Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Υπέρ της ΑΕΚ η προϊστορία με ΠΑΟΚ


Τη Κυριακή το απόγευμα η ΑΕΚ φιλοξένει τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σουπερ Λιγκ. Μπορεί λίγες ημέρες νωρίτερα ο δικέφαλος του βορρά να απέσπασε λευκή ισοπαλία στην έδρα της Ένωσης για τα ημιτελικά του Κυπέλλου και να απέκτησε μικρό προβάδισμα εν όψει του επαναληπτικού στη Τούμπα, ωστόσο το μεθαυριανό παιχνίδι μεταξύ των δικεφάλων θα είναι διαφορετικό.
Αυτή τη φορά η μάχη που θα δώσουν Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς έχει ως στόχο την καλύτερη θέση στον βαθμολογικό πίνακα, εν όψει τον playoffs και φυσικά την έξοδο τους στην Ευρώπη. Η ΑΕΚ μετά από 24 αγώνες βρίσκεται στην 3η θέση του πίνακα της Σουπερ Λιγκ με 37 βαθμούς, ενώ ο ΠΑΟΚ με έναν αγώνα λιγότερο, αφού εκκρεμεί η αναμέτρηση με τον Εργοτέλη, είναι στην 6η θέση με 34 βαθμούς.
Μπορεί σε ένα ντέρμπι να μην χωράνε προγνωστικά, όμως αν ανατρέξουν στο παρελθόν θα δούμε ότι η κιτρινόμαυροι έχουν την προϊστορία με το μέρος τους.
Η ΑΕΚ από την δημιουργία της εθνικής κατηγορίας το 1959-60 έχει αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στην έδρα της 51 φορές στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, με την Ένωση να μετράει 38 νίκες, τον δικέφαλο του βορρά να έχει φύγει με το διπλό από την πρωτεύουσα μόλις 6 φορές, ενώ 7 αναμετρήσεις έχουν λήξει ισόπαλες. Όπως είναι φυσικό μεγάλη διαφορά θα υπάρχει και στα τέρματα με τους παίκτες της ΑΕΚ να έχουν στείλει την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΟΚ 111 φορές, ο όποιος έχει σκοράρει αντίστοιχα, 39 φορές.
ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν συναντηθεί και δυο φορές στα playoffs. Πέρσι η αναμέτρηση στο Ολυμπιακό Στάδιο έληξε 0-0, ενώ πρόπερσι η Ένωση πηρέ μια άνετη νίκη με 3-1. Την πρώτη χρονιά των αγώνων κατάταξης το 2007-08 ο ΠΑΟΚ δεν συμμετείχε στην διαδικασία.
Τελευταίος παίκτης των κιτρινόμαυρων που σημείωσε τέρμα κατά του δικέφαλου του βορρά στο ΟΑΚΑ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν ο Μαντούκα, στην περσινή νίκη της ΑΕΚ με 1-0, ενώ με το ίδιο σκορ είχε λήξει και το προ διετίας παιχνίδι των δυο ομάδων στο με το μοναδικό γκολ της συνάντησης να το έχει σημειώσει ο Τζεμπούρ.
Τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ έφυγε νικητής από την Αθήνα ήταν το 2002-03, οπού είχε επικρατήσει στην έδρα της Ένωσης με 4-3, ενώ μεγαλύτερη νίκη της ΑΕΚ ήταν το 6-2 του 1962 και του 2002 και μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΟΚ, το 3-1 της σεζόν 1982-83.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου