Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Κατέθεσαν Βορίας και Δαλούκας


Με τις καταθέσεις του Σωτήρη Βοργία και του Γιώργου Δαλούκα στον Αθλητικό Εισαγγελέα συνεχίστηκε την Παρασκευή το σίριαλ με τις κασέτες. Ο Βοργιάς βρέθηκε στην Ευελπιδων και στο γραφείο του Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου στις 9:30 το πρωί και κατέθετε για περισσότερη από μία ώρα, ενώ κατά την έξοδο του δήλωσε… «Η προανάκριση είναι μυστική, ελπίζω κάτι να βγει αυτή τη φορά».
Από την πλευρά του ο Θεσσαλός πρώην διαιτητής έφτασε στις 10:30, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του και κατέθεσε για περίπου μιάμιση ώρα. Ο Δαλούκας μπορεί να μην έκανε δηλώσεις, ωστόσο όπως προέκυψε προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες για πρόσωπα και καταστάσεις, αρνούμενος ότι έχει δωροδοκηθεί και ότι έχει στείλει επιστολές σε ΕΠΟ και UEFA, ενώ ζήτησε ηθική αποκατάσταση και επιστροφή στη διαιτησία. Παράλληλα υπογράμμισε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, χωρίς να κατονομάσει από ποιους.
Ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου έχει συλλέξει αρκετά και σημαντικά στοιχεία για να συνεχίσει την υπόθεση και την Δευτέρα έχει καλέσει για να καταθέσουν τους Σοφοκλή Πιλάβιο και Κύρο Βασάρα, ενώ την Τετάρτη εν όποιων του αθλητικού εισαγγελέα θα βρεθεί ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης. Επίσης δεν θα κληθούν σε αυτή τη φάση της προκαταρκτικής εξέτασης οι Αχιλλέας Μπέος και Νικόλαος Πατέρας, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στις κασέτες, παρά μόνο αν στη συνέχεια προκύψουν στοιχεία.
Στο μεταξύ ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Ανδρέας Φάκος, επικοινώνησε με την εισαγγελέα πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, και ζήτησε να του διαβιβαστούν τα στοιχεία που της κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας για να εξετάσει κατά πόσο μπορεί να ασκήσει πειθαρχική δίωξη. Όμως λόγο του ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη ο αθλητικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου δεν δίνει τα στοιχεία πριν αυτή ολοκληρωθεί. Έτσι όπως προκύπτει η ΕΠΟ θα τα ζητήσει από τον Αλέξη Κούγια και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα λάβει ολόκληρο τον φάκελο της υπόθεσης από τον αθλητικό εισαγγελέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα της «διαστρέβλωσης αγώνα» έχει παραγραφεί διότι σύμφωνα με το άρθρο 21 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ πρέπει να γίνει καταγγελία εντός ενός μήνα από την τέλεση του παιχνιδιού. Ωστόσο, το αδίκημα της «δωροδοκίας» ή της "απόπειρας δωροδοκίας" παραγράφεται σε τρία χρόνια και εκεί θα στραφεί όπως φαίνεται ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ από τη στιγμή που πάρει τα στοιχεία στα χέρια του.

Με αφορμή τελευταία γεγονότα στο χώρο του ποδοσφαίρου ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής έστειλε επιστολή στην ΕΠΟ ζητώντας της να αναλάβει δράση για τη σωτηρία του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Το αυτοδιοίκητο τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον» επισημάνεται στην επιστολή, ενώ η Σούπερ Λίγκα χαρακτηρίζεται «ακατάλληλη» να διοργανώσει το πρωτάθλημα και επαναλαμβάνεται η πρόθεση διακοπής κάθε χρηματοδότησης των ομάδων.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα αθλητισμού η Super League, υπό τις περιστάσεις, με τον τρόπο που λειτουργεί, αλλά και με τη συμπεριφορά σημαντικών παραγόντων που την απαρτίζουν είναι ακατάλληλη να διοργανώσει πρωτάθλημα. Η ΕΠΟ φέρει την ευθύνη, απέναντι στην Πολιτεία, για την φερεγγυότητα και την αξιοπιστία όλων των πρωταθλημάτων. Οι τεχνικές παράμετροι του παραπάνω θέματος για το επόμενο πρωτάθλημα πρέπει να αποσαφηνιστούν αμέσως. Μέσα στις παραμέτρους αυτές η ΕΠΟ οφείλει να προσκομίσει σαφές σχέδιο με το οποίο να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά σε οργανωτικό και πειθαρχικό επίπεδο, τα θέματα της βίας και της αξιοπιστίας.
Επίσης ο κ. Μπιτσαξής θεωρεί ότι απαιτείται η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την θωράκιση της διαιτησίας, και του πειθαρχικού ελέγχου των διαιτητών αλλά και των παραγόντων. Απαιτείται η θέσπιση ενός πλήρους κώδικα δεοντολογίας διαιτητών και παραγόντων η παράβαση του οποίου να επιφέρει απώλεια της ιδιότητάς τους. Η επιλογή των διαιτητών, αλλά και η μετάκληση ξένων διαιτητών όταν είναι αναγκαίο, πρέπει να γίνεται με σύστημα που εξασφαλίζει πλήρως την διαφάνεια και την αμεροληψία. Τέλος ζητάει από τον κ. Πιλάβιο να θεσπίσει αποτρεπτικές ποινές για
τα βεγγαλικά, τις κροτίδες, και εν γένει τις επικίνδυνες για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων εύφλεκτες ύλες. Τον μηχανισμό διακοπής των αγώνων με κανονιστικούς αυτοματισμούς όταν απειλείται η σωματική ακεραιότητα αθλητών και νομίμως παρευρισκομένων στον αγωνιστικό χώρο και την περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών σε επεισόδια ευρείας κλίμακας και την υποτροπή.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου