Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Στο Λος Άντζελες η κούπα


Repeat είναι η λέξη που ακούγεται σε όλο το Λος Άντζελες από τα ξημερώματα της Παρασκευής, καθώς το καμάρι της πόλης, οι Λέικερς, επικράτησαν των Μπόστον Σέλτικς με 83-79, κατακτώντας έτσι , με 4-3 νίκες, το 2ο συνεχόμενο πρωτάθλημα τους, και 17ο στην ιστορία τους, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ των άσπονδων εχθρών, Σέλτικς.
Σε αντίθεση με το 6ο παιχνίδι της σειράς, όπου οι Σέλτικς είχαν παραδοθεί από τα μισά της πρώτης περιόδου, στο 7ο και τελευταίο η ομάδα της Βοστόνης ήταν αποφασισμένη, όχι μόνο να πουλήσει το τομάρι της, αλλά και να φύγει με την νίκη, και παράλληλα με το πρωτάθλημα, από το Λος Άντζελες. Η άμυνα των Σέλτικς επικεντρώθηκε πάνω στους Κόμπε και Γκασόλ, αφήνοντας τους υπόλοιπους να σουτάρουν, τακτική που έπιασε τόπο στο πρώτο 12λεπτο, με τους φιλοξενούμενους να κλείνουν την πρώτη περίοδο με προβάδισμα 9 πόντων, 23-14, έχοντας μάλιστα την ευκαιρία να φύγουν με διψήφια διαφορά, όμως το τρίποντο του Άλεν με την εκπνοή δεν βρήκε στόχο.
Με την έναρξη της 2ης περιόδου, ο Μπράιαντ άρχισε να βρίσκει τα πατήματα του, και βοηθούμενος από τον εξαιρετικό Αρτέστ, έτρεψε ένα σερί 9-0 για τους Λιμνάνθρωπους, ισοφαρίζοντας σε 23-23. Οι 2 ομάδες συνέχισαν να παλεύουν σώμα με σώμα στο μεγαλύτερο μέρους του 2ου 12λεπτου, με τους Σέλτικς, όμως, να είναι και πάλι αυτοί που έκαναν το δικό τους ξέσπασμα με το φινάλε του ημιχρόνου, κλείνοντας το πρώτο μέρος στο +6, 40-34.
Ήταν τέτοια η εμφάνιση των Σέλτικς, που το κατάμεστο Στέιπλς Σέντερ είχε πλέον σωπάσει. Σε αυτό, βέβαια, βοήθησε το σερί 9-2 των φιλοξενούμενων, που απέκτησαν αέρα 13 πόντων, 49-36, 8.24 πριν το τέλος της 3ης περιόδου, με τους Σέλτικς να κρατάνε την διαφορά κοντά στους 10 πόντους, μέχρι το 3.27 πριν το τέλος της περιόδου, 56-47. Αν οι Λέικερς ήθελαν να διεκδικήσουν την νίκη-τίτλο, θα έπρεπε οπωσδήποτε να αντιδρούσαν σε εκείνο το χρονικό σημείο. Και πράγματι, Μπράιαντ, Γκασόλ και Όντομ, με προσωπικές προσπάθειες, πήραν στις πλάτες τους τους Λέικερς, και μείωσαν στους 4 πόντους, με το φινάλε της 3ης περιόδου. 57-53 για τους Σέλτικς, με τους Λέικερς όμως να έχουν ξεκινήσει την δική τους αντεπίθεση, η οποία και συνεχίστηκε με την έναρξη της 4ης περιόδου, με το Λος Άντζελες να ισοφαρίζει, μετά από πάρα πολύ ώρα, σε 61-61, με 7.29 πριν το τέλος του ματς.
Πλέον, οι Λέικερς είχαν τα πάντα με το μέρος τους. Το μομέντουμ του αγώνα, την ψυχολογία, τον κόσμο, κάτι που φάνηκε στα αμέσως επόμενα λεπτά, με τους Λέικερς να τρέχουν ένα σερί 9-3, φεύγοντας, για πρώτη φορά στο παιχνίδι, με 6 πόντους, 70-64, 4.38 πριν το τέλος. Οι Σέλτικς έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους να γυρίσουν το ματς, με τους Γουάλας και Άλεν να πυροβολούν από έξω, όμως ένα τρίποντο του Αρτέστ, στο 1.01 πριν το τέλος, και 4/4 βολές από τους Μπράιαντ και Βούγιασιτς, χάρισαν την νίκη στο Λος Άντζελες. Τελικό σκορ, Λέικερς 83 Σέλτικς 79, με τους Λιμνάνθρωπους να πανηγυρίζουν έξαλλα την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Πρώτος σκόρερ και MVP των τελικών, από πλευράς Λέικερς, ο μεγάλος Κόμπε Μπράιαντ, που τελείωσε το παιχνίδι με ένα εντυπωσιακό νταμπλ νταμπλ, έχοντας 23 πόντους και 15 ριμπάουντ. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη όμως, το Λος Άντζελες χρωστά κάτι παραπάνω από το μισό τρόπαιο στον Πο Γκασόλ, με τον Ισπανό να είναι, για ακόμα ένα ματς, συγκινητικός με 20 πόντους και 18 ριμπάουντ. Η αποκάλυψη του 7ου τελικού ήταν ο Ρον Αρτέστ, που τελείωσε το παιχνίδι με 19 πόντους, ενώ 10 πόντοι ήταν ο απολογισμός του Φίσερ.
Από πλευράς Σέλτικς, 18 πόντους και 10 ριμπάουντ είχε ο Πιρς, 17 πόντοι ήταν η συνεισφορά του Γκαρνέτ, 11 πόντους είχε ο Ρασίντ Ουάλας, 13 πόντους πέτυχε ο Ρέι Άλεν, ενώ τέλος, 14 πόντους και 10 ασσίστ πρόσφερε ο Ρόντο.

Γιάννης Γιαννουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου