Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Οι 53 ημέρες του Λίνεν στον Ολυμπιακό


Η τραγική εικόνα που παρουσίασε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με την Μακάμπι στο Ισραήλ και φυσικά ο αποκλεισμός του από την συνέχεια του Europaleague ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Εβαλντ Λίνεν δεν έπεισε τον μεγαλομέτοχο του Πειραϊκού συλλόγου Βαγγέλη Μαρινάκη πως μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα στην ομάδα από αυτά που παρουσίασαν οι ερυθρόλευκοι την περσινή χρόνια και πηρέ την απόφαση να τον αντικαταστήσει την επόμενη μάλιστα ημέρα του αποκλεισμού.

Άλλωστε η πρόσληψη του Λίνεν στον Ολυμπιακό στις 14 Ιουνίου δεν ήταν επιθυμία του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά της επερχόμενης διοίκησης, αφού ο νέος μεγαλομέτοχος των ερυθρόλευκων πριν αναλάβει τη τύχη της ΠΑΕ είχε εκφράσει την επιθυμία του να κάνει δώρο στην ομάδα τον Ερνέστο Βαλβέρδε ή κάποιον προπονητή εγνωσμένης αξίας, ωστόσο σεβόμενος την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης κράτησε τον Λίνεν για προπονητή.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Ολυμπιακός είχε προγραμματίσει στις 14 Ιουνίου να ξεκινήσει την προετοιμασία του εν όψει της νέας χρονιάς , μιας και η θέση που πήρε στα πλει οφ τον έβαζε στις Ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις πολύ νωρίς και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου. Όμως η ομάδα δεν είχε προπονητή και έτσι αποφασίστηκε να μετατεθεί η έναρξη της προετοιμασίας για μια εβδομάδα αργότερα, αφού στις 14 Ιουνίου την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει η προετοιμασία, η ερυθρόλευκη ΠΑΕ ερχόταν σε συμφωνία με τον Έβαλντ Λίνεν, ο οποίος στη συνέχεια θα επέστρεφε στην Γερμανία για να λύσει την συνεργασία του με την Μόναχο 1860.
Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού κ.Σωκράτης Κόκκαλης στις 21 Ιουνίου παρουσίασε τον Λίνεν στους παίκτες που είχαν συγκεντρωθεί στου Ρέντη για την έναρξη της προετοιμασίας, όμως ο Γερμανός προπονητής δεν παρουσιάστηκε ποτέ επίσημα από την ΠΑΕ, παρά το γεγονός ότι είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους ερυθρόλευκους για έναν χρόνο με οψιόν ανανέωσης για ακόμα έναν.

Στην πρώτη του Ολυμπιακού οι παίκτες που είχε στη διάθεσή του ο Λίνεν ήταν οι Γιάννης Παπαδόπουλος, Λεντέσμα, Γκαλίτσιος, Μήτρογλου, Ζαϊρί, Ραούλ Μπράβο, τα δύο μεταγραφικά αποκτήματα Μιραλάς και Μέγερι, καθώς και οι νεαροί Νικλητσιώτης, Βαλεριάνος, Βασιλόγιαννης, Φετφατζίδης, Σοϊλέδης, Βάντερσον και Σταμόγιαννος, ενώ και στις 24 Ιουνίου που η ομάδα αναχώρησε για το Μόναχο για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, ο Λίνεν δεν είχε όλους τους παίκτες για να δουλέψει.
Έτσι στο πρώτο φιλικό της ομάδας κόντρα στην Ντιναμο Ζαγκρεμπ, το οποίο έληξε 1-1 κανείς δεν μπορούσε να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την δουλειά του Γερμανού τεχνικού.

Στο δεύτερο φιλικό προετοιμασίας με αντίπαλο την Σλάβια Πράγας μπορεί η ομάδα να εμφανίστηκε ελαφρώς βελτιωμένη επικρατώντας της Τσέχικης ομάδας με 3-1, όμως ούτε σε αυτό το παιχνίδι μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτός θα είναι ο Ολυμπιακός της νέας χρονιάς. Όμως η εικόνα που παρουσίασε η ομάδα στο τρίτο της φιλικό με την Στεάουα Βουκουρεστίου από την οποία ηττήθηκε με 1-0 ήταν αποκαρδιωτική. Βέβαια ακόμα και τότε δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν ότι χρειάζεται χρόνος, υπομονή και δουλειά, αλλά και παίκτες για να μπορέσει να δέσει η ομάδα.

Οι ερυθρόλευκοι στο πρώτο τους επίσημο παιχνίδι για τα προκριματικά του Europaleague θα βρουν απέναντι τους την αδύναμη Μπέσα της οποία θα επιβληθούν άνετα με 5-0 στην Αλβανία. Στο δεύτερο μεταξύ τους ματς, στο άδειο λόγο τιμωρίας Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός θα παρουσιάσει κόντρα στην Μπέσα στο πρώτο ημίχρονο το περσινό του πρόσωπο, όμως στο δεύτερο μέρος το γκολ του Ντουντού θα λύσει τα πόδια των παικτών του Λίνεν και το τελικό 6-1 θα γράψει την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή νίκη του Ολυμπιακού και φυσικά θα αφήσει για λίγο τον Λίνεν να συνεχίσει απερίσπαστος την δουλειά του μέχρι το ματς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Στο φιλικό που θα ακολουθήσει με τον Εργοτέλη στο Ρέντη, ο Λίνεν θα δοκιμάσει τα δυο νέα μεταγραφικά αποκτήματα, τους Ιμπαγάσα και Ρόμενταλ, όμως πάλι η εικόνα της ομάδας δεν ήταν καλή.

Στο πρώτο παιχνίδι με τους Ισραηλινούς στο Καραϊσκάκη, θα χαθεί για ακόμα μια φορά ένα ολόκληρο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο μέρος έστω και με το ζόρι ο Ολυμπιακός θα καταφέρει να νικήσει με 2-1 χάρης τα τέρματα των Ζαϊρί και Ρόμενταλ, αποτέλεσμα βέβαια που δεν του έδινε την πρόκριση. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ωστόσο θα αρχίσουν να ακούγονται και τα πρώτα παράπονα για τον Λίνεν και τις επιλογές του, αλλά και την εικόνα της ομάδας.

Ο Λίνεν θα προσπαθήσει να διορθώσει ορισμένα πράγματα που δεν άρεσαν σε κανένα στο παιχνίδια με την Μακάμπι, στο φιλικό με τον Αστέρα Τρίπολης, όμως δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει, με τους ερυθρόλευκους να αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στην ανάπτυξη, αλλά και στο τελείωμα φάσεων, με αποτέλεσμα το ματς να λήξει 0-0.

Αν και ο Ολυμπιακός συνέχισε να δείχνει συμπτώματα της περσινής περιόδου, ο Γερμανός προπονητής, παρά την στήριξη που είχε από όλους, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος δεν κατάφερε να αλλάξει κάτι και έτσι η ομάδα στον επαναληπτικό στο Ισραήλ εμφανίστηκε χωρίς πάθος, διάθεση και φυσικά οι επιλογές του Λίνεν για τις οποίες ο Γερμανός είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, έφεραν τον Ολυμπιακό εκτός Ευρωπαϊκών διοργανώσεων από τις 5 Αυγούστου. Ταυτόχρονα έδειξαν στον κ. Μαρινάκη τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει για να προλάβει τα χειρότερα, που δεν ήταν άλλος από την λύση της συνεργασίας με τον Λίνεν, αλλά και το «σφυξιμο των λουριών», σε ορισμένους παίκτες που ακόμα δεν έχουν καταλάβει σε ποια ομάδα αγωνίζονται.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου