Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Η φιλοσοφία του Σάντος για την Εθνική ομάδα


Την φιλοσοφία του για τη νέα Εθνική ομάδα που θέλει να δημιουργήσει ανέλυσε το πρωί της Τρίτης ο Φερνάντο Σάντος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης. Ο Πορτογάλος τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια συμπαγή ομάδα με ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, οι παίκτες της οποίας θα αγωνίζονται με σύστημα 4-4-2 με ρόμβο στο κέντρο, κάτι που αρχικά θα επιχειρήσει να το θέσει σε εφαρμογή στο φιλικό παιχνίδι με την Σερβία στις 11 Αυγούστου στο Βελιγράδι.
Ο 56χρονος προπονητής, αφού εξήγησε στους εκπροσώπους του τύπου πως επιθυμεί να αγωνίζεται από εδώ και πέρα η Εθνική ομάδα, ανέλυσε σε βίντεο το πλάνο του, σύμφωνα με το οποίο οι διεθνείς θα παίζουν με οργανωμένες επιθέσεις, με κατοχή της μπάλας και καλή κυκλοφορία, ενώ αμυντικά θα παίζουν με ζώνη πρέσινγκ και όχι με μαν του μαν ακόμα και αν ο αντίπαλος έχει παίκτες όπως ο Μέσι.

Φ.ΣΑΝΤΟΣ… «Όλοι παίκτες θα γνωρίζουν ρόλο τους μέσα στην ομάδα γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το σύστημα 4-4-2 με ρόμβο στο κέντρο ή 4-3-3, αλλά στο φιλικό με τη Σερβία θα παίξουμε το 4-4-2. Μπορεί για κάποιους παίκτες αυτό να είναι κατι νέο, όμως απαιτεί από πλευράς παικτών διάθεση και τακτική παιδεία και γι’ αυτό θεώρησα ότι έχω την ευκαιρία στο φιλικό να κανω αυτη τη δοκιμή.
Επιλογές έγιναν για να δοκιμάσω παίκτες με αυτό το σύστημα, αλλά υπάρχει και η επιλογή του 4-3-3, σε περίπτωση που θεωρήσω ότι υπάρχει δυσκολία προσαρμογής στο 4-4-2. Όταν η ομάδα έχει την μπάλα και κάνουμε οργανωμένη επίθεση, οι γραμμές θα είναι κοντά και θα πρέπει να κάνουμε αντεπίθεση με μεγάλες πάσες. Ωστόσο, αυτό το πράγμα θα γίνεται σε μικρό ποσοστό. Κατά κύριο λόγο, θα πηγαίνουμε σε οργανωμένη επίθεση - περίπου 80%. Πάντα σημαντικό ρόλο παίζουν ο αντίπαλος και η δυναμικότητά του για τον τρόπο που θα παίζει η Εθνική. Αμυντικά θα παίζει ζώνη (δεν θα υπάρχουν τρεις στην άμυνα, όπως συνήθιζε ο Ότο Ρεχάγκελ), με πρέσινγκ, ένα ανοιχτό σύστημα. Επίσης, δεν θα υπάρχει man to man, ακόμα και αν έχουμε αντίπαλο τον Μέσι ή τον Πελέ. Εμείς θα έχουμε συγκεκριμένη φιλοσοφία στην άμυνα. Είναι πιο εύκολο να εφαρμόσεις αυτά που θέλεις, όταν έχεις τους παίκτες κάθε μέρα, επειδή όμως παίρνουμε τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές πιστεύω ότι θα αφομοιώσουν γρήγορα τα όσα θέλω
».

Σε ότι αφορά τις επιλογές του ο Σάντος, τόνισε πως όλοι οι παίκτες έχουν θέση στην Εθνική ομάδα και κυρίως αυτοί που θα έχουν αγωνιστικό ρυθμό και καλή φυσική κατάσταση, ωστόσο σκοπός του είναι να υπάρχει ένας βασικός κορμός.

Φ. ΣΑΝΤΟΣ… «Δεν υπάρχουν νέοι ή μεγαλύτεροι παίκτες σε ηλικία. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν και αυτοί που δεν μπορούν. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα είναι στην Εθνική. Εκτός όσων έχουν εκφράσει άρνηση να παίξουν όπως ο Νικοπολίδης. Δεν σημαίνει ότι όσοι ήταν παρόντες στο Μουντιάλ και τωρα δεν είναι στην αποστολή πως δεν θα είναι ξανά στην Εθνική. Υπήρχαν περιπτώσεις όπως ο Τζιόλης που έχει σχέση με φυσική κατάσταση και δεν κλήθηκε, αυτό δεν σημαίνει πως είναι εκτός. Δεν αφήνουμε έξω κάποιους, αλλά δοκιμάζουμε και νέους παίκτες. Όπως ο Γ. Παπαδόπουλος που ήταν μέρος της Ελπίδων στην οποία έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά, αλλά και οι Κυριάκος Παπαδόπουλος, Πλιάτσικας, Μήτρογλου που προέρχονται από την Ελπίδων, τους έχω δει να παίζουν και παρόλο που δεν αγωνίζονται ξέρω ότι προπονούνται κανονικά, συμμετάσχουν σε φιλικά και πληρούν τα κριτήρια επιλογής για το συγκεκριμένο ματς. Ήθελα να έχω δύο σε κάθε θέση για να κάνω αλλαγές δίχως ν’ αλλάξει το σύστημα. Αυτή ήταν η επιλογή. Η Εθνική είναι ανοιχτή σε όσους το αξίζουν. Πάντως το σίγουρο είναι πως θα υπάρχει μια βάση, ένας κορμός».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός επιδιώκει να οργανώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και γι αυτό το λόγο θα έχει συχνές συναντήσεις με τους προπονητές και των μικρότερων Εθνικών ομάδων, ενώ αποκάλυψε πως έχει κάνει πρόταση στην ομοσπονδία να δημιουργηθεί μια ομάδα με παίκτες κάτω των 23 ετών, η οποία θα είναι ο προθάλαμος για την Εθνική ανδρών και για να το καταστήσει σαφές έκανε λόγο για το μοντέλο που ακολουθεί η Ισπανία.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου