Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Πειθαρχική δίωξη σε ΟΣΦΠ, Μαρινάκη και Μητρόπουλο

Πειθαρχικές διώξεις σε βάρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, του προέδρου του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Τάσου Μητρόπουλου άσκησε ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ Εμμανουήλ Αντωνακάκης. Το κατηγορητήριο είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον Ολυμπιακό, καθώς εγκαλείται για ευρείας κλίμακας επεισόδια και για τους τραυματισμούς, όπως αναφέρει των Σιμάο, Σισέ, Καντέ, Τζόρβα, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σαριέγκι, Νίνη και Γκοβού, ενώ πουθενά δεν αναφέρεται η επίθεση των παικτών του Παναθηναϊκού σε οπαδούς του Ολυμπιακού, όπως διαπιστώθηκε από το βίντεο, αλλά και τα όσα αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας για τον Λετο και τους τρεις παίκτες των πρασίνων που αποβιβάστηκαν από το πούλμαν της ομάδας τους και μπήκαν στα αποδυτήρια για να βρουν τον Τοροσίδη.. Να σημειωθεί ότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ των μελών της Επιτροπής για το αν ο Ολυμπιακός έπρεπε να κληθεί για ευρείας κλίμακας ή για εκτεταμένα επεισόδια και τελικά κλήθηκε για την πρώτη κατηγορία, κάτι που σημαίνει πως ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να τιμωρηθεί με 1 η 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και βαρύ χρηματικό πρόστιμο.
Αρκετά βαρύ είναι το κατηγορητήριο για τον Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος σύμφωνα με την πειθαρχική δίωξη που άσκησε ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας εγκαλείται γιατί δεν τήρησε τους κανόνες του φιλάθλου πνεύματος και δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες, δεν προστάτευσε το κύρος του ποδοσφαίρου, αλλά το δυσφήμισε με ενέργειες και πράξεις που δημιουργούν αίσθημα απαξίωσης στους φιλάθλους. Επίσης ο Πρόεδρος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ κατηγορείται, επειδή «επετέθη φραστικώς και υβριστικώς, και με απειλητικές διαθέσεις κατά ποδοσφαιριστών της αντιπάλου ομάδας του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και ιδιαίτερα κατά των Νίνη, τον οποίον έσπρωξε βιαίως, του Σισέ και του Τζόρβα. Οι προβλεπόμενες ποινές για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού είναι από χρηματικό πρόστιμο μέχρι απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους. Ωστόσο σύμφωνα με το άρθρο 26 παραγράφος 1,2,3 και 4 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, με το οποίο έχει κληθεί ο κ. Μαρίνακης, περί δυσφήμισης του αθλήματος, οι ποινές που προβλέπονται είναι πολύ αυστηρές, καθώς η παράγραφος 4 αναφέρει μεταξύ άλλων απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο τουλάχιστον για 3 χρόνια, αλλά και διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές 6 αγωνιστικών ημερών.
Για τον γενικό αρχηγό της ομάδας Τάσο Μητρόπουλο η πειθαρχική δίωξη αναφέρει πως στη διάρκεια του αγώνα εξύβριζε τον Νίνη και μετά την επίτευξη του δεύτερου γκολ επιτέθηκε στον Λέτο και τον έσυρε από τη φανέλα και σημειώνεται πως παρά τις επανειλημμένες συστάσεις δεν συμμορφώθηκε, αλλά και πως επέδειξε υβριστική συμπεριφορά κατά των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού κατά την αποχώρησή τους από το γήπεδο. Η ποινή που προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 1,2,3 και 4 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ με το οποίο έχει κληθεί ο Μητρόπουλος είναι χρηματικό πρόστιμο μέχρι 20.000 ευρώ και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους από 2 έως 6 μήνες.
Σε ότι αφορά το κατηγορητήριο κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αναφέρει πως οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας δημιούργησαν στον εν γένει χώρο ευρείας κλίμακα επεισόδια για την καταστολή των οποίων χρειάστηκαν αυξημένα μέτρα, ενώ κάνει λόγο και για 1000 φίλαθλους των ερυθρόλευκων οι οποίοι μετά τη λήξη του αγώνα με τον Παναθηναϊκό υπερπήδησαν τα κιγκλιδώματα των κερκίδων , μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα και μανία στους Σιμάο, Σισέ , Καντέ, Τζόρβα, Ζιλμπέρτο, Νίνη και Γκοβού, τους οποίους ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν. Βέβαια πουθενά δεν αναφέρετε πως οι Γκόβου και Καντέ επιτέθηκαν χωρίς προφανή λόγο σε οπαδούς του Ολυμπιακού που πανηγύριζαν τη νίκη της ομάδας τους όπως προκύπτει από το βίντεο του αγώνα, όπου φαίνετε πως ο Γκοβού κλοτσάει στο γόνατο οπαδό του Ολυμπιακού και ο Καντέ προσπαθεί να γρονθοκοπήσει οπαδό των ερυθρόλευκων , ενώ κλοτσάει με βιαιότητα άλλο οπαδό της γηπεδούχου ομάδας, τον οποίο και τραυματίζει. Όπως επίσης πουθενά δεν αναφέρεται όπως προκύπτει και από την έκθεση της αστυνομίας ότι κατά την είσοδό του στον προθάλαμο των αποδυτηρίων ο Λέτο, εμφανώς εκνευρισμένος επιχείρησε να εισέλθει στο διάδρομο που οδηγεί στο χώρο των αποδυτηρίων, του Ολυμπιακού, αλλά συγκρατήθηκε από την Αστυνομική δύναμη και οδηγήθηκε στο διάδρομο του χώρου των αποδυτηρίων του Παναθηναϊκού και πως ενώ είχαν επιβιβασθεί στο λεωφορείο της ομάδας του τριφυλλιού οι ποδοσφαιριστές, αιφνιδιαστικά τρεις-τέσσερις απ' αυτούς, κατευθύνθηκαν τρέχοντας προς τα αποδυτήρια στο χώρο έξω από το ιατρείο, όπου διαπληκτίστηκαν με παράγοντες της ομάδας του Ολυμπιακού και στη συνέχεια επέστρεψαν και επιβιβάσθηκαν στο λεωφορείο.
Οι ερυθρόλευκοι κλήθηκαν σε απολογία για την Πέμπτη από την Πειθαρχική επιτροπή της Σουπερ Λιγκ, για τη συμπεριφορά των φιλάθλων τους, καθώς επίσης και για τη συμπεριφορά του μασέρ Παναγιώτη Μαρινάκη, αλλά και του γενικού αρχηγού Τάσου Μητρόπουλου, ενώ στην κλήση της ΠΑΕ Ολυμπιακός συμπεριλαμβάνονται συνημμένες οι πειθαρχικές διώξεις του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα. Αντίθετα στις κλήσεις της Πειθαρχικής επιτροπής δεν βρίσκεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπως επίσης και κανένας ποδοσφαιριστής της.
Ο Ολυμπιακός από την στιγμή που κατηγορείται για πρώτη φορά για ευρείας κλίμακας επεισόδια, κινδυνεύει με τιμωρία της έδρας του από μια έως δυο αγωνιστικές και βαρύ χρηματικό πρόστιμο, ενώ έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.
Στο μεταξύ με την υπόθεση των επεισοδίων στο Καραϊσκάκη ασχολείται και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος ζήτησε από τον εισαγγελέα Πειραιά να κάνει αυτοπροσώπως την έρευνα και να μην την αναθέσει σε πταισματοδίκη που θα συνεργαζόταν με την Αστυνομία, να εξετάσει με μεγάλη προσοχή το βίντεο του αγώνα, να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο τα καπνογόνα μπήκαν μέσα στο γήπεδο και τέλος να πάρει κατάθεση από τους παριστάμενους στο ντέρμπι εισαγγελείς.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου