Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σχοινί, λέει ο θυμόσοφος λαός και η συγκεκριμένη παροιμία ταιριάζει γάντι όχι μόνο στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, αλλά και άλλων ομάδων όπως του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ που ξαφνικά διαπίστωσαν πως το πρωτάθλημα μας έχει πρόβλημα.. Οι πράσινοι μετά τη λήξη του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, ξεκίνησαν έναν επικοινωνιακό πόλεμο εις βάρος των ερυθρόλευκων με αφορμή την είσοδο των οπαδών του στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να πανηγυρίσουν τη νίκη της ομάδας τους. Στον Παναθηναϊκό υποστήριξαν πως οι παίκτες τους δέχθηκαν επίθεση από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αλλά και από ανθρώπους της ασφαλείας του γηπέδου κάνοντας λόγο για εικόνες που δεν έχει ξαναδεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η αλήθεια όμως είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ζήσει παρόμοια και χειρότερα περιστατικά αρκετές φορές. Μόνο φέτος ο Παναθηναϊκός έχει αναγκαστεί να παίξει 5 παιχνίδια του χωρίς θεατές, λόγω επεισοδίων των οπαδών του. Η πρώτη φορά ήταν το καλοκαίρι στο εντός έδρας παιχνίδι με την Ξάνθη στη Λεωφόρο, με τους πράσινους να μην έχουν τους οπαδούς τους στο πλευρό τους, αφού η ομάδα είχε τιμωρηθεί από την περσινή σεζόν με μια αγωνιστική για τα επεισόδια που είχαν γίνει στο ντέρμπι αιωνίων της 27ης αγωνιστικής στο ΟΑΚΑ. Τότε που από φωτοβολίδα είχε πάρει φωτιά το πούλμαν του Ολυμπιακού, τότε που στον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου η υποδοχή που έτυχε η αποστολή των ερυθρόλευκων από οπαδούς της γηπεδούχου ομάδας με πέτρες, σίδερα μέχρι και ψυγεία να εκτοξεύονται θύμιζε πολεμική επιχείρηση, τότε που μια άτυχη σεκιούριτι έχασε το δάχτυλο της από κροτίδα. Αυτά βέβαια τα επεισόδια τιμωρήθηκαν με μια αγωνιστική, ενώ μερικές μέρες αργότερα τα επεισόδια στον τελικό κυπέλλου κόντρα στον Άρη, με οπαδούς του Παναθηναϊκού ντυμένους με γιλέκα της ΕΠΟ να επιτίθενται σε αυτούς των κιτρινόμαυρων του βορρά τιμωρήθηκαν μόνο με χρηματικό πρόστιμο.
Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2010 και στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής ο Παναθηναϊκός θα έρθει 2-2 με την Καβάλα και μετά την λήξη του αγώνα θα ξεσπάσει μάχη μεταξύ οπαδών του τριφυλλιού και την αστυνομίας, ενώ θα πυρποληθεί και ένα περιπολικό. Η ποινή που θα επιβληθεί στους πράσινους για τα εκτεταμένα επεισόδια στην Καβάλα θα είναι μια αγωνιστική χωρίς θεατές και 45.000 ευρώ πρόστιμο, την οποία θα εκτίσουν στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.
Στις 4 Δεκεμβρίου του 2010 και στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής σοβαρά επεισόδια θα σημειωθούν στον αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού - Πανσερραϊκού, στο ΟΑΚΑ, όταν οπαδοί των πρασίνων, βγήκαν ξαφνικά από το γήπεδο και σε συνεργασία με άλλους, που βρίσκονταν και αυτοί έξω, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στις δυνάμεις των ΜΑΤ με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα. Η απόφαση της Πειθαρχική επιτροπής της Σουπερ Λιγκ ήταν μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και 82.000 ευρώ πρόστιμο, όμως στην εφέσεων έγινε δεκτός ο ισχυρισμών των νομικών εκπροσωπών της πράσινης ΠΑΕ ότι τα επεισόδια τα προκάλεσαν αντιεξουσιαστές με αφορμή την επέτειο για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η ποινή έπεσε, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να παίξει με τον κόσμο του κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου. Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι το φαινόμενο των αντιεξουσιαστών είχε εμφανιστεί τον Δεκέμβριο του 2009 όταν στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ είχαν γίνει επεισόδια για τα οποία την ευθύνη είχαν πάλι οι αντιεξουσιαστές.
Μπορεί η ποινή του Παναθηναϊκού για τα επεισόδια με τον Πανσερραϊκό να έπεσε, όμως την επόμενη αγωνιστική στην Τρίπολη, οι οπαδοί των πρασίνων, στους οποίους είχε απαγορευτεί η μετακίνηση τους από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μετά το τέλος του αγώνα με τον Αστέρα, ήρθαν σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν ως απολογισμό δυο τραυματίες αστυνομικούς, δυο κατεστραμμένα περιπολικά και σοβαρές υλικές ζημίες στο γήπεδο της αρκαδικής ΠΑΕ. Η ποινή για τους πράσινους ήταν μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και 96,000 ευρώ πρόστιμο με τον Παναθηναϊκό να παίζει χωρίς κόσμο στο ματς κυπέλλου με τα Τρίκαλα. Πλέον οι πράσινοι ήταν υπότροποι και για επεισόδια εκτεταμένα και ευρείας κλίμακας, οπότε θα έπρεπε να προσέχουν γιατί σε περίπτωση νέων επεισοδίων η ποινή θα διπλασιαζόταν.
Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε τους ανεγκέφαλους να δράσουν και στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου στο ΟΑΚΑ, όπου μετά την ήττα του Παναθηναϊκού, εξαγριωμένοι οπαδοί των γηπεδούχων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησαν να επιτεθούν στους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους. Οι συγκεκριμένες ενέργειες όχι μόνο δημιούργησαν διοικητικό πρόβλημα στον σύλλογο, αφού μετά το περιστατικό παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Νικόλαος Πατέρας, αλλά επέφερε ποινή της έδρας 2 αγωνιστικών και 71.000 ευρώ πρόστιμο, με τους πράσινους να αντιμετωπίζουν χωρίς θεατές στο ΟΑΚΑ τους Άρη και Καβάλα.
Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ωστόσο δεν είναι οι μοναδικοί που έχουν προκαλέσει επεισόδια. Στο πρόσφατο ντέρμπι Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού μετά τη λήξη του αγώνα, οπαδοί της Ένωσης συνεπλάκησαν με αστυνομικές δυνάμεις εντός του αγωνιστικού χώρου, ενώ και το καλοκαίρι ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς είχε δεχθεί επίθεση σε φιλικό παιχνίδι του δικέφαλου με την Καλλιθέα. Επίσης στο πρόσφατο παιχνίδι Κυπέλλου ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και ενώ ο δικέφαλος του βορρά ήταν τιμωρημένος με κεκλεισμένων των θυρών, ένας από τους οπαδούς του πέταξε ποτήρι προς τον Μιραλάς τα θραύσματα του οποίου βρήκαν στο μάτι τον Βέλγο επιθετικό των ερυθρόλευκων. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν προκαλέσει και εκτεταμένα επεισόδια και στο ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου, αλλά και μετά το ντέρμπι με τον Άρη στη Τούμπα. Όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και την επίθεση προς τον Αντώνη Νικοπολίδη από οπαδό του ΠΑΟΚ το 2009 στη Τούμπα, ούτε την επίθεση στον Σηφάκη από οπαδό του Ηρακλή στο ματς με το Άρη στο Καυταντζόγλειο και φυσικά πολλές άλλες επιθέσεις προς παίκτες, δημοσιογράφους, αλλά και διαιτητές με την χειρότερη να είναι αυτή στον Ευθυμιάδη το 2002 στη Λεωφόρο, επειδή ο Δραμινός ρέφερι είχε τολμήσει να δώσει ένα καταφανέστατο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου