Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Πολλά λάθη....πολλές τιμωρίες


Όταν οι μοναδικοί Έλληνες διαιτητές που βρίσκοντας την β΄ κατηγορία της ΟΥΕΦΑ, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο πότε πρέπει να δώσουν ένα πέναλτι και πότε όχι, τότε τα πράγματα στην ελληνική διαιτησία είναι πιο σοβαρά από ότι νομίζαμε. Οι διεθνείς ρέφερι Κάκος και Κουκουλάκης κατάφεραν την 19η αγωνιστική να γίνουν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές, έχοντας βεβαία άξιους συμπαραστάτες και τους διεθνείς ρέφερι Σπάθα και Τριτσώνη, αλλά και τους Αμπάρκιολη και Τσινιάρη.

Στη Νέα Σμύρνη ο Τάσος Κάκος έδειξε πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όταν έχει να σφυρίξει παιχνίδι του Παναθηναϊκού και αυτό το λεμέ διότι στα περισσότερα ματς που έχει διευθύνει φέτος και δεν είναι των πρασίνων τα έχει πάει πολύ καλά, όμως την Κυριακή με την απόφαση του αλλοίωσε το αποτέλεσμα και μετά την βαθμολογία που του έβαλε ο Γεράσιμος Μαζαράκης θα μείνει εκτός ορισμών για μερικές αγωνιστικές. Ο λόγος που οδήγησε τον παρατηρητή να του βάλει χαμηλό βαθμό ήταν η φάση του 54ου λεπτού, στην οποία ο Λέτο στην προσπάθεια του να μπει στην περιοχή αρχικά χάνει την μπάλα από παρέμβαση του Σιόβα και στη συνέχεια ο Κουμουρτζί με τάκλιν στην μπάλα καθαρίζει την φάση, όμως ο Αργεντινός μέσος των πρασίνων βουτάει και ξεγελάει τον Κερκυραίο ρέφερι που δεν διστάζει να σφυρίξει πέναλτι, δίνοντας την δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να κάνει το 1-1 από την άσπρη βούλα και να κλέψει τον βαθμό της ισοπαλίας. Ο Κάκος θα έπρεπε να αποβάλει με δεύτερη κίτρινη κάρτα και τον Κουμορτζί, που είχε πάρει άδικα την πρώτη για το ανύπαρκτο πέναλτι, όταν στο 64ο λεπτό έκοψε από πίσω τον Λέτο, ενώ κόκκινη έπρεπε να πάρει και ο Μήτρογλου για τον τρόπο που πανηγύρισε το γκολ που σημείωσε με το να κατεβάσει το σορτσάκι του. Μια λάθος υπόδειξη οφσάιντ είχε ο βοηθός Γεωργαράκος στο 32΄με τον Σισέ να φεύγει από κανονική θέση.

Λίγο νωρίτερα και ο Κουκουλάκης θα ανάγκαζε τον παρατηρητή Φραγκίσκο Σωμαρακάκη να του βάλει χαμηλό βαθμό και να τον παραπέμψει στην ΚΕΔ, η οποία θα αποφασίσει για την τιμωρία του. Στο 10ο λεπτό ο Ουριμπάρι θα γκρεμίσει μέσα στην περιοχή τον Τοροσίδη, όμως ο Ηρακλείωτης ρέφερι δεν θα καταλογίσει την εσχάτη των ποινών. Ο Κουκουλάκης μπορεί να μην είδε το καταφανέστατο πέναλτι πάνω στον Τοροσίδη, είδε όμως στο 28΄ στο καθαρό κόψιμο της μπάλας από τον Ορόθκο ότι υπήρξε παράβαση και πέναλτι πάνω στο Φουστέρ και έτσι διόρθωσε το πρώτο του λάθος με ένα δεύτερο, αφού σε αυτή την περίπτωση ο παίκτης του Αστέρα κάνει τάκλιν πάνω στη μπάλα την οποία και διώχνει και στη συνέχεια πέφτει πάνω και στον επιθετικό μέσο του Ολυμπιακού. Επίσης ο Κουκουλάκης χαρίστηκε σε τρείς περιπτώσεις σε σκληρά μαρκαρίσματα των γηπεδούχων, όποτε δεν τα πήγε καλά ούτε στον πειθαρχικό έλεγχο.

Στην Καβάλα ακόμα ένα διεθνής διαιτητής αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα. Ο Σπάθας θα μπορούσε στο 40΄να καταλογίσει πέναλτι στην ανατροπή του Ουνουάτσι από τον Ελευθερόπουλο, αφού ο επιθετικός των γηπεδούχων τσιμπάει την μπάλα και ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων τον βρίσκει με το πόδι και τον ανατρέπει. Ο Πειραιώτης ρέφερι όμως αδίκησε και τον Ηρακλή, καθώς στο 56΄ στη προσπάθεια του Ιάκομπ να περάσει τον Ντιέ η μπάλα βρίσκει καθαρά στο χέρι του παίκτη της Καβάλας, όμως ο Σπάθας πάλι δεν θα δώσει πέναλτι, με αποτέλεσμα ο παρατηρητής Σίπκας να του βάλει χαμηλό βαθμό.
Ένα πέναλτι δεν έδωσε και ο Τριτσώνης στο παιχνίδι Πανσερραϊκός-Ατρόμητος υπέρ των φιλοξενούμενων, όταν στο 72ο λεπτό ο Άμο έσπρωξε και ανέτρεψε εντός περιοχής τον Μπρίτο, όμως λόγο του ότι ο Ατρόμητος πήρε τους 3 βαθμούς δεν υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος, ενώ το ίδιο συνέβη και στο παιχνίδι της Κέρκυρας με την Λάρισα, με τον Αμπάρκιολη να μην δίνει πέναλτι στο 15ο λεπτό υπέρ των γηπεδούχων σε ανατροπή του Επστάιν από τον Βελάσκο.

Μπορεί οι Τριτσώνης και Αμπάρκιολης να γλιτώσουν την τιμωρία, παρά το σοβαρά τους λάθη το ίδιο όμως δεν θα συμβεί και με τον Τσινιάρη, ο οποίος στο παιχνίδι του Εργοτέλη με τον Άρη, είδε επιθετικό φάουλ του Φατί στον Ρουμπάκη και ακύρωσε το γκολ του Τόχα, με τον παρατηρητή Γιάννη Τσαχειλίδη να καταγράφει το λάθος του Αθηναίου ρέφερι στη έκθεση του.

Στο ματς ΑΕΚ-Ολυμπιακός Βόλου ο Μάνταλος είχε μια δύσκολη φάση την οποία όμως διαχειρίστηκε σωστά, όταν στο 69΄ ο Λυμπερόπουλος σημείωσε τέρμα, το οποίο ακυρώθηκε καθώς είχε προηγηθεί φάουλ του Νασούτι στον Μόνχε, ενώ χωρίς προβλήματα έβγαλε το παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ξάνθη και ο Βοσκάκης.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου