο Ντιέγκο Φορλάν.
Μια από τις σταθερότερες παρουσίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Μάλιστα αυτή θα είναι η 3η φορά που οι Γερμανοί θα επισκεφτούν ελληνικό έδαφος, καθώς την σαιζόν 2000-01 έχασαν με 2-0 από την ΑΕΚ, στο πλαίσιο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ 2 χρόνια αργότερα γνώρισαν την συντριβή με το εκπληκτικό 6-2 από τον Ολυμπιακό.
Τέλος, τον όμιλο συμπληρώνει η Ρόζενμποργκ, ακόμα μία ομάδα προερχόμενη από το Τσάμπιονς Λιγκ, με τους Νορβηγούς να μένουν εκτός συνέχειας από την αντίπαλο, πλέον, του Παναθηναϊκού, την Κοπεγχάγη.
Αναλυτικά η κλήρωση της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, έχει ως εξής:
1ος Όμιλος:
Γιουβέντους
Μάντσεστερ Σίτι
Σάλτσμπουργκ
Λεχ Πόζναν

2ος Όμιλος:
Ατλέτικο Μαδρίτης
Λεβερκούζεν
Ρόζενμποργκ
ΑΡΗΣ

3ος Όμιλος:
Σπόρτινγκ
Λιλ
Λέφσκι
Γάνδη

4ος Όμιλος:
Βιγιαρεάλ
Μπριζ
Ντιναμό Ζάγκρεμπ
ΠΑΟΚ

5ος Όμιλος:
Άλκμααρ
Ντιναμό Κιέβου
ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ
Σέριφ Τίρασπολ

6ος Όμιλος:
ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Παλέρμο
Σπάρτα Πράγας
Λωζάννη

7ος Όμιλος:
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης
Άντερλεχτ
ΑΕΚ
Χάιντουκ

8ος Όμιλος:
Στουτγκάρδη
Χετάφε
Οντένσε
Γιουνγκ Μπόις

9ος Όμιλος:
Αϊντχόφεν
Σαμπντόρια
Μέταλιστ
Ντεμπρετσένι

10ος Όμιλος:
Σεβίλλη
Παρί Σεν Ζερμέν
Ντόρτμουντ
Καρπάτι Λβιβ

11ος Όμιλος:
Λίβερπουλ
Στεάουα Βουκουρεστίου
Νάπολι
Ουτρέχτη

12ος Όμιλος:
Πόρτο
Μπεσίκτας
ΤΣΣΚΑ Σόφιας
Ραπίντ Βιέννης

Γιάννης Γιαννουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου