Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Το "ΟΧΙ" της Σουπερ Λιγκ στον ΓΓΑ


Κατά την πρότασης του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή που με επιστολή του στον Σοφοκλή Πιλάβιο ζητούσε να αναλάβει τη διοργάνωση του πρωταθλήματος η ΕΠΟ λόγο ακαταλληλότητας της διοργανώτριας αρχής, ταχθήκαν τα μέλη της Σουπερ Λιγκ στο διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού το μεσημέρι της Τρίτης, από το οποίο απουσίαζαν οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Λάρισα η κάθε μια για διαφορετικούς λόγους.

Ο πρόεδρος της Σουπερ Λιγκ κατά την ομιλία του στα μέλη του συνεταιρισμού τόνισε πως η Λίγκα δεν είναι υπεύθυνη για τη διαιτησία και ότι έχει μόνο την ευθύνη στην διαχείριση των κεντρικών εσόδων και την διεκπεραίωση τεχνικών θεμάτων για τα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ή υπόνοια αναξιοπιστίας ή άλλων προβλημάτων, ενώ σχετικά με την πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας ότι είναι η μοναδική επιτροπή στον αθλητισμό, αλλά ακόμα και σε σχέση με τα πολιτικά δικαστήρια, η οποία εκδικάζει άμεσα και επιβάλλει χρηματικές ποινές που δεν συναντώνται σε κανένα άλλο δικαστήριο και πως ακόμα και εκεί τον τελευταίο λόγο των έχουν οι επιτροπές της ΕΠΟ. Όσο για την σύμβαση με την Ο.Π.Α.Π. ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισες πως δεν τους κάνει κανένα δώρο ο οργανισμός, αλλά υπάρχουν ανταποδοτικά υπηρεσίες προβολής και προώθησης. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής εξήγησε στα υπόλοιπα μέλη της Λίγκας πως δεν υπάρχει πολιτικός, στέλεχος ή παράγοντας που επιτρέπεται να τους επιβάλει οποιαδήποτε άποψη και πως η διαχείριση των εμπορικών και επιχειρηματικών θεμάτων του πρωταθλήματος είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να τους αφαιρεθεί.

Την άποψη του για την επιστολή του Πάνου Μπιτσαξή εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει διαφθορά στη Σουπερ Λιγκ.

Α. ΜΠΕΟΣ: «Το πρωτάθλημα δεν φεύγει σε καμία περίπτωση από τη Super League. Η ΕΠΟ δεν έχει το δικαίωμα ούτε τη δυνατότητα να το διοργανώσει. Όλο αυτό είναι μια επιθυμία ή πόθος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Αυτό είναι αντίθετο στις επιταγές της FIFA και της UEFA. Αν υπάρχει διαφθορά, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει στη Super League. Είναι πρωτάθλημα που χαίρονται όλοι να το βλέπουν. Δεν έχει κριθεί τίποτα ούτε για το ποιος θα πάρει τον τίτλο, ούτε ποιος θα βγει στην Ευρώπη ούτε για το ποιος θα υποβιβαστεί».

Το διοικητικό συμβούλιο της Σουπερ Λιγκ με ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτήρισε την επιστολή του κ. Μπιτσαξή παντελώς αβάσιμη και ανυποστήρικτη, ενώ ξεκαθάριζε πως η ίδια έχει επιτελέσει με επιτυχή τρόπο τα καθήκοντα της τα οποία είναι η τεχνική οργάνωση των αγώνων του Πρωταθλήματος, τη μόνο σε πρώτο βαθμό απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών και ορισμένων εμπορικών δικαιωμάτων των ομάδων της. Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις των Π.Α.Ε. και της Super League με την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. στην ανακοίνωση της Λίγκας διευκρινίζεται ότι αυτές δεν είναι χαριστικές αλλά είναι αντιθέτως “ανταποδοτικές”, ενώ παράλληλα τόσο ο Συνεταιρισμός μας όσο και τα μέλη αυτού έχουν δεσμευθεί συμβατικά για την μη προβολή ανταγωνιστικών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης τονίζεται ότι μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πάντα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης και βελτίωσης, θα επεξεργαστεί δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου του Πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός ο οποίος απουσίαζε από το ΔΣ της διοργανώτριας έστειλε μια μακροσκελής επιστολή στην εξέφραζε την αντίθεσή του στη διάλυση της διοργανώτριας αρχής, αλλά επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει εκ βάθρων για να αντιμετωπίσει «στρεβλώσεις και προβλήματα. Επίσης η πράσινη ΠΑΕ ανακοίνωνε μια δέσμη μέτρων που πρέπει να παρθούν όπως να περάσουν στο συνεταιρισμό οι παρατηρητές και το δικαίωμα επιβολής ποινών στους διαιτητές, να συνταχθεί Κώδικας Δεοντολογίας και η θεσμοθέτηση αντίστοιχης Επιτροπής Δεοντολογίας, να θεσμοθετηθεί άμεσα μηχανισμός ελέγχου και διαχείρισης εσόδων και εξόδων, ο οποίος θα πραγματοποιείται από ορκωτούς λογιστές σε τακτά διαστήματα, να επιβληθεί μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων επαγγελματικών συμβολαίων ανά ΠΑΕ και να επιβληθεί μέγιστος αριθμός ποδοσφαιριστών που μπορούν να παραχωρηθούν ως δανεικοί σε άλλες ομάδες της Super League, ενώ υπήρχαν και προτάσεις για την βια, τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης, τα πειθαρχικά όργανα, τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων της αστυνομίας με τις εταιρείες σεκιούριτι και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της Λίγκας με την ΕΛΑΣ.

Επιστολή που αναφερόταν στους λόγους που απουσίαζε από το ΔΣ της Σουπερ Λιγκ έστειλε και η ΠΑΕ Λάρισα, τονίζοντας πως ο βασικός λόγος ήταν η παρουσία του Αχιλλέα Μπέου στο συμβούλιο, με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου να απαντάει στην επιστολή του Κώστα Πηλαδάκη.

Α.ΜΠΕΟΣ: «Υπάρχει πειθαρχικό όργανο που θα επιληφθεί. Εγώ πάντως δεν είμαι πρόεδρος ΠΑΕ που ενώ έχω 15.000 κόσμο στο γήπεδο, δηλώνω ότι έχω 4.000. Αν θέλει ο κ. Πηλαδάκης να σώσει τη Λάρισα, να ζητήσει προεδρικό διάταγμα. Να βάλει και πρόεδρο τον Βέρτη και να κάνουν συναυλίες επί χόρτου και επί πάγου».

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου