Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ...ΤΟΥΡΚΙΑ


Η Εθνική Ελλάδος ξεκίνησε με δυο νίκες τις υποχρεώσεις της στην Τουρκιά βάζοντας τα θεμέλια για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο της. Στο μυαλό των διεθνών υπάρχει μόνο το επόμενο παιχνίδι με την Τουρκία. Η νίκη θα δώσει κατά μεγάλη πιθανότητα την πρώτη θέση στον όμιλο της. Από τις δύσκολες νίκες με Κινά και Πουέρτο Ρίκο η επίσημη αγαπημένη πρέπει να κρατήσει μόνο την ικανότητα της να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις κατά την διάρκεια των παιχνιδιών. Κοινό χαρακτηριστικό και των δυο αγώνων ήταν το πρόβλημα έλεγχου του ρυθμού καθώς και η μονοδιάστατη αντίδραση εναντίον ζώνης με σουτ τριών πόντων.
Βασική δικαιολογία βεβαίως σε αυτό αποτελεί και η απουσία των Φώτση και Σχορτσιανίτη, και ιδιαίτερα του δευτέρου, που δυσκόλευε την τροφοδοσία της μπάλας μέσα στην ρακέτα και ως αποτέλεσμα είχε το κλείσιμο της άμυνας των αντίπαλων. Με την προσθήκη των δυο παικτών στα επόμενα παιχνίδια το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας θα προσθέσει εύκολους πόντους μέσα από το ζωγραφιστό αλλά ταυτόχρονα και ένα αξιόπιστο περιφερειακό σουτ που τόσο έλλειψε στα δυο προηγούμενα παιχνίδια.
Οι αντίπαλοι της Εθνικής παρατηρώντας τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας
διαπίστωσαν ότι διακόπτοντας τον αιφνιδιασμό, κατεβάζοντας τον ρυθμό και ρισκάροντας με ελευθέρα σουτ τριών πόντων έχουν περισσότερες πιθανότητες για νίκη εναντίον ενός αντιπάλου σαφέστατα ανώτερου.
Για την Εθνική ομάδα μπάσκετ τώρα αρχίζει το Μουντομπάσκετ. Κι αν διαχειριστεί έξυπνα την κατάσταση που συνάντησε έως τώρα, μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει. Μετά από δύο πανομοιότυπα ματς, η Εθνική συνεχίζει αλώβητη, εκεί όπου οι Σέρβοι και οι Ισπανοί υπέστησαν τις εκπλήξεις της πρεμιέρας χάνοντας από τις σαφώς υποδυέστερες ομάδες των Γερμανών και Γάλλων αντίστοιχα.
Το μείζον πρόβλημα πάντως για τους διεθνείς και το τεχνικό επιτελείο είναι η άμυνα. Διότι καλή άμυνα σημαίνει, έλεγχος του ρυθμού, και έλεγχος του ρυθμού σημαίνει τρέξιμο. Είναι αδύνατον για μία ομάδα όταν δεν βγάζει φάσεις μέσα από την άμυνά της να τρέξει. Η Κίνα και το Πουέρτο Ρίκο λοιπόν είχαν καλές επιστροφές και ο ρυθμός ποτέ δεν ήρθε στα χέρια της ελληνικής ομάδας. Μονό με καλή άμυνα θα τονώσει και την αυτοπεποίθησή της, και θα βρει ρυθμό στην επίθεση της.
Όμως η Εθνική διαθέτει εξαιρετικούς παίκτες εναντίον ζώνης όπως οι Σπανούλης, Σόφο, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής Ζήσης, Καλάθης. Ικανοί να τρυπήσουν την αντίπαλη άμυνα, να δημιουργήσουν για τους συμπαίκτες τους, να κυκλοφορήσουν με σωστή νοοτροπία τη μπάλα. Μακράν ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής κόντρα στην ομάδα του Μπαρέα ήταν ο Σπανούλης.
Στο πρώτο ημίχρονο, πάντως, σε αντίθεση με το δεύτερο, αλλά και με τον αγώνα κόντρα στην Κίνα, η Ελλάδα δεν είχε ούτε υπομονή, ούτε σκέψη, ούτε σύνεση. Ήταν βιαστική, άνευρη και με κακό timing. Έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις στις λάθος στιγμές. Στο δεύτερο μέρος η κατάσταση ελαφρώς βελτιώθηκε.
Τεχνικά όμως, ήχησε κι ένα καμπανάκι για τον Γιόνας Καζλάουσκας… Η χρησιμοποίηση άμυνας ζώνης σε παιχνίδια όπως με το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι υποτιμητική για οποιανδήποτε προπονητή. Με την έλλειψη του Σχορτσιανιτη μέσα στην ρακέτα ήταν πασιφανές ότι υπήρχε τεράστιο πρόβλημα στο μαρκάρισμα του μεγαλόσωμου center των Πορτορικάνων Ράμος και κανένας από τους Έλληνες διεθνείς δεν μπορούσε να τον μαρκάρει ένας εναντίον ενός.
Μία ζώνη απέναντι σε τέτοιους παίκτες δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Απεναντίας, μπορεί να είναι και δίοδος, από τη στιγμή μάλιστα που στο χθεσινό παιχνίδι υπήρχαν τεράστια αμυντικά προβλήματα για την Ελληνική ομάδα.
Το ξεκίνημά μας πάντως είναι άσχημο μόνο σε στατιστικά και ποσοστά. Από την άλλη το ίδιο συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια στην Ιαπωνία όπου νικούσαμε με ηρωισμούς, σουτ της τελευταίας στιγμής και κάποια τύχη. Τα σημαντικά παιχνίδια είναι τα χιαστή και εκεί οφείλει η Εθνική να είναι απολύτως έτοιμη.
Με την Τουρκία σίγουρα η ομάδα θα εμφανιστεί πολύ πιο ήρεμη, πιο επιθετική, θα αισθανθεί την ίδια ασφάλεια όπως στους αγώνες πριν την Σερβία. Δεν είναι θέμα αντιπάλων όσο δικής μας ηρεμίας η οποία δεν υπήρχε με εξαίρεση τον ηγέτη της ομάδας που είναι, όπως και πέρυσι, ο Σπανούλης και ο Τσαρτσάρης.
Τέλος η υπερβολικά καλή διαιτησία κόντρα στο Πουέρτο Ρίκο θα είναι αρκετά διαφορετική απέναντι στους διοργανωτές αφήνοντάς τους να παίζουν την ίδια υπέρμετρα σκληρή άμυνα όπως στις δύο αναμετρήσεις. Η Ελλάδα διαθέτει μεγαλύτερη ποιότητα, ικανότερους παίκτες παντού και το ευρωπαϊκό παιχνίδι δεν ταιριάζει στον σούπερ σταρ των Τούρκων Τούρκογλου. Εάν η Ελληνική ομάδα θυμηθεί τον καλό αμυντικό εαυτό της, που της χάρισε τα μετάλλια στις προηγούμενες διοργανώσεις, ελέγξει τον ρυθμό και φέρει το παιχνίδι κοντά στους 80 πόντους τότε έχει μεγάλες πιθανότητες για νίκη και ουσιαστικά κατάκτηση της πρωτιάς του ομίλου.

Όνομα: Γιάννης Ράπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου