Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πλούσιο θέαμα στο Γιουρόπα Λιγκ


Μεγάλο βήμα για την πρόκριση της στα προημιτελικά του Europa League πραγματοποίησε η Σπαρτάκ Μόσχας, που άλωσε το Άμστερνταμ, επικρατώντας του Άγιαξ με 1-0. Χρυσός σκόρερ από πλευράς Μοσχοβιτών ο Άλεξ στο 57, που με ένα καταπληκτικό τέρμα έδωσε την τεράστια νίκη στην ομάδα του, με τον Αίαντα, πλέον, να καλείται να κάνει την μεγάλη ανατροπή επί ρωσικού εδάφους.
Σπουδαία νίκη και για την Διναμό Κιέβου, που επικράτησε του φαβορί της διοργάνωσης, Μάντσεστερ Σίτι, με το καθαρό 2-0, και πλέον ταξιδεύει με άλλον αέρα στην Αγγλία, ενόψει της ρεβάνς του Σίτι οφ Μάντσεστερ. 25ο λεπτό και οι γηπεδούχοι ανοίγουν το σκορ. Δράστης, ο μεγάλος Αντρέι Σεφτσένκο, που με προβολή στο 25, νίκησε τον Χαρτ, βάζοντας τους Ουκρανούς μπροστά στο σκορ. Στην συνέχεια, οι Σίτιζενς πίεσαν για το γκολ της ισοφάρισης, τέρμα όμως το οποίο ήρθε από πλευράς γηπεδούχων, με τον Γκούσεφ να βρίσκεται σε πλεονεκτικότατη θέση, και με δυνατό σουτ έστειλε για δεύτερη φορά την μπάλα στα δίκτυα του Χαρτ. 2-0 για την Διναμό Κιέβου, η οποία, πλέον, αποκτά τεράστιο προβάδισμα ενόψει του επαναληπτικού του Σίτι οφ Μάντσεστερ.
Μικρό προβάδισμα πρόκρισης και για την Μπενφίκα, που επικράτησε της Παρί Σεν Ζερμαίν με 2-1, με τους Γάλλους, πάντως, να έχουν την ρεβάνς στο γήπεδο τους. Οι Παριζιάνοι πάγωσαν το Ντα Λουζ με την συμπλήρωση 15 λεπτών, όταν και ο Νενέ πραγματοποίησε την εξαιρετική ατομική προσπάθεια, με τον Βραζιλιάνο, την κατάλληλη στιγμή, να τροφοδοτεί τον Λουιντουλά, και τον επιθετικό της Παρί να νικά με ιδανικό πλασέ τον Χιμένεθ, βάζοντας τους φιλοξενούμενους μπροστά με 0-1. Οι Πορτογάλοι ευτύχησαν να φέρουν το ματς στα ίσα πριν το φινάλε του πρώτου μέρους. Ήταν το 42ο λεπτό, με τον Περέιρα, με ιδανικό κοντρόλ και άψογο τελείωμα, να στέλνει την μπάλα στα δίκτυα του Έντελ, ισοφαρίζοντας σε 1-1, αποτέλεσμα με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος. Τελικά, οι Αετοί της Λισσαβόνας ευτύχησαν να φτάσουν στο γκολ της νίκης 8 λεπτά πριν τα 90, με την χρυσή αλλαγή των Πορτογάλων, τον ΓΙάρα, με σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, να γράφει το τελικό 2-1, που δίνει στην Μπενφίκα τον πρώτο λόγο ενόψει του επαναληπτικού.
Εύκολο έργο είχε η Τβέντε, που διέσυρε την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης με 3-0, εξασφαλίζοντας, ουσιαστικά, από το πρώτο παιχνίδι, την πρόκριση της στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Ο χορός των τερμάτων για τους Ολλανδούς ξεκίνησε με την συμπλήρωση 25 λεπτών αγώνα, όταν και ο Ντε Γιονγκ με κεφαλιά έγραψε το 1-0, αποτέλεσμα με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο. Με την έναρξη της επανάληψης, οι γηπεδούχοι έφτασαν και σε ένα δεύτερο τέρμα. Ήταν το 56ο λεπτό, όταν και ο Λάντζαατ με εν κινήσει σουτ νίκησε τον Μαλαφέεφ, διπλασιάζοντας τα γκολ των Ολλανδών, οι οποίοι, στην εκπνοή του αγώνα, σφράγισαν την νίκη τους, και κατά πάσα πιθανότητα και την πρόκριση στην επόμενη φάση, όταν και ο Ντε Γιονγκ, με το δεύτερο τέρμα του στο παιχνίδι, διαμόρφωσε το τελικό Τβέντε – Ζενίτ 3-0.
Ένα λάθος του Σωτήρη Κυργιάκου ήταν αυτό που καταδίκασε την Λίβερπουλ σε ήττα με 1-0 στην έδρα της Μπράγκα, με τους Πορτογάλους να έχουν, πλέον, το προβάδισμα, ενόψει της ρεβάνς του Άνφιλντ. Το παιχνίδι, ουσιαστικά κρίθηκε στην φάση του 18ου λεπτού, όταν και ο Κυργιάκος υπέπεσε σε πέναλτι, δίνοντας στους Πορτογάλους την τεράστια ευκαιρία να πάρουν κεφάλι στο σκορ. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Άλαν, που νίκησε τον Ρέινα, πετυχαίνοντας το 1-0 για την Μπράγκα. Η Λίβερπουλ, πάντως, φωνάζει για την φάση του 63ου λεπτού, όταν και ο Τζο Κόουλ ανατράπηκε καθαρά από τον Ροντρίγκεζ, με τον διαιτητή, όμως, να μην καταλογίζει την εσχάτη των ποινών, στερώντας από τους Ρεντς την ευκαιρία να αποκτήσουν τον πρώτο λόγο ενόψει του επαναληπτικού.
Σπουδαίο παιχνίδι διεξήχθη στο Μπάι Αρίνα, με την Βιγιαρεάλ να περνά με την νίκη από το άντρο της Λεβερκούζεν, επικρατώντας των γερμανών με 3-2. Οι Ασπιρίνες ήταν αυτές που άνοιξαν το σκορ λίγο μετά την συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα και συγκεκριμένα στο 33, όταν και ο Κάντλετς με δυνατό συρτό σουτ νίκησε τον Ντιέγκο Λόπεζ, πετυχαίνοντας το 1-0. Η απάντηση των Ισπανών ήρθε στην πρώτη, ουσιαστικά, επίσκεψη τους στα καρέ του Άντλερ, όταν και ο Ρόσι, με το 7ο φετινό του τέρμα στην διοργάνωση, ισοφάρισε σε 1-1, αποτέλεσμα με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος. Μάλιστα, τα κίτρινα υποβρύχια, κατάφεραν να γυρίσουν τούμπα το παιχνίδι, όταν και ο Νιλμάρ, 1 λεπτό μετά την είσοδο του στο παιχνίδι στην θέση του Ρόσι, πραγματοποίησε την ατομική προσπάθεια, και με πλασέ νίκησε τον Άντλερ, βάζοντας την Βιγιαρεάλ μπροστά στο σκορ με 1-2. Η χαρά των Ισπανών, όμως, κράτησε μόλις 2 λεπτά, καθώς στο 72 η λεβερκούζεν έφτασε στο 2-2. Ήταν η σέντρα του Βιντάλ από τα δεξιά, η αρχική κεφαλιά του Κίσλινγκ, με τον Κάστρο να γίνεται κάτοχος της μπάλας και με δυνατό σουτ να μην αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Ντιέγκο Λόπεζ. 2-2. Τα κίτρινα υποβρύχια, όμως, είχαν τον τελευταίο λόγο στο παιχνίδι. Έτσι, στο 90, οι Ισπανοί βγήκαν ταχύτατα στην αντεπίθεση, με τον Καθόρλα να βρίσκει τον Νιλμάρ και τον Βραζιλιάνο, με το δεύτερο τέρμα του στο ματς, να χαρίζει την τεράστια νίκη στην Βιγιαρεάλ, με 3-2, με τους Ισπανούς να γίνονται πλέον το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση, καθώς έχουν την ρεβάνς στο Μαδριγάλ.
Νίκη και για την 3η εκπρόσωπο της Πορτογαλίας στο ΓΙουρόπα Λιγκ, την Πόρτο, που άλωσε το Λουζνίκι, επικρατώντας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 1-0. Το νικητήριο τέρμα των Δράκων του Οπόρτο σημείωσε ο Γκουαρίν με δυνατό σουτ, και ενώ το ρολόι σημάδευε το 70ο λεπτό της αναμέτρησης, με την Πόρτο να κρατά, πλέον, την τύχη στα χέρια της, καθώς έχει την ρεβάνς στο Ντραγκάο.
Τέλος, ανοικτούς λογαριασμούς άφησαν PSV Αϊντχόφεν και Ρέιντζερς, μετά την λευκή ισοπαλία του Φιλιπς Στάντιον. Έτσι, το εισιτήριο της πρόκρισης για τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, θα κριθεί στον επαναληπτικό αγώνα που διεξάγεται στο Άιμπροξ, έδρα της ομάδας της Γλασκώβης.

Γιάννης Γιαννουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου