Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Στον "πόλεμο" κατά της βίας και οι ποδοσφαιριστές


Η βία στα γήπεδα ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, την Πέμπτη το πρωί, στο γραφείο του, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών.

Σ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ… «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το κ. Γενικό, για το φλέγον θέμα της βίας στα γήπεδα, που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε έξαρση. Συζητήσαμε κάποιες δικές μας προτάσεις, που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας και ο κ. Γενικός τις είδε, προς τιμήν του, με πολύ θετικό μάτι. Είναι δίπλα μας να μας βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, ούτως ώστε αυτό το εγχείρημα και η πρωτοβουλία που πήραμε εμείς οι ποδοσφαιριστές να έχει ευτυχή κατάληξη και να αποδώσει καρπούς ».

Ο Γενικός γραμματέας Αθλητισμού συνεχάρη τον ΠΣΑΠ για το ότι μπήκε δυνατά στο πόλεμο ενάντια της βίας με μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως η συμβολική κίνηση της έναρξης των συναντήσεων της πρώτης αγωνιστικής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα με δεκαπεντάλεπτη καθυστέρηση, αλλά και η ομόφωνη δεσμευτική δήλωση των ποδοσφαιριστών, που αναφέρει ότι σε επόμενο σοβαρό περιστατικό βίας, το οποίο θα γίνει σε ποδοσφαιρικό ή μη χώρο, θα υπάρξει άμεση αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο όλων των ποδοσφαιριστών.

Σ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ…
«Ξεκινάμε με τη δεκαπεντάλεπτη καθυστέρηση σαν ένα καμπανάκι κινδύνου ή πρόληψης, αν θέλετε. Από κει και πέρα αν τα πράγματα δεν κυλήσουν ομαλά και έχουμε πάλι τα ίδια γεγονότα τα οποία ίσως απειλούν και τη σωματική μας ακεραιότητα ή προσβάλουν την υπόληψη μας γενικά σαν αθλητές και ποδοσφαιριστές, υπάρχει από κοινού ομόφωνη απόφαση τον μελών του ΠΣΑΠ, παρουσία όλων των ποδοσφαιριστών της Εθνικής ομάδας και των αρχηγών των ομάδων Β και Γ Εθνικής, οι ποδοσφαιριστές να αποχωρήσουν ομαδικώς από τους αγωνιστικούς χώρους».

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ… «Στηρίζουμε απόλυτα τις ενέργειες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, στο θέμα της πάταξης και της αντιμετώπισης του φαινομένου της αθλητικής βίας. Χωρίς ποδοσφαιριστές, όπως ξέρετε, ποδόσφαιρο δεν μπορεί να παιχτεί και φαίνεται ότι όλα τα πράγματα κάποτε κατασταλάζουν. Και οι ποδοσφαιριστές κατασταλάζουν στην αυτονόητη απόφαση και τους συγχαίρουμε. Για το λόγο αυτό τους κάλεσα και στο γραφείο μου να έχουμε αυτή τη συζήτηση, να μετάσχουν και να γίνουν νευραλγικός βραχίονας μαζί με την Πολιτεία και το συντεταγμένο ποδόσφαιρο στην καταπολέμηση της βίας. Οποιαδήποτε ενέργεια των ποδοσφαιριστών με κατεύθυνση την αποτροπή της βίας και το αυτονόητο δικαίωμα να διαφυλάσσουν τη σωματική τους ακεραιότητα, θα στηριχτεί από την Πολιτεία απέναντι σε οποιονδήποτε θελήσει να αντιδράσει και να ενοχληθεί από αυτήν».

Στο μεταξύ με αφορμή το θέμα της βίας στα γήπεδα και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σύσκεψη με την συμμέτοχη των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Πολιτισμού, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της αστυνομίας.
Στην σύσκεψη των τριών υπουργείων συζητήθηκε η επαναφορά του ιδιώνυμου αδικήματος για περιπτώσεις αθλητικής βίας αλλά μόνο στις περιπτώσεις που οι κατηγορίες για τους συλληφθέντες είναι οι η πρόκληση σωματικής βλάβης και η φθορά ξένης περιουσίας, με το υπουργείο δικαιοσύνης να είναι αυτό που προέβαλε αρχικά αντιρρήσεις για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο εφαρμόστηκε την περίοδο 2006-2009 από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ορφανό. Να θυμίσουμε ότι τότε η εφαρμογή του ιδιώνυμου αδικήματος προκάλεσε αύξηση των συλλήψεων και αύξηση των αντιδράσεων των οργανωμένων οπαδών που στράφηκαν κατά του νόμου και την άνοιξη του 2009 ο διάδοχος του Ορφανού, Γιάννης Ιωαννίδης προχώρησε στην κατάργησε του συγκεκριμένου νόμου θεωρώντας τον άδικο. Τώρα όμως στην προσπάθεια που γίνεται απ όλους τους φορείς για να παταχτεί το φαινόμενο της βίας η κυβέρνηση συζητεί την επαναφορά του θεωρώντας ότι μερίδα αυτών που προκαλούν επεισόδια έχουν αυτονομηθεί.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου