Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΟΣΦΠ vs ΠΑΟ με αριθμούς


Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις προγνωστικά για ένα ντέρμπι. Έτσι και σε αυτό του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό το Σαββάτο στο Καραϊσκάκη κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο νικητής. Όμως βλέποντας μέσα από τους αριθμούς στους 22 αγώνες που έχουν δώσει έως τώρα ερυθρόλευκοι και πράσινοι στο πρωτάθλημα μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για το ποια ομάδα έχει το προβάδισμα, αν και σε τέτοιους αγώνες πολλές φορές δεν μετράει τι έχει συμβεί πριν άλλα το ποιος θέλει περισσότερο τη νίκη και ποιος θα μπει με μεγαλύτερο παθός στο γήπεδο και φυσικά θα έχει και την τύχη στο πλευρό του.

Το Σάββατο το απόγευμα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε, αλλά και αυτή του Ζεσουάλδο Φερέιρα θέλουν τη νίκη για διαφορετικούς λόγους. Ο Ολυμπιακός για να κλειδώσει το πρωτάθλημα, αφού η διαφορά θα εκτοξευτεί στους 10 βαθμούς, ενώ ο Παναθηναϊκός για να αποκτήσει ελπίδες για τον φετινό τίτλο.

Ας δούμε όμως με αριθμούς το ντέρμπι αιωνίων. Αύριο στο Καραϊσκάκη η καλύτερη εντός έδρας επίθεση του πρωταθλήματος θα αντιμετωπίσει την καλύτερη εκτός έδρας άμυνα, αφού οι ερυθρόλευκοι στο Φάληρο σε 10 αγώνες έχουν σημειώσει 26 γκολ, ενώ οι πράσινοι στα ίδια παιχνίδια εκτός έδρας έχουν δεχθεί μόλις 5 τέρματα. Βέβαια το να παραβιαστεί η εστία του Πάρντο στο Καραϊσκάκη μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς μέχρι στιγμής ο Ισπανός τερματοφύλακας έχει δεχθεί στο Καραϊσκάκη μόλις 4 γκολ, ενώ από την άλλη ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να σημειώσει μακριά από το ΟΑΚΑ 14 γκολ.

Καλύτερος είναι ο Ολυμπιακός του αιωνίου αντίπαλου του συνολικά σε τέρματα , αφού έχει σκοράρει 42 γκολ σε 22 αγώνες και έχει δεχθεί 10, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που έχει στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα 37 φορές και την έχει μαζέψει από τα δικά του 15. Οι ερυθρόλευκοι όμως για να φτάσουν σε αυτή τη διαφορά τερμάτων πραγματοποίησαν 326 σουτ, έναντι 240 των πρασίνων, οπότε για να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα οι παίκτες του Φερέιρα χρειάζονται 6,5 σουτ, ενώ οι ποδοσφαιριστές του Βαλβέρδε 8,6. Η μεγαλύτερη διαφορά όμως στον επιθετικό τομέα εμφανίζεται στον πλουραλισμό, αφού για τον Παναθηναϊκό σκοράρει ως επί των πλείστων ο Σισέ που έχει πετύχει τα 18 από τα 37 γκολ της ομάδας του, ενώ ο Ολυμπιακός έχει 9 τέρματα από τον Μιραλάς, 8 από τον Φουστέρ, 6 από τον Ριέρα, οι οποίοι θα είναι βασικοί στο ματς του Σαββάτου και 7 από τον Πάντελιτς που θα κάθετε στον πάγκο.

Ο τρόπος παιχνιδιού του Ολυμπιακού με ασφυκτικό pressing και πολλές πάσες έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα σουτ να έχουν γίνει εντός περιοχής, 168 έναντι των 97 του Παναθηναϊκού, οι οποίοι αν και έχουν πραγματοποιήσει 103 σουτ εκτός περιοχής πάλι δεν φτάνουν τα 121 αντίστοιχα σουτ των ερυθρόλευκων. Ισορροπία υπάρχει στις ασίστ με τον Ολυμπιακό να έχει 22 και τον Παναθηναϊκό 23, ενώ και στα λάθη η διαφορά είναι μικρή με τους κόκκινους να έχουν 1005 και τους πράσινους 1068.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο σημαντικό ρόλο παίζει κυρίως η μεσαία γραμμή και εκεί ο Ολυμπιακός με τους Φουστέρ, Ιμπαγάσα, Μοδέστο υπερτερεί των Κατσουράνη, Ζιλμπέρτο Σίλβα και Σιμάο του Παναθηναϊκού.

Ο Φουστέρ σε 22 παιχνίδια μετράει 8 γκολ,1 ασίστ, 157 πάσες, 15 κλεψίματα και 129 λάθη. Ο Ιμπαγάσα σε 18 αγώνες έχει 44 κλεψίματα, 2 ασίστ για γκολ, 286 πάσες και 106 λάθη, ενώ ο Μοδέστο στα 16 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί έχει 26 κλεψίματα,117 πάσες και 45 λάθη.

Από την άλλη ο Κατσουράνης σε 21 ματς έχει 4 γκολ, 4 ασίστ, 204 πασες,26 κλεψίματα και 106 λάθη, ο Σιμάο σε 15 αγώνες έχει 62 πάσες, 21 κλεψίματα και 21 λάθη και ο Σίλβα σε 18 παιχνίδια έχει 1 γκολ, 1 ασίστ, 204 πάσες, 40 κλεψίματα και 64 λάθη.
Με λίγα λόγια η μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού δείχνει πιο δημιουργική, αφού έχει 560 πάσες έναντι των 470 της τριάδας του Παναθηναϊκού, στα κλεψίματα υπάρχει ισορροπία, ενώ εκεί που υπερτερούν οι πράσινοι είναι στα λάθη, καθώς έχουν κάνει 89 λιγότερα από την τριάδα των ερυθρόλευκων.

Σε ότι αφορά την αμυντική λειτουργιά της κάθε ομάδας και εκεί ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος του Παναθηναϊκού, αφού εκτός τα 5 λιγότερα τέρματα που έχει δεχθεί σε σύνολο 22 αγώνων, έχει δεχθεί από τους αντίπαλους του 73 σουτ λιγότερα σε σχέση με τους πράσινους και έχει κάνει και 72 λάθη λιγότερα από ότι η άμυνα του Παναθηναϊκού.

Μπορεί στο ντέρμπι των αριθμών νικητής να βγαίνει ο Ολυμπιακός, όμως στο ντέρμπι του Σαββάτου τον νικητή θα τον διαπιστώσουμε μετά το τελευταίο σφύριγμα του Καλόπουλου.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου