Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Οι διαιτητές πέρασαν απο ψυχομετρικά τεστ


Τα ψυχομετρικά τεστ τα οποία πέρασαν οι διαιτητές και οι βοηθοί της Σουπερ Λιγκ στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να διαπιστωθεί από την διεύθυνση ανάπτυξης διαιτησίας η αντίδραση των ρέφερι σε μια σειρά από καταστάσεις που αντιμετωπίζουν ήταν σίγουρα κάτι το πρωτόγνωρο.

Κύρος Βασάρας: « Πρόκειται για τεστ ανάλυσης και αξιολόγησης της προσωπικότητας των διαιτητών που αφορούν 46 σημεία του χαρακτήρα του ανθρώπου. Οι διαιτητές θα αξιολογηθούν επιστημονικά ως ομάδα και θα βγουν συμπεράσματα, τα οποία θα παρουσιάσει επίσημα η ΕΠΟ, σε σχέση με τον ανθρώπινο μέσο όρο».

Σκοπός του σεμιναρίου το οποίο πραγματοποιείτε κάθε μήνα εκτός από τα ψυχομετρικά τεστ ήταν να δουν οι διαιτητές τα λάθη που έχουν κάνει στα παιχνίδια που έχουν σφυρίξει και να τα διορθώσουν και γι αυτό το λόγο ο Διευθυντής Ανάπτυξης Κύρος Βασάρας που τους πρόβαλε τις φάσεις σε βίντεο μίλησε με σκληρή γλώσσα προς τους ρέφερι, αφού πολλές από τις επίμαχες φάσεις τις είχαν δει σε προηγούμενες συγκεντρώσεις και παρόλα αυτά όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής του κανονισμού δεν έπραξαν τα δέοντα.

Κύρος Βασάρας: «Σκοπός της Διεύθυνσης Ανάπτυξης διαιτησίας είναι να παρέχουμε στον διαιτητή όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση. Ότι κάνουν οι προπονητές σε μια ομάδα το ίδιο πρέπει να κάνω και εγώ σε θέματα θεωρίας, πρακτικής, έλεγχο φυσικής κατάστασης και αυτοσυγκέντρωσης. Η σημερινή συγκέντρωση είναι από τις τακτικές που κάνουμε και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανάλυση φάσεων και τα θετικά και αρνητικά σημεία που έχουμε δει μετά από παιχνίδια. Τι μπορούμε να βελτιώσουμε. Να βλέπουν οι διαιτητές αλλά και να αποφασίζουν με σθένος και κουράγιο. Είναι υποχρεωμένοι να γυμνάζονται και να εκπαιδεύονται επαγγελματικά για να αποδίδουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Έχουμε δει αδυναμίες που δεν έχουν λυθεί χρόνια τώρα. Μην περιμένετε να εκπαιδεύσω διαιτητές της Σουπερ Λιγκ. Ένας διαιτητής της Σουπερ Λιγκ έχει κάνει 12 χρόνια διαιτησία. Εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βάση. Από την παραγωγή διαιτητών. Το να γνωρίζει κάποιος δεν φτάνει. Θα πρέπει να μπορεί να εφαρμόσει τους κανονισμούς. Αυτός που μπορεί να το κάνει στο γήπεδο αυτός είναι και ο καλύτερος διαιτητής».

Στην συγκέντρωση των διαιτητών το παρών έδωσε και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Σουπερ Λιγκ, ο οποίος ζήτησε από τους διαιτητές να είναι πιο προσεκτικοί στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται το πρωτάθλημα, ενώ τάχθηκε υπέρ του ορισμού των διαιτητών και όχι της κλήρωσης που πρότεινε να επανέλθει ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής.

Γιώργος Μποροβήλος: « Η Σουπερ Λιγκ ζητάει οι διαιτητές να είναι σε εγρήγορση και να κάνουν καλά την δουλειά τους. Ειδικά τώρα που το πρωτάθλημα φτάνει στο τέλος του και ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν και ποιες θα βγουν Ευρώπη θα πρέπει οι διαιτητές να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα και το σημαντικότερο να έχουμε ενιαία έναρξη και λήξη στους αγώνες. Σαφέστατα ο ορισμός είναι καλύτερος, γιατί μπαίνει ο κατάλληλος διαιτητής στο κατάλληλο παιχνίδι και αποφεύγουμε πολλά προβλήματα που βγάζει η κλήρωση. Η κλήρωση είναι κάτι αναχρονιστικό και θα μας γυρίσει χρόνια πίσω».

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά τον Σταθόπουλο, ο οποίος τραυματίστηκε στον αγώνα Εργοτέλης-Ατρόμητος και δεν θα μπορεί να σφυρίξει παιχνίδι μέχρι το τέλος της σεζόν και ο Γιάχος θα μείνει εκτός ορισμών λόγο τραυματισμού.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου