Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΔΗΜΙΟΣ...ΤΟΥΝΤΣΕΡΙ!

Η μία νίκη που έψαχνε ο Παναθηναϊκός για να σφραγίσει την πρωτιά στον 4ο όμιλο δεν κατακτήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σ' ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε με λέι απ του Τουντσερί στην εκπνοή, η Εφές Πίλσεν επικράτησε 79-78 και τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στο ματς με την Αρμάνι Μιλάνο στο ΟΑΚΑ. Για την ομαδα του Ζελικο Ομπραντοβιτς οι απουσιες των Μαριτς και Μπατιστ αποδειχτηκαν τελικα καταλυτικες για την εκβαση του παιχνιδιου. Η νίκη παράλληλα των Τούρκων άφησε την ΤΣΣΚΑ, μετά από οχτώ συνεχόμενες σεζόν, εκτός 16άδας και φάιναλ φορ.

Για να φτάσει πάντως ο Παναθηναϊκός στο σημείο να διεκδικεί τη νίκη φρόντισε να καλύψει διαφορά 18 πόντων (27-9, 34-16, 42-24 στο 20')। Μέχρι το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, οι "πράσινοι" είχαν τρομερό πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα και μετά το 13-0 των γηπεδούχων στο ξεκίνημα (με βάση τα τρία τρίποντα) προσπαθούσαν απλώς να κρατηθούν μέσα στο παιχνίδι। Πήραν σκορ από τους Βουγιούκα και Σάτο, αλλά πέρα από το 27-15 και το 36-22 δεν μπόρεσαν να μειώσουν την διαφορά.

Η ανατροπή ήρθε κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου। Σε εκεινο το σημειο του παιχνιδιου ο Διαμαντίδης ανεβασε κατακορυφα την αποδοση του και οι Περπέρογλου - Φώτσης έδωσαν στηρίγματα σε άμυνα και επίθεση. Μετά το 46-34 και 49-39 στο 25’ ο Παναθηναϊκός άρχισε να κερδίζει σε αυτοπεποίθηση, καλύπτοντας σταδιακά την απόσταση που τον χώριζε από την Εφές. Μάλιστα στο 29’ πλησίασε στους τρεις (53-50), ενώ στις αρχές της τέταρτης περιόδου πέρασε μπροστά (59-63, 61-65), παγωνοντας το «Σινάν Ερντέμ».

Η τουρκική ομάδα απάντησε γρήγορα (66-65 στο 35’), το προβάδισμα άλλαζε διαδοχικά κάτοχο, και υπό αυτές τις συνθήκες απολυτης ισορροπίας όλα κρίθηκαν στις τελευταίες επιθέσεις. Ο Βουγιούκας ισοφάρισε 74-74, ακολούθησε το καλάθι του Ρακόσεβιτς και οι δύο βολές του Διαμαντίδη για το 76-76. Ο Θόρτον πήγε να γίνει... ήρωας, με κλέψιμο και επιθετικό ριμπάουντ, όμως είχε 1/2 από τη γραμμή, προτού ο Διαμαντίδης με προσωπικό καλάθι κάνει το 77-78. Σε εκεινο το σημειο ομως ο Περάσοβιτς έκανε κίνηση ματ στον Ομπράντοβιτς. Στο τάιμ άουτ που πηρε σχεδιασε ενα πολυ καλο συστημα ειδικων καταστασεων για επιθεσεις τελευταιων δευτερολεπτων με τελικο εκτελεστη της επιθεσης τον Τουντσερι. Ο Τουρκος διεθνης στα 3'' που απέμεναν πήρε την μπάλα από τα 8μ. και έφτασε σε ένα εύκολο λέι απ δίνοντας τη νίκη αλλά και την πρόκριση στην ομάδα του, στο Τορ-16.

Γιάννης Ράπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου