Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Προημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου


Εξαιρετικά παιχνίδια πραγματοποιεί η Ουρουγουάη σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο. Οι Τσελέστε, καθοδηγούμενοι από το εκπληκτικό δίδυμο των Φορλάν και Σουάρες, έχουν οδηγήσει την ομάδα τους μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, εκεί που θα αντιμετωπίσουν την Γκάνα. Η εκπληκτική, μέχρι στιγμής, πορεία των Λατινοαμερικάνων, ξεκίνησε από την φάση των ομίλων, καθώς, στο πλαίσιο του 1ου γκρουπ, είχε να αντιμετωπίσει την διοργανώτρια Νότιο Αφρική, την φιναλίστ του 2006 Γαλλία, και το πάντα υπολογίσιμο Μεξικό. Οι Ουρουγουανοί έδειξαν τα δόντια τους από την πρεμιέρα, όταν, αν και αναγκαζόμενοι να παίξουν στα τελευταία λεπτά με 10 παίκτες, κατάφεραν να πάρουν τον βαθμό της ισοπαλίας από την Γαλλία. Και αν το ματς κόντρα στους τρικολόρ ήταν ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση, το εισιτήριο για του 16 ουσιαστικά εξασφαλίστηκε στο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής, όταν η Ουρουγουάη έκανε μέχρι και τις βουβουζέλες να σωπάσουν, συντρίβοντας την γηπεδούχο Νότιο Αφρική με 3-0. Το παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής, απέναντι στο Μεξικό, είχε ουσιαστικά τυπικό χαρακτήρα για τους Ουρουγουανούς, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την εξαιρετική τους κατάσταση, παίρνοντας την νίκη με 1-0, και την πρώτη θέση του ομίλου, που τους έφερνε απέναντι στην Νότιο Κορέα. Εκεί τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα για τους Λατινοαμερικάνους, όμως 2 τέρματα του Σουάρες έδωσαν την νίκη με 2-1, και το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Εκεί θα αντιμετωπίσουν την μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, που ακούει στο όνομα Γκάνα. Οι Αφρικανοί ξεκίνησαν με το δεξί την παρουσία τους στον 4ο όμιλο, καθώς επικράτησαν της Σερβίας με 1-0. Το παιχνίδι κόντρα στην Αυστραλία ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Γκανέζους να κλειδώσουν την πρόκριση τους. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν και τόσο καλά για τους Αφρικανούς, καθώς, το τελικό 1-1, και με την Αυστραλία να παίζει με 10 από το 25, μετά την αποβολή του Κιούελ, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως άκρο θετικό αποτέλεσμα. Έτσι, οι Γκανέζοι έψαχναν, πλέον, για θετικό αποτέλεσμα, κόντρα στην Γερμανία, για να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στους 16. Το θετικό αποτέλεσμα δεν ήρθε ποτέ, καθώς τα πάντσερ επικράτησαν με 1-0, όμως τα ευχάριστα νέα για τους Αφρικανούς ήρθαν από την Αυστραλία, η οποία επικράτησε της Σερβίας με 2-1. Έτσι τα καγκουρό επικράτησαν με τους Γκανέζους, στην 2η θέση με 4 πόντους, οι Αφρικανοί όμως ήταν αυτοί που πήραν την πρόκριση για την επόμενη φάση, χάρη στον υπέρ τους συντελεστή τερμάτων. Εκεί, στους 16, η Γκάνα αντιμετώπισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα δραματικό παιχνίδι, το οποίο κρίθηκε στην παράταση, με τους Γκανέζους να παίρνουν την χρυσή νίκη-πρόκριση με 2-1.

Το κάτι παραπάνω ψάχνει, σε ακόμα ένα μουντιάλ η Ολλανδία. Οι Ολλανδοί ήταν το μεγάλο φαβορί του 5ου ομίλου, κάτι που επιβεβαίωσαν με τον πλέον εμφαντικό τρόπο, καθώς πέτυχαν 3 νίκες σε ισάριθμα ματς. Η αρχή έγινε απέναντι στους φιλόδοξους Δανούς, με τους Οράνιε να δείχνουν από το ξεκίνημα τις άγριες διαθέσεις τους, επικρατώντας με 2-0, αν και αγωνιζόμενοι χωρίς το μεγάλο τους όπλο, τον Άριεν Ρόμπεν, που ήταν τραυματίας. Επόμενος αντίπαλος η Ιαπωνία, η κατάληξη όμως η ίδια, με τους Οράνιε να παίρνουν, έστω και δύσκολα, την νίκη με 1-0, για να έρθει αμέσως μετά και το Καμερούν να υποταχθεί στους εξαιρετικούς Ολλανδούς, που πήραν την νίκη με 2-1, και παράλληλα την πρώτη θέση του ομίλου, που τους έθετε απέναντι στην 2η του 6ου ομίλου, την Σλοβακία. Εκεί, σε ένα ματς που αγωνίστηκε, επιτέλους, κανονικά και ο Άριεν Ρόμπεν, οι Οράνιε έφτασαν, σχετικά εύκολα, στην νίκη με 2-1.

Τα πράγματα, όμως πλέον, είναι εξαιρετικά δύσκολα για τους Οράνιε, καθώς στα προημιτελικά καλούνται να αντιμετωπίσουν την τεράστια Βραζιλία. Η πεντακαμπεάο καλούνταν να αγωνιστεί στον 7ο όμιλο, τον επονομαζόμενο και όμιλο-φωτιά, καθώς θα έβρισκε μπροστά της την Πορτογαλία, την Ακτή Ελεφαντοστού και την άτυχη Βόρειο Κορέα, η οποία ήταν και η πρώτη που ένιωσε στο κορμί της την ορμή της Βραζιλίας, με την Σελεσάο να επικρατεί με το, ισχνό είναι η αλήθεια, 2-1. Αν οι βραζιλιάνοι, όμως, προβλημάτισαν στο παιχνίδι της πρεμιέρας, κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού, όμως, της οποίας και επικράτησαν με 3-1, φρόντισαν να δείξουν μέρος του πραγματικού προσώπου τους, καθαρίζοντας το παιχνίδι από το 60. Έτσι κόντρα στα «αδελφάκια» τους, τους Πορτογάλους, η Βραζιλία ήθελε απλά τον πόντο της ισοπαλίας για να εξασφαλίσει την πρώτη θέση και την πρόκριση, με το τελικό 0-0 να χαροποιεί αμφότερες τις ομάδες, οι οποίες, χεράκι-χεράκι, πήραν το εισιτήριο για τους 16. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις των Βραζιλιάνων συνεχίστηκαν και στους 16. Οι Χιλιανοί έδειχναν ικανοί να προβληματίσουν την Σελεσάο, το τελικό 3-0 όμως, αποτύπωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, την διαφορά των 2 ομάδων, με την Βραζιλία, όπως και κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού, να καθαρίζει το παιχνίδι από το 60.

Επίδειξη δύναμης πραγματοποιεί, μέχρι στιγμής, και η Αργεντινή. Η Αργεντινή είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του 2ου ομίλου, μαζί με την Εθνική μας ομάδα, την Νότιο Κορέα και την Νιγηρία , η οποία και ήταν και η πρώτη ομάδα που βρέθηκε στον δρόμο των Λατινοαμερικάνων, με την Αργεντινή να παίρνει μια, αρκετά δύσκολη, όπως εξελίχθηκε, νίκη, με 1-0. Την 2η αγωνιστική, όμως, οι παίκτες του Μαραντόνα ξεμπούκωσαν, καθώς διέσυραν με 4-1 την Νότιο Κορέα. Πρόσωπο του αγώνα, ο Γκονσάλβο Ιγκουαίν, που πέτυχε χατ τρικ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ο 3ος και τελευταίος αντίπαλος των Μπιανκοσελέστε, για την φάση των ομίλων, με την Αργεντινή να παίρνει την νίκη, έστω και στο φινάλε, με 2-0. Έτσι οι Λατινοαμερικάνοι κατέλαβαν την 1η θέση του 2ου ομίλου, και στους 16 κλίθηκαν να αντιμετωπίσουν το Μεξικό. Το αντικανονικό γκολ του Τέβες στο 26 άνοιξε τον δρόμο στην Αργεντινή, η οποία σκόραρε ακόμα 2 φορές, με τους Ιγκουαίν στο 33 και Τέβεζ, και πάλι, στο 52, φτάνοντας τελικά στην νίκη-πρόκριση με 3-1.

Επόμενος αντίπαλος της Αργεντινής, η Γερμανία.Τα πάντσερ, σε πείσμα όσων τους ήθελαν να αποχαιρετούν από νωρίς την διοργάνωση, εκπλήσσουν με τις πολύ καλές τους εμφανίσεις, και το σφιχτοδεμένο, καλοδουλεμένο σύνολο τους. Παρά την απουσία του τραυματία αρχηγού, Μίχαλ Μπάλακ, η νασιονάλ μαντσάφτ έδειξε τα δόντια της από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, διασύροντας την άτυχη Αυστραλία, με το εμφαντικό 4-0. Την 2η αγωνιστική ήρθε το χαστούκι για τα πάντσερ, καθώς ηττήθηκαν από την Σερβία με 1-0, έχοντας όμως σαν δικαιολογία το γεγονός πως το νικητήριο τέρμα των Σέρβων ήρθε στο αμέσως επόμενο λεπτό της αποβολής του Κλόζε, από πλευράς Γερμανίας. Έτσι, το τελευταίο παιχνίδι κόντρα στην Γκάνα μετατράπηκε σε ζωής ή θανάτου για τους Γερμανούς, οι οποίοι, πάντως, πήραν αυτό που ήθελαν. Την νίκη με 1-0, μετά από τέρμα του Οζίλ στο 60, και την πρώτη θέση του 4ου ομίλου, που τους έστελνε συστημένους πάνω στην 2η του 3ου ομίλου, που δεν ήταν άλλη από την Αγγλία. Όσοι περίμεναν ντέρμπι ανάμεσα στις 2 ομάδες διαψεύστηκαν, καθώς η νασιονάλ μαντσάφτ διέσυρε τα λιοντάρια με 4-1, κατακτώντας πανάξια την πρόκριση για τα προημιτελικά.

Τέλος, το 4ο και τελευταίο ζευγάρι της προημιτελικής φάσης, αποτελείται από τις Παραουγάη και Ισπανία. Οι Φούριας Ρόχας θεωρήθηκαν, από πολλούς, το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, όμως από την πρώτη κιόλας αγωνιστική, φρόντισαν να κάνουν την ζωή τους αρκετά δύσκολη, μετά την ήττα με 1-0 από την Ελβετία, καθώς η, σίγουρη για πολλούς, πρώτη θέση, δεν ήταν πλέον και τόσο σίγουρη, με τον μεγάλο κίνδυνο η Ισπανία να τερματίσει 2η και να πέσει από νωρίς πάνω στην Βραζιλία. Το 0-1 από την Ελβετία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα αυτιά των Ιβήρων, που κόντρα στην Ονδούρα, έκαναν απλά την δουλειά τους. Επικράτησαν με 2-0. Η γκέλα των Ελβετών κόντρα στην Χιλή έδινε την μεγάλη ευκαιρία στην Ισπανία, με νίκη κόντρα στους Χιλιανούς, την 3η και τελευταία αγωνιστική, να τερματίσει στην 1η θέση του ομίλου, αποφεύγοντας, προς το παρών, τους Βραζιλιάνους. Οι Ίβηρες δεν άφησαν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη, πήραν την νίκη με 2-1, και παράλληλα την πρώτη θέση του ομίλου, που τους έστελνε απέναντι στους γείτονες Πορτογάλους. Ο Ιβηρικός εμφύλιος είχε όλα αυτά που ανέμεναν άπαντες. Αγωνία, όμορφο θέαμα, και ένα παιχνίδι που θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Αυτές οι λεπτομέρειες είχαν χρώμα κόκκινο, με τους Φούριας Ρόχας να επικρατούν με 1-0, με τους πρωταθλητές Ευρώπης, να παίρνουν με αυτόν τον τρόπο, την πρόκριση για τα προημιτελικά, εκεί που θα αντιμετωπίσουν την Παραγουάη.

Οι ερυθρόλευκοι της λατινικής Αμερικής είναι μία από τις ομάδες που εντυπωσιάζουν με την παρουσία τους στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Η Παραγουάη έδειξε έτοιμη για μεγάλα πράγματα, από το παιχνίδι της πρεμιέρας, κόντρα στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ιταλία, καθώς, αν το τελικό 1-1 αδικεί κάποια ομάδα, αυτή σε καμία περίπτωση δεν ήταν η σκουάντρα ατζούρα, αλλά η εξαιρετική Παραγουάη. Η επιβράβευση των προσπαθειών των Λατινοαμερικάνων ήρθε στο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής, εκεί που επικράτησαν εύκολα της Σλοβακία με 2-0, και πλέον, στο παιχνίδι με την Νέα Ζηλανδία, κρατούσαν την τύχη τους, και την πρώτη θέση του ομίλου, στα χέρια τους, ή καλύτερα, στα πόδια τους. .Έτσι, το ισόπαλο 0-0 απέναντι στην ομάδα της Ωκεανίας, έφερε την ομάδα της Παραγουάης στην 1η θέση του 6ου ομίλου, και απέναντι στην Ιαπωνία, για την φάση των 16. Πλέον, το άγχος της διάκρισης ήταν μεγάλο και για τις 2 ομάδες, με συνέπεια ένα παιχνίδι με ελάχιστες φάσεις μπροστά από τα 2 καρέ, με το 0-0 να είναι το αποτέλεσμα, τόσο της κανονικής διάρκειας του αγώνα, όσο και του έξτρα χρόνου της παράτασης, με τις 2 ομάδες να λύνουν τις διαφορές τους στην διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, η Παραγουάη στάθηκε πιο ψύχραιμη, επικράτησε της Ιαπωνίας με 5-3, εξασφαλίζοντας, έτσι, την παρουσία της στο γκρουπ των 8 κορυφαίων ομάδων του πλανήτη.

Γιάννης Γιαννουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου